Zomerse salades: 5 verfrissende recepten
© Unsplash

Zomerse salades: 5 verfrissende recepten

Door Valérie-Sophie Briers
Leestijd: 1 min

Zet je schrap voor een zomerse smaakexplosie! Met de temperaturen die stijgen, is het tijd om je keuken om te toveren tot een culinair zomerparadijs. Verfrissende salades zijn dé sterren van het seizoen en wij hebben voor jou vijf verrukkelijke recepten.

/

De recepten zijn telkens voor 3 à 4 personen.

1. Watermeloen-feta met munt  

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote watermeloen
  • 200g feta
  • verse muntblaadjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels limoensap

Instructies: Snijd de watermeloen in stukjes en verkruimel de feta in een grote kom. Voeg daarbij gehakte muntblaadjes toe. Besprenkel met olijfolie en limoensap.Breng op smaak met zout en peper en meng alles voorzichtig. That’s all!

/

2. Gegrilde perzik, aardbei en burrata salade

Ingrediënten:

  • 4 rijpe perziken, in plakjes
  • 200g burrata
  • salade naar keuze (rucola, ijsbergsla,…)
  • 250g aardbeien, in de helft doorgesneden
  • handvol verse basilicum
  • balsamico
  • olijfolie

Instructies: Verwarm een grillpan op middelhoog vuur en grill de perzik aan beide kanten tot ze mooie strepen hebben (ongeveer 2-3 minuten per kant). Schik de sla op een serveerschaal. Leg de gegrilde perzik samen met de aardbeien bovenop de sla. Vervolgens scheur je de burrata in stukken en verdeel over de salade. Garneer met verse basilicumblaadjes en besprenkel met balsamico en olijfolie. Werk het geheel af met peper en zout.

/

3. Quinoa-zwarte bonen salade met avocado

Ingrediënten:

  • 1 kopje gekookte quinoa
  • 1 klein blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 rijpe avocado
  • 1 rode paprika
  • verse koriander
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze: Kook de quinoa zoals aangegeven op de verpakking. Laat eventueel de quinoa wat afkoelen, geen must. Snijd de avocado en paprika in grove stukken en voeg daarna samen met de bonen in een grote kom. Voeg de vers gehakte koriander toe. Giet een beetje olijfolie en citroensap erover en klaar! 

/

4. Geroosterde bietensalade met geitenkaas en walnoten

Ingrediënten:

  • 4 middelgrote bieten, geschil en in blokjes gesneden
  • 100g verse geitenkaas, verkruimeld
  • hand vol walnoten, grof gehakt
  • salade naar keuze
  • balsamico
  • honing

Instructies: Verwarm de oven voor op 200°C. Verdeel de bieten over een bakplaat, besprenkel met olijfolie, honing, peper en zout, en rooster ze in de oven gedurende 25-30 minuten, of tot ze zacht en lichtjes gekarameliseerd zijn. Schik de salade op een serveerschaal en leg de geroosterde bieten erbovenop. Verdeel de verkruimelde geitenkaas en gehakte walnoten over de salade. Als laatste giet je er nog balsamico over.

/

5. Aziatische kip-mango

Ingrediënten:

  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 1 rijpe mango
  • gemengde salade naar keuze
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • koriander
  • lente-ui
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • sap van 1 limoen
  • 1 theelepel gember, geraspt
  • 1 teentje look
  • optioneel: chili voor wat extra smaak

Bereidingswijze: Bak de kip zodat deze een mooi kleurtje krijgt. Voeg daarna de reeds gesneden mango, paprika, koriander, lente-ui en sla aan toe. Tussendoor meng je in een aparte kom de sojasaus, sesamolie, limoensap, gember en knoflook samen. Giet de dressing over de salade en genieten maar!

Lees ook: 7 x verfrissende limonades om je dorst te lessen

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Salades, Zomer.