Droom je van een kampeervakantie maar ben je toch net iets te veel aan je comfort gehecht? Geen nood, er bestaan genoeg campingalternatieven om aan ieders voorkeur en budget te voldoen.
Kies een goede staanplaats
De keuze van de locatie van de camping is cruciaal. Heb jij het meer voor wildkamperen, hou je van een gezinscamping of droom je van een alternatief verblijf in een boomhut? Onlinebeoordelingen en -recensies kunnen je helpen om de ideale spot te vinden en onaangename verrassingen te vermijden. Ben je een wandelfan? Kies dan voor een camping in de buurt van wandelroutes.
Investeer in degelijk materiaal
Een goede uitrusting is essentieel. Je kunt echt niet zonder een weerbestendige tent, een slaapzak die past bij het seizoen, een comfortabele matras en vouwstoelen. Wat die tent betreft, bestaan er tegenwoordig trouwens best innovatieve modellen. Denk maar aan de vrij compacte, opblaasbare douchetent, de campertent die je kunt openvouwen tot een heuse gezinstent en de glampingtent, een handige en leuke bubbeltent met een doorzichtig dak waardoor je naar de sterrenhemel kunt kijken. Met een gaskookplaat, lichte pannenset en multifunctioneel keukengerei gaat campingkoken een pak vlotter. Neem tot slot niet-bederfelijke etenswaren en een filterfles mee zodat je ook midden in de natuur gehydrateerd blijft.
Stel een EHBO-koffer samen
Een goedgevulde EHBO-koffer is onmisbaar: zorg voor basismateriaal zoals pleisters en verband, ontsmettingsmiddel, antimuggenproduct en zonnecrème. Reis je naar het buitenland? Controleer dan tijdig of er bepaalde specifieke medicijnen of vaccins vereist zijn. Vraag indien nodig ook tijdig voorschriften voor geneesmiddelen aan.
Bereid je voor op buitenactiviteiten
Kamperen is de perfecte gelegenheid voor openluchtactiviteiten. Neem dus je wandeluitrusting mee, een verrekijker om de dieren te bekijken, openluchtspellen en visgerief. ’s Avonds kunnen een hoofdlamp, kampeerlantaarn, boek en gezelschapsspel goed van pas komen.
Plan je wandeltochten
Als je gaat kamperen, gaat er niets boven een fikse wandeltocht. Bereid je routes op voorhand voor, met kaarten en wandelapps. Zorg dat je de moeilijkheidsgraad van de verschillende trajecten kent, zodat je weet waar er vijvers of rivieren zijn en waar je mag kamperen. Blijf ook op de hoogte van de weersomstandigheden en weet wanneer de zon op- en ondergaat. Daarnaast is een goede wandeluitrusting essentieel. Stevige schoenen, aangepaste kledij, een ergonomische rugzak en wandelstokken zijn elementair.
Comfort en hygiëne in open lucht
Ook in de natuur zijn comfort en hygiëne belangrijk. Voorzie kleding die aan de weersomstandigheden is aangepast, handdoeken van microvezel en biologisch afbreekbare toiletartikelen. Een degelijke matras en compact hoofdkussen zorgen voor een goede nachtrust. Verder neem je best ook een dekzeil mee om schaduw te creëren of – in het slechtste geval – je tent tegen de regen te beschermen.
Voorzie onvoorziene omstandigheden
Er kunnen zich altijd onverwachte gebeurtenissen voordoen. Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder problemen je krijgt. Neem contact op met Touring en vraag je Touring Reisverzekering aan voor jou en je familie.
Je kunt genieten van een tijdelijk of jaarlijks aanbod, met terugbetaling van medische kosten en repatriëring. Je kan zelfs beroep doen op medisch advies, via Doctor Line. Met deze service kun je per video of telefoon in je eigen taal bellen met een Belgische arts, praktisch advies krijgen, uitleg over een diagnose of de gegevens van een gespecialiseerd verzorgingscentrum krijgen. En zit je vast door pech of door een probleem met de wagen? Dan kun je beroep doen op een vervangwagen. Daar kun je tot 15 dagen mee rondreizen zodat je toch volop van je vakantie kunt genieten.
Hou zeker ook altijd de belangrijkste documenten binnen handbereik: identiteitskaarten, verzekeringskaarten en contactinformatie in geval van nood. Een plan B met alternatieve activiteiten voor het geval het weer tegenwerkt, kan je reis redden.
Wandel in alle veiligheid
Tijdens het wandelen komt veiligheid op de eerste plaats. Laat iemand weten welke route je volgt en wanneer je vertrekt en weer zal aankomen. Neem een kaart en kompas mee, zelfs als je een gps gebruikt. Informeer je over mogelijke gevaren zoals wilde dieren, giftige planten en veranderende weersomstandigheden. Leer eerste hulp toe te passen en weet hoe je je locatie in geval van nood kunt doorgeven.
Weet waar je heen gaat
Zoek, voor je op vakantie vertrekt, de nodig informatie op over je bestemming. Zorg dat je op de hoogte bent van plaatselijke regelgevingen over kamperen, waar je mag rijden en je tent opstellen, en welke voorzorgen je moet nemen. Raadpleeg gespecialiseerde sites met tips & tricks over de beste staanplaatsen en must-try activiteiten.
Met deze checklist kun je op beide oren slapen en beleef je een onvergetelijke kampeer- en wandelvakantie.
Neem zeker een kijkje op Touring.be. De site staat barstensvol info om je reis tot in de puntjes voor te bereiden. Reis je met jonge kinderen? Hoe kun je je daar zo goed mogelijk op voorbereiden? Staat er een lange autorit op het programma? Wat moet je absoluut laten controleren voor je vertrekt ? Of verlaat je de platgetreden paden liever en kies je voor een alternatief op het klassieke hotel? Hier vind je twintig ideetjes voor originele overnachtingsmogelijkheden. De keuze is aan jou.
Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Touring.
LEES OOK :
Dit wil je weten over het eerste parfum van Pharrell Williams voor Louis Vuitton
Parc Astérix: 35 jaar Gallische magie in het hart van Oise
Daarom is Andalusië onze favoriete vakantiebestemming van 2024