3 expo’s voor modefanaten
©

3 expo’s voor modefanaten

Leestijd: 1 min

Deze week start de expo Kleur & Elegantie over het Belgische huis Natan. Maar je kan nog meer mode gaan bekijken, in de modemusea van Hasselt en Antwerpen waar de tentoonstellingen Haute-à-Porter en Game Changers nog steeds lopen.

Kleur & Elegantie in Museum Merghelynckin Ieper

Natan SS16

Designer Edouard Vermeulen– geboren in Ieper – gunt je een blik achter de schermen van het huis Natan waar hij al sinds 1983 aan het hoofd staat. Het merk werd oorspronkelijk gesticht door Paul Natan in 1930. Als couturier draagt hij de titel hofleverancier sinds 2003, maar vanaf de jaren 90 bouwdehij ook de ready-to-wear lijnen uit, met tweehonderd verkooppunten wereldwijd (deze zomer gaat er trouwens een flagship-store open in Amsterdam). Je komt tijdens de expo te weten hoe een collectie tot stand komt, wat de inspiratiebronnen zijn, welke stappen de afgewerkte creatie voorafgaan… Naast heel wat originele stukken en foto’s zijn ook drie kortfilms over dit creatieproces te zien.

Kleur & Elegantie loopt van 18 juni tot 4 september 2016 in de overigens pas gerenoveerde stijlkamers van het Museum Merghelynckin Ieper.

Expo Game Changers in het Antwerpse MoMu

Game Changers

Nog tot 14 augustus 2016 kan je in Antwerpen de 20ste-eeuwse cruciale ontwerpen van Cristóbal Balenciaga gaan bewonderen. De grensverleggende ontwerper zorgde voor het ontstaan van een nieuw silhouet waarbij het lichaam meer bewegingsruimte krijgt, architecturale volumes ontstaan en ruimte brengt voor nieuwe vormen. Naast de patronen en het werk van modeontwerper Cristóbal Balenciaga, gunt de expo ook een blik op de grensverleggende bijdrage van andere pioniers van de jaren 1920-30 en de jaren 1980-90. Aan het einde van de 20e eeuw worden de grenzen van het vrouwelijk silhouet verder afgetast door Japanse en Belgische ontwerpers als Issey Miyake, Yohji Yamamoto, Comme des Garçons, Ann Demeulemeester en Martin Margiela.

Game Changers – Het 20e-eeuwse silhouet heruitgevonden, nog tot 14 augustus 2016 in het MoMu, meer info: www.momu.be

Expo Haute-à-Porter in Modemuseum Hasselt

momuhasselt

De laatste jaren wordt het steeds moeilijker en moeilijker om de grens tussen prêt-à-porter en haute couture te kunnen onderscheiden. Deze tentoonstelling, gecureerd door modeontwerper, journalist en fotograaf Filep Motwary, gaat dieper in op deze nieuwe tendens. Aan de hand van verschillende thema’s, silhouetten en accessoires van onderzoekt de expo de invloed van couture op de hedendaagse mode. Aangevuld met fotografie, film, kunst en muziek krijg je een originele kijk op de mode-industrie van de afgelopen 30 jaar. Met werk van onder meer Dior, Chanel, Erdem, Burberry, Lanvin, Rochas, Nina Ricci, Vivienne Westwood, Yohji Yamamoto, Givenchy, John Galliano, Gareth Pugh, Roger Vivier, Prada, Miu Miu, Dries Van Noten, Christian Lacroix en nog heel wat andere designers en modehuizen.

Je kan nog tot 11 september terecht in het Modemuseum van Hasselt voor de expo Haute-à-Porter. Meer info: www.modemuseumhasselt.be.

Katrien Huysentruyt De artikels van >

Tags: Antwerpen, Balenciaga, Edouard Vermeulen, Game Changers, Hasselt, Haute à Porter, Ieper, Merghelynckin, Modemuseum, MoMu, Natan.