5 alternatieven voor een duurzamere scheerbeurt
© Getty Images/MCB

5 alternatieven voor een duurzamere scheerbeurt

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 3 min

Niet alleen plastic rietjes, petflessen en oorstokjes zorgen voor gigantisch veel plastic zwerfvuil, maar ook plastic scheermesjes ... Vandaag de dag zijn steeds meer mensen bewust dat duurzaam leven belangrijk is. Duurzaam leven wil ook zeggen dat je je levensstijl moet aanpassen. En ja wij geven toe, dit is niet altijd even eenvoudig.

/

Jezelf scheren is een ritueel dat je waarschijnlijk wekelijks of misschien wel dagelijks doet. Scheermesjes zijn dan ook zo’n product waarvan elke vrouw er wel meerdere gebruikt per jaar. Zeker wanneer je wegwerpmesjes gebruikt, weet je (hopelijk) intuïtief wel dat deze keer op keer in de vuilnisbak gooien niet echt goed is voor het milieu. Bij Marie Claire staan we achter duurzaam leven en stelden we onszelf de vraag of er duurzamere manieren zijn om je te scheren.

/

1 Ouderwetse scheermes

Eerlijk? Eigenlijk hoef je geen plastic wegwerpmesjes gebruiken. Kies voor een old skool safety razor van metaal. Het enige dat je vervangt zijn de mesjes en ook die zijn gewoon van staal. Op deze manier verbras je zo weinig mogelijk en is het dus de beste zero waste optie qua scheren.

/

2 zelfgemaakte suikerwax

Benodigdheden:

2 kopjes suiker
1/4 kopje citroensap of appelazijn
1/4 kopje water
pan
hittebestendig potje

Voeg alle ingrediënten in een pan en zet het op een vuur. Gebruik ongerafineerde suiker, deze is iets donkerder. Laat het mengsel zachtjes koken tot de kleur van de siroop veranderd naar een diepere gouden kleur (kleur van honing). Giet alles, zonder het te laten afkoelen, in je hitte bestendig potje. Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur. De wax wordt dikker naarmate de emulsie afkoelt.

Je hebt 2 manieren om de suiker wax te gebruiken. Wij kiezen voor de koude methode omdat je hierbij geen textieldoekjes nodig hebt. Joepie, beter voor het milieu!

Werkwijze: maak je vingers nat met een beetje koud water. Neem een beetje suiker wax en trek de wax met je vingers uit mekaar en terug in mekaar tot hij iets slapper en kleveriger wordt (kneden). De wax zal ook lichter van kleur worden. Wrijf nu de wax, met je vingers, open in een dunne laag op je te ontharen plek, tegen de haarrichting in. Trek het er met je vingers terug af met de haartjes mee. Wanneer na een tijd de wax moeilijker hanteerbaar wordt of er teveel haartjes in je bolletje wax zit, neem je een nieuw stukje wax.

/

3 IPL-ontharing

IPL staat voor Intense Pulsed Light: een werkwijze waarbij lichtpulsen op de huid worden toegepast. Deze lichtenergie wordt door het melanine (pigment) in het haar en de haarwortel geabsorbeerd en omgezet in warmte. De bedoeling is dat door deze hitte de haarzakjes vernietigd worden, waardoor de haren niet meer terugkeren. Hiervoor hoef je niet langs een beautysalon te gaan. Tegenwoordig zijn er al meerdere IPL-machines ontworpen die je toelaten om de behandeling thuis uit te voeren, zoals de Philips Lumea IPL.

Lees ook: Waarom je nu al zonnecrème moet smeren (+ de beste producten met SPF)

/

4 epileren

Epileren heeft vele voordelen: epileren biedt de langstdurende gladheid; het is efficiënter dan het harsen van korte haartjes; epileren is mild (het ongemak wordt snel minder bij meermaals gebruik); het haar groeit minder snel terug; epileren kan je overal op je lichaam toepassen en het is goed voor mensen die een gevoelige huid hebben. Alleen maar voordelen toch?!

/

5 je haren gewoonweg laten groeien

Zoals The Fem League ook al vermeld op hun Instagram. Het is je eigen keuze om je benen, oksels of whatever al dan niet te scheren. Het is je eigen keuze … Haar groeit er om ons te beschermen en elke vrouw of man mag er mee doen waar ze zich zelf het beste bij voelen. Feel free!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Sun’s out, stubble out! 🌞! Shave it or don’t IT IS YOUR CHOICE! Stop the stigma and shame surrounding women and body hair. Natural hair grows to protect us and please do what you want with it! Have you ever felt pressure to rid yourself of body hair? Or felt shame surrounding the subject? Comment below or respond to our story! 🏄‍♀️ 🌸 🏝 ☀️! 📷 @missgloriadesign * * * * * * #thefemleague #powerfilled #bodyhair #hairdontcare #bodypostive #bodypositivemovement #loveyourself💕 #girlpower💪 #selflovery #sunsoutlegsout #hairygirls #noshavenoshame #beboldbeyou #girltribe #empoweredwomenempowerwomen #iamme #noshavelife #everybodyisabikinibody

Een bericht gedeeld door The Fem League (@thefemleague) op

Lees ook: blijf zo lang mogelijk zomers bruin dankzij deze handige tips

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Alternatieven, Beauty, Duurzaam leven, Epileren, IPL, Plastic scheermes, Sugaring, Suiker wax.