Witte-bonensoep
Kleine witte bonen – in Spanje “pochas” en in Italië “cannellini” genoemd – worden geoogst voordat ze volledig rijp zijn en hebben een dunne, gladde schil. Je kan ze voorgekookt of in de peul kopen — in dat geval moeten ze ten minste 12 uur weken alvorens te koken.
Gremolata is traditioneel een mengsel van citroenrasp, knoflook en peterselie. In dit gerecht vervangen we de peterselie door verse tijm en voegen we geraspte Fontina toe, een Italiaanse kaas met een intense smaak en gemaakt van koemelk. Deze kaas wordt sinds de 12e eeuw in de Aosta-vallei (Alpen) geproduceerd.
Ingrediënten:
- 80 gr. boter
- 1 kleine fijngesneden ui
- 1 teentje fijngehakte knoflook
- 1 wortel, geschild en in stukjes gesneden
- 1 kleine zoete aardappel, geschild en in stukjes gesneden
- 1 kleine rode chilipeper in plakjes (vers indien mogelijk)
- 2 rijpe tomaten, geschild en in stukjes gesneden
- 1 kopje kleine witte bonen of cannellini (12 uur van tevoren laten weken)
- 1 theelepel komijn
- 4 groene kardemompeulen (licht geplette zaden). De kardemom kan worden vervangen door 1 theelepel venkel
- 1250 ml gevogeltebouillon of groentebouillon
- Zout en zwarte peper
Voor de gremolata:
- 1/2 kopje Fontinakaas (kan worden vervangen door geraspte parmezaan)
- 2 grote geraspte citroenen
- 1 theelepel verse tijm
- 1 teentje fijngehakte knoflook
Lees ook: Het ultieme recept voor gebraden gevogelte.
Bereiding:
- Smelt de boter op een laag vuur en voeg de ui en knoflook toe. Laat dit gedurende 5 minuten koken.
- Voeg dan de wortel, zoete aardappel, chili, tomaten, witte bonen, komijn, kardemomzaadjes, een snufje zout en peper toe. Goed roeren en gedurende 5 minuten laten koken.
- Dan voeg je de bouillon toe. Breng aan de kook en laat inkoken. Kook op een laag vuur totdat de bonen zacht zijn.
- Wanneer ze gaar zijn, bewaar je 4 theelepels hele bonen en pureer je de rest. Dit haal je door de zeef.
- Meng dan alle ingrediënten van de gremolata en strooi dit over de soep bij het serveren. Versier met de bewaarde bonen.
- Om dit recept uniek te maken, kun je tijdens het koken meer bonen toevoegen. Zodra deze gaar zijn, pureer je slechts een kwart van de bouillon.
Detoxsoep met kikkererwten en paprika
Heb je nog nooit gedacht aan kikkererwten in je soep? Maak je geen zorgen, wij tot nu toe ook niet. In dit geweldige recept komen ze volledig tot hun recht. Deze soep is werkelijk i-de-aal als je even wil detoxen tussen kerst en nieuwjaar door.
Ingrediënten:
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 gehakte ui
- 2 stengels bleekselderij, in stukjes gehakt
- Ongeveer 150 g kleine worteltjes
- 5 teentjes knoflook, gehakt
- 2 eetlepels verse geraspte gember
- 1,5 l plantaardige bouillon
- 2 ingeblikte volledige tomaten
- Ongeveer 120 g hummus
- 1 blik kokosmelk
- 1 koffielepel zout
- 1/2 koffielepel kurkuma
- 2 koffielepels paprika
- Enkele bladeren tijm
- Een handvol spinaziebladeren
Voor de pittige kikkererwten:
- 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt.
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel komijn
- 1/2 koffielepel chilipoeder
- 1/4 koffielepel paprika
- 1/2 koffielepel zout
Lees ook: 3 snelle recepten van Donna Hay voor gezonde vegetarische gerechten.
Bereiding:
- Verwarm in een pot de olie en kook uien, selderij en wortels. Roer het mengsel regelmatig en laat alles 5 minuten koken.
- Voeg knoflook en gember toe en kook alles nog eens drie minuten.
- Giet de bouillon bij het geheel en voeg de overige ingrediënten (behalve de spinazie) toe. Roer goed en breng het aan de kook. Zet het vuur lager, dek de pot af en laat het 20 tot 3o minuten sudderen.
- Voor de pittige kikkererwten: absorbeer overtollig water na het spoelen met wat keukenpapier. Giet in een kom de olijfolie over de erwten en voeg de specerijen toe. Meng alles goed en plaats het mengsel op een bakplaat en grill alles 25-30 minuten op 200 graden Celsius.
- Mix de soep na dertig minuten koken. Breng de soep op smaak met peper en zout naar keuze.
- Giet de soep in kommen, bestrooi het met spinazie en knapperige, pikante kikkererwten.
- Tijd om te genieten!
Kastanjesoep
Lange tijd werden kastanjes op het platteland geconsumeerd zoals de aardappelen nu, voordat ze in de 15e en 16e eeuw in Europa werden geïntroduceerd. Ze werden gekookt of gedroogd voor meel. Vandaag de dag maken kastanjes nog steeds deel uit van het straatbeeld in de herfst, met straatverkopers die heerlijke lekkernijen verkopen zoals gepofte kastanjes.
Ingrediënten:
- 1 kg verse kastanjes
- 2 of 3 middelgrote uien met schil
- Extra vierge olijfolie
- 1 liter kippenbouillon (mag ook water zijn)
- 1 theelepel anijs
- Zout
- Een baguette
- 100 gr. romige geitenkaas
- 1 eetlepel kokossuiker (of bruine suiker)
- 1 theelepel sojasaus
- 3 eetlepels water
Lees ook: Met deze tips maak jij het perfecte kaasplankje.
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190 ºC. Snij de uien in vieren en verwijder alleen de eerste laag of de laag die niet vastzit aan de ui zelf, en bewaar de schil.
- Leg de ui in een schotel, voeg kruiden en een beetje olie toe en bak het in de oven tot het goudkleurig is. Enkele minuten voordat je het uit de oven haalt, besprenkel je het met anijszaadjes. Haal het uit de oven en bewaar voor later.
- Nu snij je met een zeer scherp mes voorzichtig een kruis in elke kastanje. Het moet geen oppervlakkige snede zijn, maar een diepe snee tot bij de kastanje.
- Neem een pot water erbij en breng aan de kook. Wanneer het water kookt, voeg je de kastanjes toe en laat je ze 4 minuten koken. Vervolgens zeef je de kastanjes en onder koud water kun je ze ook gemakkelijk pellen.
- Kook in een grote pot de bouillon, uien en kastanjes gaar. Voeg zout naar smaak toe en bewaar een paar kastanjes.
- Mix de soep fijn met een staafmixer, zeef het geheel en zet dit apart voor later.
- Snij de kastanjes die je bewaard hebt en voeg de kokossuiker, een beetje water en de sojasaus toe. Kook het geheel een paar minuten.
- De soep wordt warm opgediend met stukjes kastanjes, een scheutje room (optioneel) en anijszaadjes.
- Serveer dit met een toastje met geitenkaas samen met de kastanjes.