5 keer lekker bij ons én in het buitenland
©

5 keer lekker bij ons én in het buitenland

Leestijd: 2 min

Doe zoals de doorsnee Chinese toerist en hou het bij je volgende buitenlandse citytrip bij je eigen keuken. Belgische burgers in Parijs, Belgisch zuurdesembrood in New York of Belgische gehaktballen in Nederland: deze ketens doen het ook goed in het buitenland. 

Parijs: Ellis Gourmet Burger

Ellis Gourmet Burger paris

Copyright: Ellis Gourmet Burger

Na vier Nederlandse steden verovert Ellis Gourmet Burger nu ook Parijs. De hamburgerketen opende er een eerste zaak in de Bastillewijk, plant eind dit jaar een opening tegen Versailles en volgend jaar eentje in het 19de arrondissement. “We willen ook Parijs met de authentieke en verfijnde  smaak van de Amerikaanse burger vertrouwd maken,” vertelt Thierry Canetta, oprichter van Ellis Gourmet Burger. “En uiteraard ook met onze eigen, onconventionele aanpak qua menukaart, toegevoegde waarde en beleving waarmee we het verschil maken. Natuurlijk zullen ook onze Belgische frieten, bieren en Luikse wafels op de menukaart in Parijs staan.” Bovendien is de Meatlover-hamburger gemaakt van West-Vlaams Rood rund dat wordt geleverd door topslager Hendrik Dierendonck. Kaasmeesters Van Tricht affineren de Bleu des Causses-kaas voor cheese burgers en de veggieburgers werden gecreëerd in samenwerking met Paul Florizoone, de oprichter van Greenway.

Rotterdam: De Burgerij

De Burgerij

Copyright: De Burgerij

Drie locaties in Antwerpen en eentje in Schoten waren niet voldoende voor deze hamburgerketen. Ze heeft er ook één in het Centraal Station van Amsterdam – kan je nog een hamburger meepikken voor je de Thalys opstapt – en één in Rotterdam. De Burgerij is het geesteskind van ex-sportjournalist Robin Janssens en voormalig profvoetballer Björn Meeuwsse en gaat voor fastronomie: fastfood, want je wil niet lang op je hamburger zitten wachten, maar met een gastronomisch kantje. Dat betekent vers vlees dat à la minute wordt gemalen en gebakken, broodjes met durumtarwe en sesamzaad die werden ontwikkeld door Toon De Klerck en een kruidenmix die per hamburger verschilt.

Eindhoven: Balls & Glory 

balls & glory

Copyright: Balls & Glory

Ook Nederlanders kennen sinds kort de ballen van Wim Ballieu. Na vijf locaties in België opende de kok een eerste zaak in Nederland. Ballieu pimpte enkele jaren geleden de traditionele gehaktbal: het Belgische gehakt zonder smaakadditieven wordt met de hand gerold, gevuld met allerlei lekkers, van traditionele kersen over ham en prei tot erwtjes en munt en dan in de oven gebakken. Elke gehaktbal wordt geserveerd met stoemp of een slaatje. Aflsuiten doe je met een brownie of een frisco.

Oxford: Le Pain Quotidien 

le pain quotidien

Copyright: Le Pain Quotidien

Deze bakkersketen leerde het buitenland hoe lekker (zuurdesem)brood smaakt. Je vindt ze wereldwijd, van de VS over Latijns-Amerika en Azië tot het Midden Oosten. Aanschuiven doe je aan de gemeenschappelijke tafel voor ontbijt, lunch of een vieruurtje. Oprichter Alain Coumont zocht als chef-kok in Brussel naar lekker brood om in zijn restaurant te serveren. Brood dat smaakte zoals het brood dat zijn tante bakte toen hij klein was. Toen hij dat niet vond, besloot hij in 1990 zélf een bakkerij te starten in onze hoofdstad. Zeven jaar en veel winkels later volgde de eerste in New York. Intussen zijn er meer dan tweehonderd locaties.

Amsterdam: Café Couture

café couture

Copyright: Café Couture

Pieter Loridon is meer dan een gewezen profbasketbalspeler en fervent Ibizaganger. De man heeft verschillende horecazaken in het Antwerpse en richtte ook zijn eigen thee- en koffiemerk op, Café Couture. Dat heeft al een experience store in Antwerpen, waar je de thee kan proeven en kopen, maar opende onlangs ook in de Nederlandse hoofdstad. (Waar Loridons vriendin een kapsalon uitbaat.) Zijn groene thee-blends, koffie en ice tea worden bovendien geserveerd in restaurants, koffiebars en strandbars in heel Europa.

Copyright openingsbeeld: Ellis Gourmet Burger.

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Amsterdam, Balls & Glory, Café Couture, Culi, De Burgerij, Ellis Gourmet Burger, Food, Hamburgers, Le Pain Quotidien, Parijs, Thee.