Cruise Collection 2017: Havana – Rio – Oxford
©

Cruise Collection 2017: Havana – Rio – Oxford

Leestijd: 1 min

Maison Dior verhuist voor z’n Cruiseshow, vandaag 31 mei, voor de derde keer naar Blenheim Palace, net buiten het Britse Oxford. Dior mag dan voor traditie gaan, de twee andere grote Parijse huizen kozen voor Cruise 2017 een net iets exotischer decor…

Louis Vuitton Cruise 2017

Louis Vuitton Cruise 2017

Louis Vuitton vloog naar Rio de Janeiro met als decor het Niteroi Contemporary Art Museum, ontworpen door architect Oscar Niemeyer in 1996. Ook de collectie weerspiegelt de dynamiek, energie en cultuur van Brazilië: aerodynamische silhouetten, rokken die gedrapeerd worden als strandlakens, neopreen sneakers, een koffer in de vorm van een ghetto-blaster… Vuitton brengt bovendien hulde aan twee grote Braziliaanse kunstenaars, Helio Oiticica en Aldemir Martins. Helio Oiticica uit de Neo-Concrete beweging verkende ruimte via z’n schilderijen en driedimensionele werken in parachutestof – bij Louis Vuitton kite-parka’s en taffeta capejurken. Aldemir Martins werd geïnspireerd door de flora and fauna en Braziliaanse populaire cultuur. Nicolas Ghesquière gebruikte de print uit Martins ‘Rhodia Collection’ voor het Cruise-defilé.

Chanel 2016/17 Cruise collection

Chanel Cruise 2016-17

Karl Lagerfeld presenteerde de Chanel 2016/17 Cruise collection in Havana op de Paseo del Prado met 8 gouden leeuwen, Coco’s favoriet. De focus van de collectie ligt op masculin-feminin-silhouetten: een mannenjas op een opgerolde wijde broek, platte schoenen een hemd met een lint in de taille, panamahoed. Opvallend is ook Karls interpretatie van de guayabera, het traditionele Cubaanse hemd met zakken, schouderlussen en platte plooien: overdag met een opgerolde chino, ’s avonds in een zwarte transparante organza versie op een rok. Buick-, Oldsmobile- en Cadillac-prints, een palet van geel, roze, oranje en turkoois naar de oude gevels van de stad en de geborduurde tropische vegetatie vullen de hulde aan het oude Cuba aan. Naast de panama, duikt er hier en daar ook een baret met lovertjes op als tribute aan Che Guevara.

 

Katrien Huysentruyt De artikels van >

Tags: 2017, Blenheim Palace, Brazilië, Chanel, Coco, Cruisecollectie, Cuba, Dior, Havana, Karl Lagerfeld, Louis vuitton, Nicolas ghesquière, Oxford, Rio de janeiro.