Zo overleeft je tuin de tropische temperaturen
© Pers

Zo overleeft je tuin de tropische temperaturen

Leestijd: 2 min

Hete zomerdagen hebben ook een schaduwzijde: je tuin kreunt onder de hitte en het gebrek aan regen. Met deze 4 zomertips van Brico blijft je tuin een heel seizoen lang in topvorm en kan jij volop genieten van je tuin en terras.

Na een koude winter is een hete zomer een welkome afwisseling. Maar zoals wij genieten van de zon, zo moeilijk wordt het voor jouw tuin. Droogte, onkruid, insecten en andere narigheden: je tuin krijgt het zwaar te verduren. Geert Smets, afdelingsverantwoordelijke tuin bij Brico geeft enkele tips voor een zomerbestendige tuin, zodat jouw oase van rust steeds in optimale conditie blijft.

/

Tip 1: Laat anderen bij deze warme temperaturen het werk doen

Een kortgemaaide gazon ziet er niet alleen mooi uit, het geeft je ook een ontspannen gevoel. In de verzengende warmte laat je de grasmaaier natuurlijk best op stal, maar hoe moet het dan met het gras? Dat maait zichzelf immers niet.

“Of net wel,” zegt Geert. “Een robotmaaier wordt voor veel mensen nog steeds gezien als een luxeproduct, maar dat klopt niet meer. De prijzen zijn tegenwoordig erg betaalbaar en je gazon haalt er veel voordelen uit: enkele keren per week rolt deze robotbutler over je gazon en laat het mulch achter. Die voedt je gras en zorgt ervoor dat het in topconditie blijft. Je moet jezelf dan niet meer blootstellen aan de hitte en je gazon wordt er gezonder van. Win-win.”

/

Tip 2: Denk eraan om je gras te voeden

Een robotmaaier is niet genoeg om je gazon de zomer te laten doorkomen. Verluchting en bemesting zijn essentieel. De juiste stof die je op het juiste moment gebruikt, houdt je tuin in bloei en zorgt voor een prachtig staaltje natuur waar je nog lang van kan genieten. Laat je daarom regelmatig bijstaan door iemand die er iets van kent.

“Een dorre tuin vindt niemand leuk, maar de kans dat planten en bloemen afsterven met deze hitte  is wel reëel,” stelt Smets. “Kies bij de aanleg van je tuin voor bloemen en struiken die tegen hitte zijn bestand en behandel je tuin op tijd. Beter te vroeg dan te laat is hier het motto.”

/

Tip 3: Onderhoud je zwembad, zelfs als is het opblaasbaar

De zomer is een topperiode voor kleine zwembaden. Tijdens piekmomenten gaan ze als zoete broodjes over de toonbank, maar daarmee is niet alles gezegd. “Mensen vergeten weleens dat ook de kleine zwembaden onderhoud nodig hebben,” zegt Geert.

“Een filter is een goed begin, maar daarnaast haal je best ook meteen enkele producten in huis die het water bijvoorbeeld beschermen tegen algen. Hou je zwembad proper, dan heb je er ook volgend jaar nog plezier van.”

/

Tip 4: Geen groene vingers? Laat je niet afschrikken!

Smets stelt ons gerust: “Al heb je geen groene vingers, tuingereedschap is makkelijker in gebruik van je misschien zou denken. Toestellen die werken met accu’s zijn vaak zo ergonomisch ontwikkeld dat extra gewicht geen rol speelt, de meeste gereedschappen zijn licht en gemakkelijk te gebruiken.”

Geen excuses dus om de tuin niet in te duiken deze zomer!

Elise Van de Meulebroucke De artikels van >

Rolt uit bed voor runner’s high en soja lattes, herleeft in de zomer, houdt niet van hangovers maar wel van The Cure. Dol op alles wat snel gaat, behalve fastfood. In drie woorden: modegek, marathonzot en newsaholic.

Tags: Lifestyle, Tuin, Wonen.