<<Lees ook – Woman to watch: Jitske Van de Veire>>
Fleur Pierets
- 24 juni 1973, Zelzate;
- kunstenaar, schrijver en LGBTQ activist;
- Et Alors? Magazine: een online magazine over LGBTQ kunstenaars, mode, literatuur en performance;
- 22-The Project: een kunstperformance waar Fleur met haar vrouw in alle landen waar het homohuwelijk was toegelaten, zou trouwen. Julian stierf na het vierde ja-woord;
- 2019: ‘Julian‘, een boek over het werk als kunstenaarskoppel en het verlies van haar vrouw én ‘Love Around the World‘, een kinderboek in opdracht van het MoMa in New York. Over twee vrouwen, Fleur en Julian, die trouwen in alle landen waar het homohuwelijk is toegelaten (ondertussen zijn dat er 28). In het boek gaat Julian niet dood;
- prijzen: Lifetime Achievement Award 2019 – van Çavaria;
- voor Covid-19: lezingen over de hele wereld.
- tijdens Covid-19: een tweede boek aan het schrijven + een nieuwe kunstperformance aan het ontwikkelen;
- moeilijkheden in het leven: omgaan met de dood van haar vrouw Julian;
- grote droom: 40% van de dakloze kinderen zijn door hun ouders de straat op gegooid omdat ze gay zijn. Haar grote droom is om een opvanghuis voor die jongeren te runnen;
- pride month: organiseren van het Antwerp Queer Arts festival, ambassadeur van de LGBTQ-hulplijn Lumi: een opvang- en infolijn voor alle vragen rond gender en seksuele voorkeur.
Why a power woman
Waarom kozen we deze week voor Fleur Pierets? Heel eenvoudig … Empathisch, veerkrachtig én een vrouw met ontzettend veel doorzettingsvermogen.
Zeven jaar werkte Pierets samen met haar vrouw Julian als kunstenaarsduo. Het kunstenaarskoppel was in 2017 aan een bijzonder project begonnen: ze zouden in meer dan 20 landen symbolisch trouwen, op alle plekken waar het homohuwelijk op dat moment wettelijk mogelijk was. Na het vierde huwelijk werd Julian ernstig ziek én na amper zes weken verloor ze de strijd. Çavaria eerde vorig jaar het koppel met een Lifetime Achievement Award.
Moed is angst in beweging – Fleur
Sinds kort is Fleur het nieuwe gezicht van Lumi, de opvang- en infolijn van Çavaria voor al wie vragen heeft over gender en seksuele voorkeur. Sinds Covid-19 is het aantal oproepen met de helft toegenomen. Redenen zijn het dicht samenleven met potentieel niet-accepterende familie, het wegvallen van steunnetwerken (vrienden, liefjes, LGBT-verenigingen, leerkrachten) en de vertraging op professionele hulp. Voor Fleur stop haar werk niet zolang de zelfmoordcijfers bij LGBTQ jongeren dalen.
LGBTQ+
Volgens Fleur zijn we hier omdat een ander het pad voor ons heeft geëffend: mensen van kleur, vrouwen, LGBTQ personen. Iemand heeft ervoor gezorgd dat wij ons hier op dit moment kunnen uitspreken. Fleur wil nu hetzelfde doen voor de mensen die na haar komen. Ze onderschat nooit zichzelf én het vermogen om als individu verandering teweeg te brengen. Dat is de belangrijkste reden waarom Pierets dit allemaal doet. Waarom ze boeken heeft geschreven. Waarom ze voor scholen, bedrijven, en voor iedereen – die het wil horen – blijft spreken. De activiste vindt het belangrijk dat we blijven praten met elkaar, blijven communiceren dat liefde belangrijker is dan angst. Want wij zijn de toekomst, en het is aan ons hoe we herinnerd worden.
Fleur, een inspiratiebron waar vele mensen steun van ondervinden.
Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Woman to watch: Griet Op de Beeck