Walter Van Beirendonck over z’n collectie bij Ikea
©

Walter Van Beirendonck over z’n collectie bij Ikea

Leestijd: 1 min

De Belgische ontwerper Walter Van Beirendonck liet zijn magie los op een limited edition collectie voor de meubelgigant IKEA. De ontwerpen zijn gebaseerd op een verhaal over 5 personages, de Wondermooi-wezens die leven in de wolken. Wij vroegen om meer uitleg...

Hoe kwam Ikea bij jou terecht?

“Ik kreeg gewoon een mailtje met de vraag of ik geïnteresseerd was in een samenwerking. Ik ben op het voorstel ingegaan, vervolgens kwam er een vergadering om alles verder te bespreken en om te weten te komen wat ze verwachtten van mij. Na een paar gesprekken werd het voor mij duidelijk dat ze goed wisten wie ik was en wat mijn werk inhield. Ze hadden mij en mijn ontwerpen jarenlang gevolgd.”

De collectie ziet er heel erg Van Beirendonck uit…

“Ik heb Ikea-producten voorzien van mijn ‘typisch verhaal’, bijvoorbeeld voor de slaapkamer alles voor het bed – lakens, gordijnen en dekbedovertrekken… Voor de studeerkamer zijn er opbergdozen, voor de keuken onderleggers in porselein, kopjes, borden…”

Wat was je inspiratie?

“Het gaat om allerlei gebruiksvoorwerpen waar ik mijn eigen ding mee gedaan heb. De figuurtjes zijn personages die in de wolken wonen (Kwade Tijger, Spiegel, 1000G (duizend oog), Vliegmachien en Rood, nvdr.) uit mijn zelfgeschreven sprookje ‘Wondermooi’.“

Het is de eerste keer dat IKEA samenwerkt met iemand van Belgische bodem. Ze kozen voor een modeontwerper omdat fashion ‘trendgevoeliger en sneller is’. De samenwerking tussen de twee was eenmalig, maar het Zweedse bedrijf laat weten dat er nog meer collaboraties zullen volgen met ontwerpers.

De collectie met allerlei gebruiksvoorwerpen heet Glödande, Zweeds voor ‘gloeiend’, en ligt vanaf 7 juni in alle Ikea’s. De Nederlandstalige namen van de personages blijven wereldwijd behouden. Meer info: www.ikea.com.

 

Katrien Huysentruyt De artikels van >

Tags: Collectie, Glödande, Ikea, Walter Van Beirendonck, Wondermooi.