Vrouwenhaat is een haatmisdrijf
©

Vrouwenhaat is een haatmisdrijf

Leestijd: 1 min

Vrouwenhaat is een haatmisdrijf. Toch als je in het Britse Nottinghamshire woont. Daar categoriseert de politie nu gevallen van vrouwenhaat, vrouwen lastig vallen en hen agressief fysiek benaderen als haatmisdrijven. Ze is daarmee de eerste politie-eenheid in het Verenigd Koninkrijk. 

Het politiekorps in Nottinghamshire definieert misogynistische haatmisdrijven als “incidenten tegen vrouwen die worden gemotiveerd door de attitude van een man ten opzichte van een vrouw, waaronder het gedrag van een man tegen een vrouw enkel en alleen omdat ze een vrouw is.” Een paar voorbeelden: een vrouw nafluiten op straat, haar uitschelden of haar ongewenste sms’jes sturen.

Hoofdcommissaris Sue Fish vertelde de Britse krant The Independent dat haar team misogynie in al haar vormen gaat tackelen. “Wat vrouwen, vaak zelfs dagelijks, moeten ondergaan is onacceptabel en kan erg pijnlijk zijn.”

Door dat soort incidenten als haatmisdrijf te categoriseren kunnen mensen incidenten die niet echt als misdaad worden gezien toch aangeven én moet de politie ze verder onderzoeken. (Huiselijk geweld valt niet onder deze categorie.) Een deel van de politieagenten en het callcenter werd opgeleid door het Nottingham Women’s Centre om misogynistische haatmisdrijven te herkennen en te tackelen. Het moet ook uitzoeken of een slachtoffer verder kan worden ondersteund en of er iets kan worden gedaan om nieuwe incidenten te helpen voorkomen.

De idee ontstond in de zomer van 2014 toen politieagenten vrouwenrechtenaanhangsters en personeel van het Nottingham Women’s Centre ontmoetten. Ze luisterden toen naar getuigenissen van vrouwen die waren lastig gevallen, misbruikt en aangevallen in Nottingham.

Bron: The Independent.

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Nottinghamshire, Vrouwenhaat.