Vrouwen mogen nu ook topless zwemmen in Berlijnse zwembaden
© Shutterstock

Vrouwen mogen nu ook topless zwemmen in Berlijnse zwembaden

Leestijd: 1 min

In Berlijn mogen ook vrouwen nu topless zwemmen in de openbare zwembaden. De maatregel, die op 9 maart werd aangekondigd, komt er nadat een activiste door de politie uit het zwembad werd gezet omdat ze haar borsten weigerde te bedekken. Hoe zit het in België?

/

Eind vorig jaar werd een vrouw in een zwembad in Berlijn-Kaulsdorf gevraagd om haar borsten te bedekken. Toen ze weigerde werd ze uit het zwembad gezet. De vrouw liet het daar niet bij omdat ze zich gediscrimineerd voelde aangezien mannen wél topless mogen zwemmen. Ze diende een klacht in bij de Duitse ombudsdienst voor discriminatie en kreeg gelijk.

In Berlijn moeten alle zwembadden hun voorschriften nu aanpassen: iedereen mag er in ontbloot bovenlijf komen zwemmen, vrouwen, mannen en non-binaire personen.

Göttingen, de voorloper

Berlijn is niet de eerste stad in Duitsland die een einde maakte aan dit verbod, dat alleen voor vrouwen gold. De gemeente Göttingen, in het midden van het land, was de eerste die topless zwemmen in haar openbare zwembaden toestond… maar alleen in het weekend. De maatregel werd er op 1 mei 2022 van kracht.

En ook daar kwam het tot stand na een incident: in de herfst van 2021 had een ambtenaar in een van de gemeentelijke zwembaden van Göttingen geëist dat een zwemmer zijn bovenlichaam zou bedekken, omdat hij hem als vrouw beschouwde.

De zwemmer weigerde en legde uit dat hij zich identificeerde met het mannelijke geslacht, waarna hij uit het zwembad werd verbannen.

Andere Duitse steden staan naaktheid toe in verschillende openbare ruimten, zoals parken en tuinen. In sauna’s, die in Duitsland overwegend gemengd zijn, moeten zowel mannelijke als vrouwelijke klanten om hygiënische redenen naakt binnengaan.

Hoe zit het in België?

In België staat in de meeste zwembadreglementen dat kledij gedragen moet worden die overeenstemt met de goede zeden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen, dus het is aan de zwembaden zelf om te bepalen wat die goede zeden voor hen net zijn.

Evelyne Maes, professor discriminatierecht aan de Universiteit van Luik, aan VRT NWS: “Door een gedoogbeleid toe te passen, door het aanvaarden van topless zonnen door vrouwen of door personen die als vrouw aangezien worden, maar zich niet noodzakelijk vrouw voelen, kan er een evolutie komen in wat wij openbare zedenschennis vinden.”

Waarom zouden vrouwen niet topless mogen zwemmen en mannen wel? “Juridisch is daar geen verklaring voor”, aldus Maes aan VRT NWS. “Behalve dat een vrouwenborst misschien meer seksueel getint zou zijn, of seksueel getinte gevoelens zou opwekken. Maar dat is een ouderwets standpunt. Een mannelijke borst kan evengoed seksueel getinte gevoelens opwekken bij een bepaalde groep van de bevolking. Ik weet niet of die motivering vandaag nog stand zou houden.”

Lees ook: Internationale Vrouwendag: waarom vaderschapsverlof verplicht zou moeten zijn

Redactie Marie Claire De artikels van >