5 redenen waarom je dringend meer kurkuma moet eten
© Wuestenigel on VisualHunt.com

5 redenen waarom je dringend meer kurkuma moet eten

Leestijd: 2 min

Kurkuma is de laatste tijd erg populair. En terecht! Het Indiase kruid barst namelijk van de voordelen voor je gezondheid en wordt daarom vaak een mirakelkruid genoemd. Meer kurkama eten is dus de boodschap en wel om deze vijf goede redenen!

Geelwortel of kurkuma werd voor het eerst gebruikt in het Oude China, maar het wonderkruid verovert vandaag ook vele harten in het Westen. De wortel is niet alleen een belangrijk ingrediënt in Indiase curry’s, het bevat ook tal van voordelen voor je lichaam.

1. Helpt om vet te verbranden

Het eten van Kurkuma kan je helpen om af te vallen. Het kruid helpt namelijk om het vetmetabolisme te versnellen, waardoor het de vorming van nieuwe vetcellen helpt te verminderen. Je gaat er echter geen kilo’s van verliezen, want je moet al een grote hoeveelheid consumeren voor je echt effect gaat merken.

2. Werkt onstekingsremmend

Kurkuma heeft zijn vele helende krachten te danken aan zijn gele pigmenten, die ook wel curcuminoïden genoemd worden. Het bestandsdeel heeft een sterke ontstekingsremmende werking. Uit onderzoek blijkt zelf dat de stof even effectief zou werken als de ontstekingsremmende geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Dankzij deze eigenschappen vormt kurkuma (in een preparaat) een natuurlijke pijnstiller voor chronische pijn zoals reuma of artritis.

3.  Goed voor de hersenen

Curcumine heeft ook een positieve invloed op onze hersenen. Het zorgt voor een vermindering van vetzuurperoxidatie in de hersenen, waardoor het ruimtelijke geheugen sterker wordt. Onderzoek toonde ook al aan dat het een goed effect heeft op ouderen, die dankzij curcuminesupplementen hun werkgeheugen verbeterden en meer concentratie kregen. Op lange termijn voelden mensen zich rustiger en minder vermoeid, waardoor ze zich ook meer tevreden voelden.

Friyay 🎉Zum Ende der Woche gibt es für euch ein leckeres Frühstücks-Rezept 😍 Natürlich darf ein Superfood nicht fehlen & weil diese oft eine fragliche Herkunft haben möchten wir euch @sonnentor empfehlen. Da könnt ihr zu 100% sicher sein, dass ihr ein tolles Produkt kauft, dass eurem Körper gut tut (aber auch der Seele, weil die Sachen soo lecker sind!) Das Produkt ist sponsored, besser gesagt wir haben für unsere @loveocado.kitchen ein paar wunderbare Gewürze bekommen & da auch ein paar Probier-Artikel für uns dabei waren, haben wir uns gleich ein paar Rezepte einfallen lassen ♥️ An alle Mamas, dieser Quinoa-Brei schmeckt auch Kids & ist schnell zubereitet 😋 …👉🏻 Das Rezept findet ihr wie immer auf unserem Daily Recipes Blog 👈🏻 #epifood #sonnentor #quinoabowl

Een bericht gedeeld door Alex & Feli (@epifood) op

4. Verlaagt het risico op hartziekten

Er sterven nog steeds heel veel mensen aan diverse hart-en vaatziekten. Kurkuma verbetert de functie van de endotheellaag, de binnenste bekleding van de bloedvaten. Een slecht functionerende endotheellaag zorgt ervoor dat de bloeddruk en bloedstolling niet meer zo goed onder controle kunnen worden gehouden en dat kan bijvoorbeeld leiden tot aderverkalking.

5. Kurkuma en kanker

Er zijn reeds enkele veelbelovende onderzoeken op dieren uitgevoerd waarin men het effect van kurkuma op kanker onderzocht. Curcumine zou de groei van nieuwe bloedvaten in de tumor doen verminderen, de verspreiding van de kankercellen doen dalen en mogelijk zelfs bijdragen in het doden van die cellen. Het onderzoek staat nog in een beginfase, maar toch sluit men niet uit dat kurkuma een aansluitend geneesmiddel voor kanker kan zijn.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Kurkuma, Natuurlijk geneesmiddel, Superfood.