Eind december kreeg Amanda Gorman de vraag of ze wilde optreden tijdens de eedaflegging van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. Zijn vrouw, Jill Biden, kende haar en suggereerde haar naam. Ze kreeg alleen het thema van de inauguratie mee: eenheid. Ze zou daarmee in de voetsporen treden van bekende dichters zoals Robert Frost en Maya Angelou.
Het schrijven van het gedicht ging eerst moeizaam vertelde ze aan The New York Times. “Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen die ik in mijn carrière ga doen”, zei ze. Toen de bestorming van het Capitool plaatsvond op 6 januari, zat ze halverwege van wat ze voor haar gedicht in gedachten had. De dramatische gebeurtenis gaf haar nieuwe inspiratie en diezelfde nacht nog schreef ze ‘De heuvel die we beklimmen’ af.
Er is altijd licht
“We hebben een kracht gezien die onze natie veeleer zou verscheuren dan ze te delen”, sprak ze vol overtuiging, waarbij ze druk met haar handen bewoog om haar woorden extra kracht bij te zetten. “Democratie kan tijdelijk verdrongen worden, maar nooit blijvend verslagen worden.” Haar woorden sloten perfect aan bij de verzoenende en optimistische boodschap van Biden. Ze sloot hoopvol af: “Er is altijd licht. Alleen als we dapper genoeg zijn om het te zien.”
“Ik wilde mijn woorden gebruiken als een middel om eenheid, samenwerking en samenhorigheid te creëren”, zei Gorman vóór de ceremonie aan BBC World. “Ik denk dat het gaat om een nieuw hoofdstuk dat we aansnijden in de Verenigde Staten, over de toekomst, en dat doen met behulp van de elegantie en schoonheid van woorden.”
On a day for the history books, @TheAmandaGorman delivered a poem that more than met the moment. Young people like her are proof that "there is always light, if only we're brave enough to see it; if only we're brave enough to be it." pic.twitter.com/mbywtvjtEH
— Barack Obama (@BarackObama) January 20, 2021
Stotteren
De 22-jarige vrouw kreeg er op één dag tijd 1,5 miljoen volgers op Instagram bij en de twee boeken die ze later dit jaar uitbrengt, worden massaal aangekocht online. Zelf had ze echter nooit kunnen dromen van een carrière als dichteres. In haar jeugd worstelde ze namelijk met een spraakgebrek. Vooral met de letter ‘r’ had ze het lange tijd moeilijk. Het woord ‘poetry’ kon ze jaren niet perfect uitspreken. Toch zette ze door en dat ging niet onopgemerkt voorbij.
Op haar 16de werd ze uitgeroepen tot jeugddichteres van haar thuisstad, Los Angeles. In 2015 verscheen haar eerste dichtbundel. Twee jaar later kreeg ze de titel van Nationale Jeugddichteres van de Verenigde Staten. Daarna haalde ze een diploma sociologie aan de universiteit van Harvard. Nu is ze de jongste dichter die ooit sprak op een inauguratie.
I have never been prouder to see another young woman rise! Brava Brava, @TheAmandaGorman! Maya Angelou is cheering—and so am I. pic.twitter.com/I5HLE0qbPs
— Oprah Winfrey (@Oprah) January 20, 2021
Amanda Gorman als presidentskandidaat
Gorman liet al vaak van zich horen als het gaat over onderwerpen zoals racisme, hardhandig politieoptreden of de opsluiting van migrantenkinderen. Nu blijkt ook dat ze daadwerkelijk politieke ambities heeft. In 2036 wil ze naar eigen zeggen een gooi doen naar het presidentschap. “Een meisje dat kan dromen dat ze president kan worden, terwijl ze een gedicht voordraagt voor een president”, zei ze daarover aan The New York Times.
Nog een leuk extra weetje voor wie fan is van haar outfit tijdens de inauguratie: die is volledig van Prada. Wat een vrouw.
Vond je dit interessant? Lees dan ook: #MeTooIncest: tienduizenden mensen getuigen over incest en kindermisbruik. 33 meter grote vagina klaagt ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan. 10 inspirerende Belgische vrouwen die hun stempel drukten op het jaar 2020.