Tussen de gezondheidscrisis, de oorlog in Oekraïne en de opdoemende sociale spanningen is de behoefte om op vakantie te gaan nog nooit zo groot geweest. Deze welverdiende rust is inderdaad goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid: hij vermindert het risico op hart- en vaatziekten, vermindert de spierspanning, voorkomt een burn-out, verbetert de stemming, enz. Maar de overgang tussen overactiviteit en luiheid is niet altijd gemakkelijk te beheersen, vooral niet tijdens de zomermaanden wanneer de hitte en zwemmen ook hun deel van de kleine zorgen met zich meebrengen.
Een verslapping die vaak te plotseling is
Na maanden van hard werken waarbij we koste wat het kost moeten volhouden, wordt ons lichaam gestoord door deze plotse omschakeling naar de ontspanningsmodus. Het autonome zenuwstelsel, dat de vitale functies van het lichaam controleert, heeft niet de tijd om zich aan dit nieuwe levensritme aan te passen. Plotseling gespeend van zijn gebruikelijke dosis adrenaline en cortisol, de stresshormonen, moet het een nieuw evenwicht vinden, wat enige tijd kan duren.
Lees ook: Boeket bloemen van bloomon krijgt als eerste in Europa het biologisch keurmerk
Als gevolg daarvan kan de opgehoopte vermoeidheid onoverkomelijk blijken en kan ons immuunsysteem op halve kracht staan, waardoor we kwetsbaarder worden voor microben en griepachtige verschijnselen kunnen gaan vertonen (pijnen, spierpijn, hoofdpijn, enz.). Dit fenomeen, bekend als “vrijetijdsziekte”, werd in het begin van de jaren 2000 beschreven door de Nederlandse klinisch psycholoog Ad Vingerhoets. Zijn studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychotherapie en Psychosomatiek, suggereert dat 3% tot 3,5% van de volwassen bevolking getroffen is.
Tussen schuld en verlies van houvast
Onder workaholics, wordt het persoonlijke leven over het algemeen verwaarloosd. De feestdagen lijken dan een periode van overbodige leegte waarin schuldgevoelens en het gevoel van nutteloosheid een kwellende leegte kunnen creëren. Plotseling beroofd van referentiepunten, zijn deze workaholics vatbaarder voor vrijetijdsziekte. Omdat zij niet gewend zijn aan zichzelf te denken, beginnen zij ook pijnen in hun lichaam te voelen waarvoor zij tot dan toe ongevoelig waren.
Minder koffieconsumptie kan daarnaast ook een oorzaak zijn, vooral bij degenen die op kantoor meer dan vier espresso’s per dag drinken om hun prestaties op te voeren.
Lees ook: De smiley maakt een comeback: de nieuwste collecties met de emoticon
De juiste stappen om te voorkomen dat je depressief wordt
Aangezien vakantie echt goed is voor de gezondheid, en ook voor de productiviteit op de werkplek, is het beter deze niet onnodig te schaden door een soepele overgang. Het ideale is om de druk geleidelijk af te bouwen om je bijnieren – die cortisol produceren – te helpen zich aan een nieuw levensritme aan te passen, en niet om meteen met de deur in huis te vallen de dag nadat je met werken bent gestopt.
Wie met het vliegtuig vertrekt, past dan ook best op voor de drukverschillen op de oren en voor de droge lucht van drukcabines die de slijmvliezen van de keel beschadigen. Vergeet ook niet te blijven drinken – ten minste één glas water per uur – en regelmatig je benen te strekken om aderproblemen bij aankomst te voorkomen. Eenmaal daar, pas op voor de airconditioning, die onnodige hitte en kou veroorzaakt. Het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenlucht mag niet meer dan 6°C bedragen. Hetzelfde geldt voor de weg, als uw auto voorzien is van airconditioning.