5 recepten om van alle dagen visdag te maken
© Heikki Verdurme

5 recepten om van alle dagen visdag te maken

Leestijd: 3 min

Zogezegd is enkel vrijdag visdag. Maar wie zegt dat er niet elke dag vis op het menu kan staan? De Blendbrothers vinden alvast van wel. In hun nieuwe kookboek ‘Eat This – Fish’ geven zij eenvoudige en creatieve vis-schaal- en schelpdierbereiding voor thuis. Hier zijn 5 recepten.

/

1. Mosselen in ’t zuur, habanero

Ingrediënten (2 personen):

Mosselen

  • 1 kg jumbo mosselen,
  • 1 selderijstengel, in stukken gesneden,
  • scheut witte wijn,
  • snufje peper,
  • 100 g boter.

Zuur

  • 1 eetlepel korianderzaad,
  • 1 theelepel zwarte peperbonen,
  • enkele takjes peterselie,
  • 1 sjalot, fijngesneden,
  • 100 g mosselkookvocht,
  • 165 g rijstazijn,
  • 125 g azijn,
  • 8 takjes tijm.

Habanerocrème

  • 100 g mayonaise,
  • scheut habanerosaus,
  • scheut wortelsap.

Afwerking

  • Enkele korianderbloemen.

Bereiding:

  1. Voeg de mosselen samen met de selderij, een scheut wijn en een snufje peper in een kookpot. Breng aan de kook en schud op. Breng nogmaals aan de kook, schud opnieuw op, voeg de boter toe en sluit af met
  2. een deksel tot de schelpen openstaan. Verwijder de mosselen uit hun schelp. Maak de schelpjes schoon en zet apart.
  3. Voeg alle ingrediënten voor het zuur samen en week de mosselen in het zuur minstens 1 nacht.
  4. Meng de mayonaise, de habanerosaus
en het wortelsap in een kom en breng over in een spuitzak.
  5. Leg de zure mosselen in hun schelp en dresseer op een bord. Werk af met enkele toefjes habanerocrème en korianderbloemen.

Heikki Verdurme

/

2. Ansjovis, desemtoast, bieslook

Ingrediënten (2 personen):

  • 100 g desembrood, in dunnen plakken gesneden van 2 bij 8 cm,
  • scheut olijfolie + extra voor afwerking,
  • 1 blikje gezouten ansjovis,
  • 2 eetlepels bieslook, fijngesneden.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Besprenkel het brood met een scheut olijfolie en bak gedurende 10 minuten
in de oven op 180 °C.
  3. Beleg de toastjes met de ansjovis en bestrooi met de bieslook.
  4. Serveer met extra olijfolie.

Heikki Verdurme

/

3. Gebakken scheermessen met gerookte boter

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 kg scheermessen,
  • 4 tenen knoflook, grofgesneden,
  • 2 takjes tijm,
  • 2 takjes rozemarijn,
  • 2 takjes oregano,
  • peper van de molen,
  • scheut witte wijn,
  • 100 g gerookte boter.

Bereiding:

  1. Bak de scheermessen in een hete pan en voeg onmiddellijk de knoflook, de kruiden en een snufje peper toe.
  2. Blus met de witte wijn en dek de pan af met een deksel gedurende 1 minuut tot de scheermessen openstaan.
  3. Haal de pan van het vuur en voeg de gerookte boter toe.
  4. Dek de pan opnieuw
af en laat 1 minuut staan alvorens
te serveren.

Heikki Verdurme

/

4. Zeebaars uit de oven

Ingrediënten (1 persoon):

  • 1 zeebaars van 1 kg, omgekeerd gevlinderd (vraag aan visboer),
  • peper,
  • zout,
  • enkele takjes peterselie,
  • enkele takjes munt,
  • enkele takjes oregano,
  • enkele blaadjes spinazie,
  • enkele blaadjes basilicum,
  • 2 tenen knoflook, geplet,
  • 3 schijfjes citroen,
  • olijfolie,
  • grof zout.

Bereiding:

  1. Kruid de binnenkant van de zeebaars met peper en zout en vul op met alle kruiden, de knoflook en de citroenschijfjes.
  2. Smeer een bakplaat in met olijfolie en gaar de zeebaars gedurende 14 minuten in de oven op 200 °C.
  3. Voeg alvorens te serveren nog wat zachte olijfolie en grof zout toe.

Heikki Verdurme

/

5. Zeebaars vierge

Ingrediënten (4 personen):

Pekelbad

  • 1 liter water,
  • 60 g zout,
  • enkele takjes basilicum,
  • 4 x 80 g zeebaars met vel.

Vierge

  • 20 g cherrytomaatjes,
  • 850 g zachte olijfolie + extra,
  • 16 g basilicum,
  • 40 g knoflook, gekneusd,
  • 5 g rozemarijn,
  • 7 g tijm,
  • 9 g grof zout,
  • 1 gele paprika, geschild en in brunoise gesneden,
  • 1 rode paprika, geschild en in brunoise gesneden.

Afwerking

  • 2 eetlepels kappertjes,
  • scheutje cabernetazijn,
  • enkele takjes verse oregano,
  • enkele takjes paarse basilicum,
  • enkele takjes groene basilicum.

Bereiding:

  1. Breng het water met het zout aan de kook om het zout op te lossen. Laat het pekelbad daarna minstens 2 uur volledig afkoelen. Voeg de basilicumtakjes toe. Pekel de zee- baars gedurende 10 minuten. Haal de vis eruit, dep droog en houd de vis opzij.
  2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  3. Snijd de cherrytomaatjes aan de onderzijde in en leg ze 10 seconden in kokend water. Laat ze vervolgens schrikken in ijswater om ze gemakkelijk te kunnen pellen. Voeg alle ingrediënten voor de vierge samen in een ovenschaal en gaar gedurende 45 minuten in de oven op 180 °C.
  4. Bak de vis in een pan met een scheut olijfolie eerst op de velkant en vervolgens op de andere zijde. Gaar de vis gedurende 
5 minuten in de oven op 180 °C.
  5. Werk de vierge af met de kappertjes,
de cabernetazijn, de oregano en basilicum- takjes.
  6. Serveer de vis met de vierge.

Heikki Verdurme

Uitgeverij Lannoo

 

Alle recepten van de BlendBrothers zijn te vinden in ‘Eat This – Fish’, Uitgeverij Lannoo, € 25,99

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook: 6 recepten die perfect passen bij de chaos van het dagelijkse leven, Masterclass: zo maak je de Maleisische noedelsoep laksa

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Kookboek, Recepten, Vis.