4 tips om nog meer te genieten van het eten
©

4 tips om nog meer te genieten van het eten

Leestijd: 2 min

Ken je dat? Je komt thuis na een lange dag werken, sleept jezelf naar de keuken om nog even snel een maaltijd te bereiden en vervolgens proef je nauwelijks iets van wat je eet. Te moe om echt stil te staan bij wat je in je mond stopt. Te hongerig om rustig te eten. Zonde! Eten hoort juist een moment van ontspanning te zijn. Een moment waarop je echt even kunt genieten. Eten is inderdaad iets wat nou eenmaal nodig is en wat je dagelijks doet, maar dat betekent niet dat we het vanzelfsprekend mogen gaan vinden. Daarom volgen hier enkele tips zodat ook jij weer kan genieten van je eten.

1.  Kies voor gemak

Heb je een hele drukke dag gehad en gewoon geen tijd en zin meer om te koken? Maak het jezelf dan niet al te lastig. Juist als je jezelf dan toch dwingt om in de keuken te gaan staan, zul je merken dat het eten nog minder in de smaak valt. Je bent te moe en te geïrriteerd om hier nog echt van te genieten. Kies daarom op dit soort dagen voor gemak. Dat betekent niet dat je ongezond moet eten. Maak bijvoorbeeld gebruik van factormeals. Deze maaltijden worden vers gemaakt en zitten bomvol gezonde voedingsstoffen. En het mooiste? Je hoeft ze enkel thuis nog op te warmen.

2.  Neem de tijd

De meeste mensen hebben zichzelf aangeleerd om snel te eten. Bijvoorbeeld om op tijd op het werk of school te kunnen komen. Dit betekent echter ook dat het lichaam nauwelijks de tijd heeft om te verwerken dat het gevoed wordt. Je proeft minder en je lichaam geeft ook minder snel het signaal dat je vol zit. Hierdoor ben je dus slechter in staat om naar de signalen van je lichaam te luisteren en geniet je ook nog eens veel minder van wat je eet.

Probeer daarom echt voor elke maaltijd voldoende de tijd te nemen. Probeer minimaal twintig minuten over elke maaltijd te doen. Zet eventueel een timer om dit in de gaten te houden. Concentreer je op elke hap en wacht even tot je de volgende neemt. Dit is in het begin misschien even wennen, maar je zult merken dat het steeds makkelijker wordt.

3.  Kies de producten met zorg uit

Je geniet veel meer van het eten als je de producten echt met zorg uitgekozen hebt. Als je echt je best gedaan hebt in de keuken. Bewust eten behoort tot een van de belangrijkste foodtrends van 2023. We maken steeds meer bewuste keuzes tijdens het boodschappen doen. Hierbij wordt gelet op het milieu, maar ook op de gezondheid. Als je echt aandacht geeft aan waar je mee kookt en ook echt je best doet om deze op de juiste manier te bereiden, dan zal dit duidelijk terug te zien zijn op je bordje.

4.  Blijf nog even zitten

Sta jij na het verorberen van een maaltijd ook altijd zo snel mogelijk weer op? Als je direct gaat afruimen en opruimen, ben je veel minder bezig met het eten zelf. Blijf daarom nog even zitten en geniet na. Op die manier weet je het eten beter te waarderen.

Marie Claire De artikels van >