Als er één feestdag zich leent tot een uitgebreid diner dan is het wel Kerstmis. Toch is het vaak een opgave om op tijd een mise-en-place neer te zitten die zowel spectaculair als haalbaar is. Wij verzamelden een reeks indrukwekkende hapjes voor kerst die eigenlijk heel makkelijk te maken zijn.
Kerst staat voor gezelligheid, samen zijn en natuurlijk lekker eten. Maar wie zegt dat indrukwekkende hapjes voor kerst moeilijk moeten zijn? Met een beetje inspiratie en slimme recepten tover je in een handomdraai feestelijke hapjes op tafel. Of je nu houdt van zoet, hartig, klassiek of vernieuwend, deze hapjes maken je kerstmenu helemaal compleet.
Indrukwekkende hapjes voor kerst die stiekem heel gemakkelijk zijn
Hapjes zijn dé perfecte manier om je kerstdiner in stijl te starten. Van bladerdeeghapjes met brie en veenbessen tot verfijnde rösti’s met steak tartaar: onze selectie van hapjes voor kerst bevat voor ieder wat wils.
1. Bladerdeeghapjes met brie en veenbessen
Benodigdheden
- Muffinvorm
- 1 rol bladerdeeg
- 1 stuk brie
- Veenbessenconfituur
Bereiding
- Verdeel het bladerdeeg in vierkanten met een zijde van 2 à 3 cm.
- Leg elk stukje bladerdeeg in een vak van de muffinvorm.
- Snij de brie in stukjes van 1 cm en leg elk stuk brie op een vierkantje bladerdeeg.
- Werk het geheel af door er een theelepeltje veenbessenconfituur over aan te brengen.
- Zet het geheel 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden, haal de hapjes eruit als het bladerdeeg goudbruin ziet.
2. Zoet aardappelschijven met geitenkaas
Benodigdheden
- 1 zoete aardappel
- 1 el olijfolie
- 400 gr geitenkaas
- Een paar takjes verse basilicum
- Een hand vol okkernoten
- Een hand vol veenbessen
- Peper en zout
Bereiding
- Snij de zoete aardappel in schijven van een halve cm dik.
- Leg de schijven op de bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en kruid ze af met peper en zout.
- Bak de schijven in een voorverwarmde oven op 190 graden voor een 40-tal minuten.
- Laat de schijven een paar minuten afkoelen.
- Breng op elke schijf een laagje geitenkaas aan.
- Snij de basilicum fijn.
- Dresseer elke schijf met een beetje noten, veenbessen en basilicum.
- Kruid de hapjes nog eens af met peper en zout.
3. Gegrilde wortelen in fetasaus
Benodigdheden
- 5 wortelen
- 2 el olijfolie
- 200 gr feta
- 115 gr platte kaas
- 2 teentjes knoflook
- Sap van 1 citroen
- 1 tl citroenzeste
- Een paar takjes basilicum
- Een paar takjes munt
- Een paar takjes dille
- Een paar takjes peterselie
- Een paar stengels bieslook
- Knoflookpoeder
- Komijn
- Paprikapoeder
- Peper en zout
Bereiding
- Was de wortelen, schil ze en snij ze twee keer middendoor.
- Leg de wortelen op een met bakpapier afgedekte bakplaat.
- Besprenkel de wortelen met 1 el olijfolie en kruid ze af met peper, zout, komijn, paprikapoeder en knoflookpoeder.
- Bak ze voor 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
- Maak de saus door de feta, platte kaas, 1 el olijfolie, citroensap, citroenzeste, teentjes knoflook, basilicum, munt, dille, peterselie en bieslook in een blender te mixen tot een homogeen geheel.
- Kruid de saus af met peper en zout en serveer hem als dip bij de gegrilde wortelen.
4. Smeerkaas kerstbomen
Watch on TikTok
Benodigdheden
- Een doosje smeerkaaspuntjes
- Een vijftal zoute stokjes
- Een kwart granaatappel
- Italiaanse kruiden
Bereiding
- Haal de smeerkaaspuntjes uit de verpakking.
- Steek langs het uiteinde van elke smeerkaaspunt een zout stokje. (Breek de stokjes zodat ze maar voor een paar centimeter uit de kaas komen.)
- Dip de smeerkaas in de Italiaanse kruiden zodat je een kerstboom-effect bekomt.
- Ontpit de granaatappel.
- Verdeel de pitten gelijkmatig over de smeerkaasbomen.
5. Prosciuttoschaaltjes met geitenkaas
Watch on TikTok
Benodigdheden
- Muffinvorm
- 100 gr prosciutto
- 100 gr zachte geitenkaas
- 1 el balsamicoazijn
- 1 peer
- Een spuitzak
Bereiding
- Vul elke houder van de muffinvorm met een schelletje prosciutto.
- Zet de muffinvorm 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Doe de geitenkaas in de spuitzak en voorzie elk ‘prosciuttoschaaltje’ van een beetje geitenkaas.
- Snij de peer in dunne schijfjes.
- Voeg aan elk hapje een schijfje peer toe.
- Besprenkel de hapjes met balsamicoazijn.
6. Elevated bruschetta
Benodigdheden
- 1 stokbrood
- 250 gr kerstomaten
- 4 el ricotta
- 4 el olijfolie
- 1 teen knoflook
- Een paar blaadjes basilicum
- Peper en zout
Bereiding
- Snij het stokbrood in schijven van ongeveer 1 cm dik.
- Hak de knoflook fijn en meng de helft hiervan onder 2 el olijfolie.
- Verdeel het mengsel over de schijven brood.
- Kruid het brood met peper en zout.
