5 tips om minder verlegen uit de hoek te komen
© Getty Images

5 tips om minder verlegen uit de hoek te komen

Door Zahra Karim Lesire en Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

Spreken voor een publiek, met onbekenden praten of op nieuwe mensen afstappen is nog moeilijker als je een verlegen persoon bent. Deze vijf tips kunnen je helpen om je verlegenheid te overwinnen en om meer zelfvertrouwen te krijgen!

1. Speel toneel

Er is geen betere manier om je verlegenheid te overwinnen dan door te spreken voor een publiek. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Verlegen mensen krijgen al nachtmerries als ze alleen maar denken aan toneel spelen. Nochtans helpt het enorm om aan zelfvertrouwen te winnen en om jezelf beter te kunnen uiten. De eerste lessen zullen even wennen zijn, maar je zal merken dat het veel beter zal meevallen dan verwacht!

2. Bereid je altijd goed voor

Verlegen mensen voelen zich voortdurend beoordeeld door anderen. Een goede voorbereiding kan je helpen om dat te overwinnen. Wanneer je bijvoorbeeld een presentatie moet houden of een speech moet geven voor een publiek, oefen je best even voor een klein publiek, bijvoorbeeld voor ouders of vrienden. Je zal je veel meer op je gemak voelen en daardoor win je aan zelfvertrouwen.

3. Stel jezelf doelen

Een ander goed advies om verlegenheid te overwinnen: zie elke uitdaging in het leven als iets dat je kan overwinnen en waar je jezelf nadien ook voor kan belonen. Natuurlijk moet je realistisch blijven en beginnen met kleine, bereikbare doelen. Begin bij het begin en stel een lijstje op met haalbare doelen, zoals een onbekende aanspreken op straat. Hou ook bij welke doelen je hebt bereikt, zodat je je eigen vooruitgang kan zien.

verlegen

Unsplash. Glenn Carstens-Peters

4. Realiseer je dat niemand perfect is

Verlegen personen denken vaak dat alle andere mensen extravert, meer open of beter zijn dan zichzelf. Niets is minder waar! Iedereen maakt fouten en niemand is perfect. Het is door te durven en soms door te mislukken dat we kunnen leren uit onze fouten. Uit elke mislukking kan je een positieve les leren.

5. Vier elk succes

Heb je net een lange presentatie voor een groot publiek achter de rug? Vier dan je prestatie! Alles wat eerst onoverkomelijk leek, moet gevierd worden. Hierdoor bouw je zelfvertrouwen op en motiveer je jezelf om verdere doelen te behalen. En als je faalt? Raak dan zeker niet in paniek, probeer te ontdekken wat je de volgende keer beter kan doen en dan lukt het de volgende keer vast wel.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Spreken voor publiek, Verlegen zijn, Verlegenheid.