Woman to watch: Jitske Van de Veire
© Morgane Gielen

Woman to watch: Jitske Van de Veire

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Elke week zetten we graag een sterke vrouw in de kijker. Het zijn vrouwen die in hun vrije tijd of op hun werk andere vrouwen inspireren, stimuleren én motiveren. Deze week is het de beurt aan Jitske Van de Veire.

/

Jitske Van de Veire

  • 11 september 1993, Gent;
  • Studies: volgde kunstonderwijs, kunstgeschiedenis en uiteindelijk een professionele kappersopleiding;
  • 2018: zaakvoerder & jonge onderneemster – De Wakko Kapper Gent;
  • 2019: ambassadrice voor ‘Wel Jong Niet Hetero‘, te gast bij ‘Flowjob‘, ‘mysterieuze boodschapster‘ van de Metro, te gast bij nieuwe Youtube-reeks ‘Labels‘ van VRT, te gast bij ‘Winteruur‘ op Canvas;
  • Moeilijkheden: haar eigen lichaam, intussen heeft Jitske voor haarzelf een gezonde weg gevonden en is ze bewuster beginnen omgaan met haarzelf door open én eerlijk te zijn op sociale media (bodypositivity);
    ook ondervindt ze vooroordelen over jonge vrouwelijke ondernemers en voelt ze dat er een veralgemeend en onjuist beeld heerst over het beroep kapper;
  • Sterke kanten: Jitske kan het gigantisch goed uitleggen, maar steeds op een positieve en respectvolle manier.
/

Why a power woman

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Caption this. 📷 @noortjepalmers Styling @farahelbastani Make-up @carolienw

Een bericht gedeeld door Jitske Van de Veire (@jitskevandeveire) op

Waarom kozen we deze week voor Jitske Van de Veire? Heel eenvoudig … Het hart op de tong, inspirerend, geloofwaardig én een gevoelig persoon. In de eerste plaats is Jitske een bloeiende onderneemster en baat ze haar eigen kapperszaak uit. In haar veilige cocon – bij Wakko Kapper Gent – kan ze al haar creativiteit botvieren en creëert ze de mooiste kapsels.

/

Een positieve beweging op sociale media – ‘body positivity

De afgelopen maanden merkten we op dat er een beweging ontstaan is op sociale media. Een beweging waarin de term ‘body positivity‘ een centrale rol speelt en steeds vaker op duikt. Op sociale media zie je meer en meer onbewerkte foto’s van bekende personen, influencers, …  Je ziet steeds meer ‘volslanke’ dames poseren … En er worden taboes doorbroken. Dit kunnen we bij Marie Claire alleen maar toejuichen.

Ook Jitske houdt haar bezig met de strijd voor ‘body positivity‘, vooral om taboe’s te doorbreken, zaken aan te kaarten die niet worden aangekaart én eerlijkheid op sociale media te posten. Dat kunnen half naakte foto’s zijn, foto’s van haar cellulitis, onzekerheden, maandverband, puistjes, … Met steeds onderbouwde teksten die telkens moed geven aan haar volgers. Door haar hiervoor in te zetten, stelt ze haar kwetsbaar op én is ze bewust dat er hetze kan ontstaan. Maar ze wil nét de mensen bereiken die vechten tegen wat de maatschappij ons voorlegt als het ‘ideale’ én daar doet ze het voor.
Onzekerheden moeten we bespreekbaar maken, zeker op een platform waar we het maar al te graag maskeren‘ – Jitske Van de Veire
/

Liefde is liefde

Jitske is heel open over haar relatie met Marthe, de liefde van haar leven. Ook al denken we dat er steeds meer begrip is voor de LGBTQ+ – community, toch heerst er nog steeds taboe rond én zijn er nog altijd personen die er niet voor durven of kunnen uitkomen. Van de Veire is woordvoerder voor de vzw ‘Wel Jong Niet Hetero‘, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van LGBTQ+ jongeren. Jitske blijft zwaaien met haar regenboogvlag op sociale media voor zij die het nog niet kunnen én om de wereld te tonen dat ook haar relatie ‘normaal’ is.
Voor ons is Jitske een vrouw die voor velen het licht heeft laten zien – met haar eigenzinnige posts op sociale media – én daarmee een grote hulp was voor velen. You go girl! 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Body positivity, Jitske Van de Veire, LGBTQ+, Woman to watch.