Drieënveertig. Zoveel gezichtsspieren hebben we. Dankzij hen kunnen we lachen, fluiten of onze wenkbrauwen fronsen. Onze lachrimpels hebben we dankzij hun herhaalde microcontracties ook al aan hen te danken. Nochtans krijgen ze te weinig aandacht. Er is natuurlijk plastische chirurgie (die bepaalde spieren tijdelijk verlamt) en er bestaan een paar gespecialiseerde instituten voor gelaatsmodellering (zoals Martine de Richeville en Joëlle Ciocco), maar verder was er tot nu toe weinig interesse in de spieren van ons gelaat.
De opkomst van de facialists
Maar de laatste jaren deden de ‘facialists’ (van het Engels facial, gezichtsverzorging) hun intrede. Huidspecialisten die de beautywereld op zijn kop zetten met… de kracht van hun handen. Er zijn er steeds meer, en ze vertellen vrijwel allemaal hetzelfde verhaal: als schoonheidsspecialistes werkten ze lange tijd in traditionele instituten, maar ze hadden op een bepaald moment genoeg van de “oppervlakkige” gelaatsbehandelingen en de strenge procedures.
“Soms moest je tot vijftien producten aanbrengen in één behandeling”, vertelt Delphine Langlois, ex-directrice van de wellness van Hotel George V. Ze is een van de pioniers onder de facialists: “Mijn aandacht viel op een overzeese techniek van facialists die verzorgingen aanboden zonder enig schoonheidsproduct te gebruiken. Puur door manuele handelingen, die ze zelf ontwikkelden op maat van de klant.”
Een anti-agingeffect door gezichtsmassages
De Franse schoonheidsspecialistes volgden opleidingen en verdiepten zich in moderne, gecertifieerde massagetechnieken, voornamelijk uit Japan of Rusland (Kobido, Face-sculpting, intrabuccale massage, accupressuur…), die de huid oppervlakkig maar ook, en vooral, in de diepte behandelen. De facialists bieden een echte meerwaarde: “De gelaatsspieren zijn heel nauw verbonden met de huid. Wanneer je de spieren behandelt, zal de huid dit onmiddellijk voelen, en er ook op reageren”, legt Delphine Langlois uit. En dat heeft een ongelooflijk anti-agingeffect.
Minder uitgesproken nasolabiale plooi, verhoogde jukbeenderen
Er is een brede waaier aan manuele technieken. Door gelaatsspieren glad te strijken kunnen facialists kleine spierspanningen verlichten, waardoor er minder rimpels gaan verschijnen. Dit doen ze door de spiervezels heel precies in één richting te strekken door middel van lange bewegingen in de diepte. Verrassend genoeg kunnen ze de huid zo weer voller maken.
Sommige spieren in ons gezicht werken veel, terwijl andere minder vaak worden gebruikt of lui zijn, waardoor ze verschrompelen. Ze worden dunner en de huid verslapt. “Wij maken die spieren weer wakker door de bloedcirculatie te stimuleren. De zuurstoftoevoer in de weefsels verbetert en de fibroblasten gaan weer meer collageen en elastine aanmaken”, zegt Marie Depoulain, een facialist opgeleid in keratotherapie (een methode om onevenwicht in de huid te corrigeren). Een andere techniek is de volgende: “Door bepaalde bewegingen wordt de kauwspier steviger en prominenter. Dit is onmiddellijk zichtbaar in de zone van de nasolabiale plooi en de jukbeenderen”, gaat de experte verder. Het is zelfs mogelijk om de gelaatscontouren aan te pakken, door het push-upeffect van tonische knijpbewegingen in de spieren te combineren met het stimuleren van de botcellen. Zo wordt het gelaat zichtbaar ‘hertekend’.
Zichtbaar resultaat
Een van de indrukwekkendste technieken bestaat uit het masseren van de binnenkant van de mond om de diepliggende vezels te stimuleren en “in de spier te prikken, zodat die weer voller wordt”, zegt Delphine Langlois geamuseerd. Al na de eerste massage is het resultaat zichtbaar. In de spiegel lijk je makkelijk enkele jaren jonger. Bovendien straalt je huid meer dan ooit. De frequentie hangt af van je leeftijd. Op je dertigste is een preventieve behandeling per seizoen voldoende. Rond je veertigste of vijfenveertigste kan een maandelijkse massage je huid langer vol en stevig houden. Vanaf vijftig jaar ga je afwisselend de eerste maand vier keer, de tweede maand twee keer en de derde maand één keer.
Thuis aan de slag
Gezichtsgymnastiek kan je ook thuis op je eentje doen. Zo kan je je gelaatscontouren verstevigen door de platte, brede halsspieren tussen sleutelbeen en onderkaak regelmatig samen te trekken. “Voor de spiegel kan je bepaalde oefeningen doen om de mondrimpels te verminderen”, stelt Marie Depoulain voor. “Trek je lippen naar binnen in je mond en rek de huid zachtjes uit met je vingers.” Een andere oefening om de spieren op te krikken bestaat uit kleine, tonische knijpbewegingen ter hoogte van de lange jukspieren om de wangen voller en steviger te maken.
Wees voorzichtig: “Het is niet de bedoeling dat je oppervlakkig in de huid knijpt. Daardoor zou de spier vroegtijdig kunnen loskomen van de huid en dat is net niet wat je wilt”, waarschuwt Delphine Langlois. Hetzelfde gebeurt bij de wenkbrauwen: soms worden ze gladgestreken om ze te ontspannen, maar dat kan de rimpels op het voorhoofd net accentueren. Nog een belangrijk detail: uitrekkende bewegingen (stretching) doe je het best op een droge huid, zodat de spiervezels meebewegen. De handelingen om de huid weer voller te maken hebben het meeste effect op een geoliede huid. Ga eerst bij de experten in de leer om de juiste bewegingen in de vingers te krijgen. Ze geven op het einde van een behandeling meestal enkele tips op maat.
“Ik geef ook ideeën qua werktools voor gezichtsmassages zoals de gua sha of de roll-on. Je eigen gezicht aanraken en behandelen is niet voor iedereen evident”, legt Delphine Langlois uit. Na een behandeling krijg je bij haar de mogelijkheid om voor 60 euro een les van 30 minuten ‘faciale automassage’ te volgen. Daarnaast heeft ze recent, in samenwerking met het merk Roll On Jade, twee video’s gemaakt waarin je leert hoe je de Aziatische schoonheidstools kan gebruiken.
Lees ook: Waarom 2022 in het teken staat van brunettes & Dit zijn de nageltrends voor 2022.