Waarom je nu al zonnecrème moet smeren (+ de beste producten met SPF)
© MCB

Waarom je nu al zonnecrème moet smeren (+ de beste producten met SPF)

Leestijd: 1 min

Ook in de prille lentezon moet je aan de slag met een zonnecrème.  We verzamelden de essentiële do’s en don’ts in verband met zonnebescherming en selecteerden enkele fijne zonneproducten met SPF.

/

Een crème met factor 15, of lager, is geen factor. Ook een SPF verwerkt in make-upproducten is niet genoeg om de huid te beschermen. Kies daarom minimaal factor 30. Want het zijn vooral de alledaagse zonnestralen die het meest schadelijk zijn. Smeer dus ook als je gaat sporten, tuinieren of gaat wandelen, niet alleen als je gaat zonnebaden.

Gebruik een breedspectrum die tegen zowel UVA- als UVB-stralen beschermt, en overweeg een speciale zonnecrème om je gezicht in te smeren, om een glimmend of vettig effect te voorkomen. Smeer je een half uur voordat je de zon in gaat al in. Zo heeft je zonnecrème tijd om in te trekken en geniet je van optimale bescherming zodra je de zon in stapt. Hoe snel je je weer moet insmeren hangt af van de factor die je gebruikt, maar smeer je minimaal iedere twee uur in. Vermijd de zon tussen 12 en 15 uur.

Niet elke zonnecrème is hetzelfde

Sinds enkele jaren zijn er steeds meer minerale zonneproducten te vinden. Belangrijk om weten is dat een minerale en een chemische zonnecrème voor het gezicht of het lichaam allebei even doeltreffend beschermen tegen UV-straling van de zon. Het verschil zit hoofdzakelijk in de samenstelling en de textuur. Een minerale crème bevatten minerale filters, terwijl andere zonnebrandproducten chemische filters bevatten. Het ene product kan een betere keuze zijn als je kijkt naar je huidtype, maar het is goed om de ingrediënten als leidraad te nemen voor het maken van je keuze. In minerale zonbescherming worden vaak minder ingrediënten gebruikt dan in zonbescherming met chemische filters, waardoor ze geschikter zijn voor de gevoelige huid. Let wel: een minerale zonnecrème is niet per se natuurlijk.

Nooit genoeg zonnecrème

Wat zeker niet doen: bezuinigen op de hoeveelheid zonnecrème die je smeert. We zouden naar schatting ongeveer slechts een kwart tot de helft van de benodigde hoeveelheid aanbrengen. Het maakt natuurlijk een verschil of je een kind of een volwassene man of vrouw insmeert. Maar onthoud alvast dat je voor het gezicht een halve theelepel nodig hebt. Doe daar nog eens zes eetlepels bij voor de armen, benen, rug en buik. Hou sowieso in je achterhoofd dat je beter te veel zonnecrème kunt smeren dan te weinig. En maak je geen zorgen: uit onderzoek is gebleken dat zelfs de meest fervente smeerders niet minder vitamine D in hun bloed dan anderen.

/

Shop onze favorieten

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Moet je je gezicht elke dag reinigen? & De beste tips om je lach en tanden stralend en gezond te houden.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Lente, Milieuvriendelijke zonnecrèmes, Zomer, Zon, Zonnecrème.