Wat de vorm van je billen over je gezondheid vertelt
© Unsplash

Wat de vorm van je billen over je gezondheid vertelt

Door Lien Van Dyck
Leestijd: 4 min

Dat onze billen een belangrijk onderdeel van ons lichaam vormen, wisten we al. Ze zorgen ervoor dat we comfortabel kunnen zitten en stabiel rechtop blijven staan. Maar wist je ook dat de vorm van jouw billen je iets meer vertelt over hoe gezond je eigenlijk leeft? Jaja, je booty vertelt je meer dan je denkt!

Oké, het is algemeen geweten dat vrouwenbillen een stuk voller en ronder zijn dan die van onze mannen. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt er namelijk voor dat lichaamsvet wordt opgeslagen op de billen, heupen en dijen. Dat terwijl het mannelijke hormoon testosteron die vetopslag juist onderdrukt.

Maar dan is er nog iets. Wetenschappers ondervonden namelijk dat de plaats waar het vet in jouw lichaam wordt opgeslagen iets meer vertelt over jouw gezondheid. Vet dat is opgeslagen in de borst of de romp van je lichaam is gevaarlijker dan wat extra vet op je heupen of billen. Dat komt omdat vet door jouw lichaam juist expres in de heupen of de billen wordt opgeslagen, zodat het niet in de buurt komt van je hart, bloedvaten en lever. Zo verkleint het risico op hartproblemen.

Lees meer: Streetstyle: Coachella zet nu al de komende festivaltrends op een rij

/

Vierkant

Je hebt een vierkante bilvorm als de lijn tussen je heupbeen en de buitenkant van je dijbeen recht naar beneden loopt.

Ben jij in het bezit van een paar vierkante billen? Dan kan dit verschillende dingen betekenen. Of je slaat meer vet op in de love handle regio of je hebt slappe bilspieren. Hierdoor ogen je billen vaak platter en minder rond. Tip: Doe een aantal oefeningen voor krachtigere bilspieren en zeg hallo tegen een mooi achterwerk!

Billen

Naomi Fernandez Cascos

/

Rond

Eerlijk is eerlijk. Niet veel dames zijn in het bezit van dit begeerde billenpaar. Wil je toch billen à la Kim Kardashian of Beyoncé? Dan zal je hard moeten trainen!

Ronde billen zijn een teken dat jij goed en gezond in je vel zit. Bij vrouwen met ronde billen wordt het vet opgeslagen in de de bovenste gedeelten van de bilspieren, waardoor ze ervan nature rond uitzien. Een paar extra bilspieroefeningen en je achterwerk is on point!

Naomi Fernandez Cascos

/

Omgekeerd hartvormig

Ook deze billen zijn rond. Maar dan met een extra ronding en meer volume in het onderste deel van de heup.

De hartvormige billen zijn een populaire vorm. Dat komt omdat deze billen onderaan breed zijn, maar versmallen naarmate de taille nadert. Een paar hartvormige billen wijst op extra vet in de bovenkant van de dijen. Wat wil zeggen dat het vet zich op latere leeftijd meer naar het midden zal verplaatsen. Heb jij deze vorm van billen? Dan is het belangrijk om dat overtollige vet binnen de perken te houden.

Billen

Naomi Fernandez Cascos

/

V-vormig

Als de lijn tussen je bekken en je heupen naar binnen loopt, heb je V-vormige billen.

Deze vorm komt vooral vaak voor bij vrouwen met brede schouders en smalle heupen of oudere dames. Vrouwen met een v-vormig billenpaar hebben een gebrek aan het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hierdoor zal het vet zich door de jaren heen naar andere delen van het lichaam verplaatsen. Ook bij deze billenvorm is het aangeraden om dat overtollige vet om te zetten naar spieren.

Naomi Fernandez Cascos

/

Zei iemand daar strakke billen? 5 oefeningen om jouw bilspieren te trainen

Elk billenpaar kan met de juiste inspanningen weer gezond en in shape komen. Door met bilspieroefeningen speciale spieren in je billen te stimuleren, worden deze een stuk krachtiger. Hierdoor krijg je ook weer mooiere en rondere billen. Dus, ladies: trainen die bilspieren!

/

#1. Squat

De squat is niet voor niets de bekendste bilspieroefening. Je traint er zo goed als elke spier in je billen en bovenbenen mee. Als je na een tijdje tot de categorie van gevorderde squatter behoord, kan je gebruik maken van gewichten. Zo blijf je jezelf uitdagen!

Bij een basic squat ze je je voeten op heupbreedte uit elkaar, met je tenen recht naar voren. Je rug houd je recht en je billen duw je iets naar achter. Buig door je beide knieën met een rustige beweging. Ga door totdat je heupen horizontaal zijn of totdat je een spanning in je bilspieren voelt. Houd deze positie 1 seconde vast en beweeg dan weer terug omhoog naar de beginpositie. Vergeet zeker je billen niet op te spannen om het optimale uit je squat te halen!

/

#2. Donkey Kick

Met donkey kicks kun je heel gericht de bilspieren trainen.

Leg een yogamatje onder je neer en zet je op je handen en knieën. Plaats je handen op schouderbreedte en strek je armen uit. Kijk naar de grond, zodat je nek in dezelfde lijn loopt als je rug. Sta je in de juiste positie? Schop dan met een been naar achteren. Houd je been tijdens de schop gebogen in een hoek van 90 graden.

/

#3. Lunge

Met lunges train je jouw benen, maar ook je billen! Deze oefening kun je wederom zonder gewichten doen, maar ook met gewichten gemakkelijk wat zwaarder maken.

Sta rechtop en plaats een been zo ver mogelijk naar voren. Span je beenspieren, buikspieren en bilspieren goed aan. Je tenen wijzen naar voren. Houd je handen in je zij en zak langzaam naar beneden. Houd een paar tellen vast en kom langzaam weer omhoog.

/

#4. Bridge

De bridge is een andere oefening die ook heel gericht de bilspieren traint. Net zoals met de squat kan je deze oefening ook zwaarder maken door enkele gewichten toe te voegen en deze op je onderbuik te leggen.

Ga op de grond liggen. Zet je voeten ongeveer onder je knieën op de grond en leg je armen naast je neer. Span je billen goed aan en duw je billen en buik omhoog. Duw ze zo ver mogelijk omhoog in brugpositie en blijf je billen goed aanspannen. Houd even vast en zak dan weer naar beneden.

/

#5. De oester

De oester is de ideale oefening voor iemand met luie bilspieren!

Ga op je rechterzij liggen met je benen en voeten tegen elkaar aan. Houd je rechterbeen op de grond en til je linkerknie op zonder je hielen van elkaar af te halen. Houd deze positie bovenaan even vast en laat je been dan weer zakken.

Bron: www.goedetenenleven.nl 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Billen, Gezondheid, Oefeningen, Squats, Trainen.