Van zodra het frisser, natter en donkerder begint te worden, krijgen we automatisch zin om warm en knus binnen te vertoeven. Daarom delen we vandaag 5 warme, herfstige drankjes om gezellig van te genieten.
Golden latte
Dit bericht op Instagram bekijken
Ingrediënten (4 personen):
-
800 ml plantaardige of dierlijke melk
-
2 tl gemalen kurkuma
-
1 tl gemalen kaneel
-
½ tl vers gemalen zwarte peper
-
2 tl kokosolie
-
2 el ahornsiroop
Bereiding:
- Breng de melk, met de kurkuma, kaneel en zwarte peper in een steelpan tegen de kook aan.
- Laat ca. 10 min. op laag vuur trekken (het drankje mag niet koken).
- Voor de liefhebbers: laat voor de variatie wat plakjes verse gember 10 min. meetrekken.
- Zet het vuur uit en roer met een garde de kokosolie en ahornsiroop erdoor.
- Schenk de kurkuma latte door een kleine, fijne zeef over in de glazen en serveer direct.
Tip: hoe langer je de melk verwarmt, hoe sterker de smaken worden.
Warme appelcider
Deze warme appelcider is hartverwarmend en heerlijk kruidig van smaak.
Dit bericht op Instagram bekijken
Ingrediënten (4 personen):
- 2 kaneelstokjes
- 3-4 stuks anijsster
- 1 tl kruidnagel
- 1 citroen, de rasp
- 4 appels
- 2 el ahornsiroop
- 1 l appelsap
- 400 ml appelcider
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten (behalve de ahornsiroop) in een pan met een dikke bodem, breng dit zachtjes aan de kook.
- Zet het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes koken op laag vuur.
- Zet het vuur uit en laat de appelcider afkoelen tot het niet te heet is om te drinken.
- Roer de ahornsiroop er doorheen en serveer in glaasjes.
- Snijd de appel in plakjes en zorg dat elk glaasje een plakje appel heeft. Garneer de glaasjes eventueel met elk een anijsster en een kaneelstokje.
Lees ook: Het KMSKA is na elf jaar renovatie klaar voor de heropening
Chai latte
Dit bericht op Instagram bekijken
Ingrediënten (4 personen):
- 600 ml plantaardige of dierlijke melk
- 4 zakjes (zwarte) thee
- 4 snuifjes kurkuma
- 1 tl kruiden voor de chai (zie hieronder)
Voor de chaikruiden
- 4 tl kardemomzaadjes (geplet)
- 4 tl kaneel
- 1 tl nootmuskaat
- 12 (geplette) kruidnagels
- 4 snuifjes gemberpoeder
Bereiding:
- Verhit 100 ml water en laat het zakje zwarte thee daarin 5 minuten trekken. Verwarm ondertussen melk en schuim die eventueel op met een melkopschuimer.
- Meng de thee met de melk en voeg er de chaikruiden aan toe.
- Werk de drankjes af met snuifje kurkuma.
Pumpkin spice latte
Een klassieker voor de herfst die niet kan ontbreken in de lijst.
Dit bericht op Instagram bekijken
Ingrediënten (4 personen):
- 8 espresso shots
- 800 ml plantaardige of dierlijke melk
- 4 tl kaneel
- 4 tl speculaaskruiden: o.a. hier te koop
- 680 g cassonade (kindjessuiker)
- 600 g pompoen (gekookt en gepureerd)
- 1 snuifje kaneel ter afwerking
Bereiding:
- Doe de suiker in een pannetje met 680 ml water. Breng aan de kook.
- Zet het vuur lager, voeg de specerijen en de 600 g pompoenpuree toe en laat het mengsel 5 minuten koken.
- Laat afkoelen en zeef de siroop (je kunt ‘m tot 2 weken bewaren in de koelkast).
- Verwarm de melk.
- Meng in een grote kop of beker 2 à 3 eetlepels van de siroop met de twee shots espresso en de gestoomde melk.
- Werk de drankjes af met een snuifje kaneel.
Warme chocomelk met karamel en kaneel
Dit bericht op Instagram bekijken
Ingrediënten (4 personen):
- 1 l plantaardige of dierlijke melk
- 300 gr melkchocolade
- 1 tl (gezouten) karamel o.a. hier te koop
- 1 – 2 snuifjes kaneel (naar eigen smaak)
- Optioneel: 200 ml slagroom
Bereiding:
- Verwarm de melk in een steelpannetje op het vuur
- Voeg de chocolade en karamel toe
- Roer tot deze helemaal gesmolten zijn
- Voeg de kaneel toe (naar smaak)
- Optioneel: klop de slagroom op tot de juiste consistentie
- Giet de chocomelk uit in de kopjes
- Lepel er een toefje slagroom op
- Werk af met een snuifje kaneel
Meer recepten? Lees ook: 4 x recepten met miso, de Japanse smaakmaker