Zuuraanvalslachtoffer op de catwalk
©

Zuuraanvalslachtoffer op de catwalk

Leestijd: 1 min

New York Fashion Week moet nog beginnen en toch kennen we nu al één hoogtepunt: Reshma Banoo Qureshi, een slachtoffer van een zuuraanval, mag er trots over de catwalk lopen. De NGO Make Love Not Acid wil met die actie meer aandacht op de zuuraanvalproblematiek in Indië vestigen.

17 was Reshma Banoo Qureshi, toen ze op straat met zuur werd aangevallen door haar schoonbroer en een paar van zijn vrienden. De jonge vrouw verloor daarbij haar linkeroog. Haar rechteroog is half gesloten en geïnfecteerd en haar gezicht is ernstig beschadigd. Ze heeft twee jaar later nog steeds esthetische ingrepen nodig om die schade te verminderen.

Reshma kwam uiteindelijk bij de NGO Make Love Not Acid terecht en is nu het gezicht van de organisatie. De NGO zet zich in voor slachtoffers van zuuraanvallen in Indië, helpt hen hun leven opnieuw op te nemen en wil samenwerken met de Indische regering en andere organisaties om zuuraanvallen en ander misbruik van vrouwen te helpen voorkomen.  Zo wil de organisatie ondermeer bereiken dat de verkoop van zuur – je vindt het product simpelweg in de supermarkt en het kost minder dan een eyeliner – verboden wordt.

MLNS werkt voor het defilé samen met FTL Moda in New York. Ilaris Niccolini, producer van het bedrijf, vertelde aan de Huffington Post: “We willen een stem geven aan die geweldige vrouwen die in stilte en verborgen hebben zitten lijden en zichzelf al te vaak de kans ontnemen om duidelijk te maken hoe wreed ze zijn aangevallen.”

In dit filmpje komt Reshma te weten dat ze mag defileren in New York.

Copyright foto’s: @MakeLoveNotScars

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Indië, Make Love Not Scars, NYFW, Reshma Banoo Qureshi, Zuuraanval.