Waarom 2022 in het teken staat van brunettes
© Rochas via Imaxtree

Waarom 2022 in het teken staat van brunettes

Door Kim De Craene
Leestijd: 3 min

Warme, feelgood kleuren als milk chocolate, coffee latte en gingerbread caramel worden groot in 2022. We vroegen een expert naar de achterliggende verklaring van de kapseltrend en tips om bruingekleurde lokken glanzend en gezond te houden.

/

In navolging van celebrities als Billie Eilish, Hailey Bieber en Gigi Hadid die afgelopen maanden hun lokken donkerder, voller en warmer kleurden, lijken we massaal te vallen voor de charmes van bruin. Influencers verklaarden via TikTok dat het immerpopulaire blond cheugy is, wat zoveel betekent als uncool, ontrendy en stijlloos. TikTokker The Digital Fairy opperde dat de haren blond verven of onderhouden een dure aangelegenheid kan zijn, en dat recession roots populair werden na de financiële crisis van 2008. Maandelijkse bezoekjes aan de kapper werden te duur en bijgevolg uitgesteld of afgeschaft.

Een vergelijkbare trend dook anderhalf jaar geleden op, toen veel vrouwen tijdens de lockdowns en de sluiting van de kapperszaken terugkeerden naar hun natuurlijke kleur. En aangezien slechts 2% van de wereldbevolking natuurlijk blond haar heeft, zagen we steeds vaker andere kleuren verschijnen.

“Klanten vinden kwaliteit van haar belangrijker”

“Wat opvalt is dat onze klanten de kwaliteit van hun haar steeds belangrijker vinden”, zegt kapper en Redken-kleurspecialist Martijn Vanzieleghem. “Het haar blonderen of afbleken is niet bepaald gezond. De populariteit van bruine lokken is een gevolg van de focus op de kwaliteit en gezondheid van het haar. Bruin staat voor mij synoniem voor luxueus, gesofisticeerd en zelfzekerheid. Zeker als het mooi glanst, straalt bruin klasse uit.”

Vanzieleghem waarschuwt: bruin past niet bij iedereen. “Alles hangt van de ondertoon van de huid, de kleur van de ogen en welke make-up en kledij iemand draagt. Bij bepaalde types zal een bruine kleuring het gezicht te hard en te streng maken. Er zijn oneindig veel nuances bruin net zoals er oneindig veel nuances blond zijn. Ik neem voor een verfbeurt altijd de tijd om een consultatiegesprek te voeren. Zo bepalen we welke tinten het best bij iemand passen. Door koelere kleuren te gebruiken kunnen we bijvoorbeeld couperose op de wangen minder laten opvallen. Klanten die een doffe en bleke huidskleur hebben, geven we meer uitstraling door warme en rijke haarkleuren toe te voegen. Ik vraag altijd om foto’s mee te brengen naar het salon, zo kan ik zien welke richting iemand uit wil.”

Brunettes à la Hailey Bieber en Gigi Hadid

Populaire brunettes zijn Hailey Bieber en Gigi Hadid. Beide vrouwen opteerden jarenlang voor lange, blonde lokken maar wisselden ze onlangs in voor een natuurlijke bruine haarkleur, met hier en daar wat zachte, lichte accenten. “Zangeres Jennifer Lopez is volgens mij de koningin der brunettes, ze is steeds up-to-date. Actrice Drew Barrymore is ook één van mijn favorieten: de actrice is een inspiratie voor brunettes, altijd stijlvol.”

Bruin wordt wel eens omschreven als saai en muisachtig maar volgens de kleurexpert kan je bruin haar meer leven geven door het dimensie te geven met highlights.

“Een bruin kapsel heeft een enorme glans en rijkdom dat bij blond haar wel eens kan ontbreken. Faceframe is de perfecte techniek om een bruine kleur iets zachter te maken rond het gezicht. Met deze techniek gaan we het gezicht oplichten. Bij de lived-in-brunette techniek nemen we het strand als inspiratie, we gaan met contrast werken met de hulp van babylights of teasylights. Een mengeling van blond en bruin zijn populair: voor warme tinten spreekt men van bronde, voor koelere tinten van mushroom brown. Als iemand kiest voor expensive of luxurious brunette gaan we vooral werken op glans en zachte highlights toevoegen aan het haar, met als resultaat een subtiele gradatie van donker naar iets zachter.”

Laat kleuren over aan professionals

Nog een laatste tip? “Als het op kleuren aankomt, raad ik aan om het door een professional te laten doen. Haar verven is een chemische procedure waar het goed fout kan lopen als je er geen kennis van hebt. Een goede kapper zal je begeleiden naar de perfecte kleur. Thuis is hydratatie key. Alles start met een professionele shampoo en masker of conditioner, aanbevolen door een kapper. Mijn go-to producten zijn de All Soft shampoo, masker en conditioner van Redken. Het zijn producten op basis van arganolie en zorgen voor de ultieme hydratatie, zachtheid en voeding, zonder de haren een zwaar gevoel te geven. Een leave-in treatment na het wassen zal opnieuw hydrateren en voeden maar ook werken als hittebeschermer tijdens het stylen. Je kan het haar extra voeden en glans geven of pluizig haar vermijden door enkele pompjes haarolie toe te voegen op droog haar.”

Lees ook: Van mascné tot rosacea: de invloed van de pandemie op onze huid & De beauty- en badkamergeheimen van Inge Grognard.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.