Belgische vrouwen en de morning-afterpil: geen goede match
©

Belgische vrouwen en de morning-afterpil: geen goede match

Leestijd: 1 min

Uit nationaal onderzoek, uitgevoerd op vraag van HRA Pharma, blijkt dat de helft van de Belgische vrouwen de werking en het gebruik van de morning-afterpil niet kent.

Hiervoor werden 510 vrouwen tussen 15 en 45 jaar bevraagd over hun kennis van de morning-afterpil. Bovendien denkt een op de vier vrouwen dat de noodpil leidt tot abortus, terwijl die enkel de ovulatie remt of vertraagt.

Belgische vrouwen en de morning-afterpil: geen goede match

Cijfers: HRA Pharma

Volgens Professor Dr Mireille Merckx, hoofd van de afdeling Gynaecologie in het AZ Jan Portaels en staflid in het UZ Gent, onderschatten vrouwen het risico op zwangerschap, omdat hun kennis over het voortplantingssysteem, contraceptie en noodanticonceptie onvoldoende is.

Verder brengt het onderzoek aan het licht dat een op de twee vrouwen niet weet dat er meerdere soorten noodanticonceptie bestaan. Vier op de tien vrouwen vinden dat ze hierover onvoldoende geïnformeerd zijn.

Vrouwen weten onvoldoende over de morning-afterpil

Cijfers: HRA Pharma

Voor 65% van de vrouwen is de apotheker de favoriete gesprekspartner, gevolgd door de huisarts (26%) en de gynaecoloog (10%). Hiermee is een cruciale rol weggelegd voor de apotheker die naast het verstrekken van de pil ook de vrouw dient gerust te stellen en te informeren over de mogelijkheden. En haar dient door te verwijzen naar de behandelende arts.

Wie hier meer over informatie wil, kan terecht op deze website.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: HRA Pharma, Morning-afterpil, Noodanticonceptie, Noodpil.