- Bak het brood op 180 graden voor 10 minuten tot het krokant is geworden.
- Doe de tomaten in een ovenschaal samen met 1 el olijfolie, de andere helft van de look, peper en zout.
- Bak het geheel in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 20 minuten.
- Mix de ricotta, basilicum, olijfolie, peper en zout in een blender.
- Smeer de spread op het brood en werk af met het tomatenmengsel.
7. Dadels met camembert en honing
Benodigdheden
- 10 dadels
- 1 doosje camembert
- 5 sneetjes dun spek
- 2 tl honing
Bereiding
- Snij de dadels doormidden en haal de pitten eruit.
- Snij de camembert in kleine stukjes van ongeveer 1 cm.
- Steek een stukje camembert in elke dadel, op de plek waar de pit zat.
- Snij de sneetjes spek in 2.
- Wikkel een reep spek rond elke dadel.
- Bak de dadels 15 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.
- Besprenkel de dadels met honing en dien ze op.
8. Rösti’s met steak tartaar
Watch on TikTok
Benodigdheden
- 8 rösti’s
- 150 gr gehakt
- 1 sjalot
- 2 augurken
- 1 el kappertjes
- 1 ei
- 1 tl mosterd
- 1 el worcestersaus
- Kewpie mayonaise
- Een paar takjes bieslook
- Peper en zout
Bereiding
- Snij de sjalot, bieslook en augurk fijn.
- Kruid het gehakt met peper en zout.
- Scheid het ei en hou enkel de dooier over.
- Meng de sjalot, bieslook, mosterd, worcestersaus, augurk, het gehakt en de eidooier onder elkaar.
- Back de rösti’s in de oven zoals aangegeven op de verpakking.
- Dresseer de rösti’s met de steak tartaar en besprenkel met kewpie mayonaise.
9. Tomaat mozzarella in salamischaaltjes
Benodigdheden
- Muffinvorm
- 12 schellen salami
- 250 gr kerstomaten
- 300 gr mozzarella
- 1 el olijfolie
- Een paar takjes basilicum
- 1 el balsamicoazijn
- Peper en zout
Bereiding
- Duw elk sneetje salami in een vak van de muffinvorm.
- Bak het geheel voor 8 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
- Snij de kerstomaten in kleine stukjes. Meng ze onder de olijfolie en kruid af met peper en zout.
- Haal de salami uit de muffinvorm en verdeel de tomaten over de ‘salamischaaltjes’.
- Snij de mozzarella in kleine stukjes en verdeel ze over de schaaltjes.
- Snipper de basilicum fijn en dresseer de hapjes ermee.
- Besprenkel het geheel met balsamicoazijn.
10. Komkommerhapjes met avocado en zalm
Watch on TikTok
Benodigdheden
- 1 komkommer
- 1 avocado
- 50 gr gerookte zalm
- Sap van een kwart limoen
- 1 tl zure room
- 1 lente ui
- 1 tl sesamzaad
- 1 tl chiliolie
- Peper en zout
Bereiding
- Snij de komkommer in schijven van een halve cm dik.
- Hak de lente ui fijn.
- Plet de inhoud van de avocado en meng dit met de zure room en limoen. Kruid met peper en zout.
- Dresseer het avocadomengsel op de komkommers.
- Plaats op elk hapje een stukje gerookte zalm.
- Werk de hapjes af met de lente ui, sesamzaadjes en de chiliolie.
11. Bladerdeeg kerstbomen
Watch on TikTok
Benodigdheden
- 2 vellen bladerdeeg op rol
- 150 gr cheddarkaas
- 150 gr ham
- 100 gr boter
- 1 teentje knoflook
- 20 gr Parmezaanse kaas
- Een paar takjes peterselie
- 8 brochettestokken
Bereiding
- Rol een vel bladerdeeg uit.
- Bedek het bladerdeeg met een laag kaas en daarna met een laag ham.
- Rol het tweede vel bladerdeeg uit over het geheel en rol alles samen met een deegrol.
- Snij het geheel in 8 lange stroken.
- Plooi elke strook heen en weer, van breed naar smal zodat je de vorm van een kerstboom verkrijgt.
- Doorprik elke boom met een brochettestok en bak ze voor 14 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
- Snij de knoflook fijn.
- Smelt de boter en voeg er de knoflook aan toe.
- Snij de peterselie fijn.
- Haal de boter van het vuur en meng de peterselie eronder.
- Bestrijk de bomen met het botermengsel.
- Werk de kerstbomen af met wat geraspte Parmezaanse kaas.
12. Knoflookdip
Watch on TikTok
Benodigdheden
- 2 knoflookbollen
- 2 sjalotten
- 250 gr zure room
- 250 gr roomkaas
- 40 gr Parmezaanse kaas
- Een paar takjes peterselie
- Een paar stengels bieslook
- 1 el olijfolie
- Peper en zout
Bereiding
- Pak de knoflookbollen met de sjalotten, olijfolie en een beetje zout in met aluminiumfolie.
- Zet het geheel een uur in een voorverwarmde oven op 190 graden.
- Verwijder de schil en meng de look en sjalotten onder elkaar.
- Voeg hier de roomkaas en zure room aan toe.
- Snij de peterselie en bieslook fijn en voeg ze toe aan het mengsel.
- Rasp de Parmezaanse kaas en meng hem onder de dip.
- Kruid het geheel af met peper en zout.
- Serveer de dip met stukjes stokbrood.
Meer recepten voor kerst? 3x kroketten: de lekkerste recepten uit het nieuwe kookboek van Stuff’d, 3x recepten om zelf een kerststronk te maken, 3 vegan recepten als alternatief voor de lekkerste vlees en vis klassiekers.