Mahina
- Januari 1995, Brussel
- Al vanaf haar 7 jaar begon ze proza’s te schrijven
- Opgegroeid in een kunstzinnige familie
- Studeerde Taal & Letterkunde, maar niet afgemaakt wegens kunstprojecten
- Via examencontract wil ze het diploma behalen van Islamitische Theologie & Religiewetenschappen
- Kansarm opgegroeid: niet alleen financieel, maar ook sociaal als zwarte vrouw in België
- 2015: ontdekt door Elisabeth Severino Fernandes tijdens een editie van Mama’s Open Mic
- 2018: eerste single + clip ‘choose you‘ ( gefilmd door Chris Ansong en Yasmina Bourakadi)
-
Verschillende performances gebracht: ‘Woorden Worden Zinnen‘; ‘La Belle HipHop‘; ‘Fleks‘; ‘Psst Mademoiselle‘ ; ‘Fiftyfifty’; ‘Bar du Matin’
- 2020: DEAR WINNIE, een voorstelling over de aanstekelijke kracht van uitzonderlijke vrouwen
Why a power woman
Waarom kozen we deze week voor Mahina? Heel eenvoudig … Creatief, gevoelig én inspirerend! Een veelzijdig artiest dat al een indrukwekkend parcours heeft afgelegd én dat niet zonder enige stoot of slag. Schilderen, muziek maken, schrijven, acteren of dansen? Geloof het of niet, in al deze disciplines springt ze uit. Vandaar haar naam op Instagram @mahinachameleon. Expressief, zich snel kunnen aanpassen (verschillende kunstdisciplines) én verrassend zijn, zijn karaktereigenschappen van een kameleon. En jawel, dat klopt als een bus!
In het verleden trad ze op in grote zalen zoals Botanique, VK Concerts, en de Arenbergschouwburg, maar ook kleinschaligere optredens kunnen haar bekoren. Muzikaal staat ze bekend om haar veelzijdige zangstem en haar vaardigheid om te switchen van zang naar rap.
https://www.youtube.com/watch?v=3voeR44prhs&feature=youtu.be
Theatervoorstelling ‘Dear Winnie’
Toen Winnie Madikizela-Mandela stierf in 2018, werd ze gezien als de ‘moeder van een natie‘. Velen spraken over haar buitengewoon politiek activisme in Zuid-Afrika tijdens de apartheid, maar ook over de controverse en verdeeldheid die zij inspireerde. De voorstelling ‘Dear Winnie‘ neemt deze ingewikkelde geschiedenis als uitgangspunt én presenteert een gepijnigd muzikaal eerbetoon aan belangrijke momenten in het leven van Madikizela-Mandela. Van haar gevangenschap en eenzame opsluiting tot beschuldigingen van fraude, overspel en moord.
De regisseur van de productie, Junior Mthombeni, een voormalige activist voor het Afrikaanse Nationale Congres wiens vader Madikizela-Mandela kende, erkent dat ze misschien niet onberispelijk is geweest, maar streeft ernaar de prijs te tonen die ze betaalde als een zwarte vrouwelijke activist in een leidende rol en de misbruik, vernedering en vrouwenhaat die ze tegenkwam.
Denise Jannah, is de eerste die op het podium verschijnt en blijft altijd aanwezig, zingend en vertellend in een stem met een opmerkelijk veranderlijke kwaliteit. Ze wordt vergezeld door acht prachtige vrouwelijke artiesten uit het Afrikaanse diaspora, waaronder rapster Gloria Boateng die we eerder als ‘Woman to watch‘ bespraken én zangeres en actrice Mahina!
Wil je naar een voorstelling gaan kijken? Bekijk de agenda !
Mahina is een – zoals ze zichzelf beschrijft in haar bio op Instagram – ‘Muslim. Black. Woman en kunstenaar’ met verscheidene disciplines. Een vrouw dat veel meegemaakt heeft, maar dit positief weet om te zetten … Daar moet je veel kracht voor hebben! Ze wil mensen aanzetten tot voelen, denken én het liefst tot handelen en veranderen.
You go girl!
14 februari brengt ze een nieuwe single en clip uit!
Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Woman to watch: Gloria Boateng