4 vegetarische recepten waar je meteen zin van krijgt
© latableverte.fr

4 vegetarische recepten waar je meteen zin van krijgt

Door Charlotte Deprez en Emma Verbeke
Leestijd: 4 min

Zou je graag willen stoppen met vlees eten? Wij verzamelden enkele heerlijke vegetarische recepten die je meteen zin geven om als vegetariër door het leven te gaan. Op het menu: butternut risotto, sobanoedels met mango of een echte groenteburger.

Sobanoedels met waterkers en mango

Ingrediënten voor twee personen:

150 g sobanoedels

1 eetlepel sojasaus

1 eetlepel sesamolie

2 eetlepels saké of witte wijn

1 dessertlepel poedersuiker

8 grote muntbladeren

40 g kersenbladeren zonder de stelen

1/2 mango

1 eetlepel gegrilde sesamzaadjes

Limoen

Bereiding:

  • Bak de sobanoedels volgens de instructies op de verpakking. Giet en spoel ze vervolgens af met koud water en bewaar ze aan de kant.
  • Meng in een kleine steelpan de sojasaus, sesamolie, saké en suiker en laat ze langzaam opwarmen tot het begint te pruttelen. Haal het mengsel daarna van het vuur en voeg vier muntbladeren toe. Laat dertig minuten afkoelen en intrekken.
  • Ondertussen schil je de mango en snijd je het vruchtvlees in stukjes.
  • Meng in een slakom de noedels met de saus, de waterkers, de mango en de sesamzaadjes.
  • Hak de overige vier muntblaadjes in kleine stukken en meng ze met de noedels.
  • Serveer het gerecht op een bord, besprenkel het geheel met citroensap en geniet!

Bron: La table vert

/

Butternut risotto met pijnboompitten, balsamico crème en salie

vegetarische recepten

loveandoliveoil.com

Ingrediënten voor 4 personen: 

1 kleine butternut pompoen

1 l  groentebouillon

2 eetlepels extra vierge olijfolie

3 gehakte sjalotten

2 teentjes knoflook

1 eetlepel verse, fijngehakte salie

1 mok arborio risotto rijst

60 ml witte wijn

1 eetlepel ongezouten boter

zout en peper naar smaak

50 g Parmezaanse kaas

Voor de garnituur:

30 g pijnboompitten

3 eetlepels extra vierge olijfolie

8-10 verse saliebladeren

balsamico crème

Bereiding:

  • Warm de oven voor op 180°
  • Snij de butternut in de lengte doormidden. Wrijf de butternut in met de olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de butternut op bakpapier in de oven en prik de schil enkele keren met een vork. Gril ze 35 à 40 minuten lang, of tot ze gaar zijn. Haal ze daarna uit de oven en laat ze voldoende afkoelen. Haal het vruchtvlees van de butternut eruit en pureer het tot een glad geheel. Bewaar 200 gram van het gepureerde vruchtvlees en hou het even opzij.
  • Verwarm ondertussen de groentebouillon op een zacht vuurtje in een kleine pot. Bedek de pot en hou het geheel warm.
  • Om de vulling te bereiden, warm je 1 eetlepel olijfolie op in een kleine pan op een matig vuur. Als de olie warm is, voeg je de pijnboompitten toe en roer je ze tot ze bedekt zijn met olie. Laat het geheel zo’n 2 à 3 minuten grillen tot de pitten goudbruin beginnen te kleuren.
  • Verwijder de pijnboompitten uit de pan met een lepel en leg ze op een bord bedekt met absorberend keukenpapier

Optie: Als je de saliebladeren ook wil bakken, warm dan de overige vier eetlepels olie op. Voeg de bladeren per twee of drie toe in de pan als de olie voldoende warm is (let op, de bladeren kunnen breken!) en laat het ongeveer dertig seconden koken. Haal ze daarna snel uit de olie en laat ze afkoelen op een vel keukenpapier.

  • Warm vervolgens de olijfolie op in een grote pot op een matig vuur. Voeg de sjalotten en knoflook toe en laat ze 2 à 3 minuten bakken tot ze een mooie, gouden kleur krijgen. Voeg daarna de gehakte salie toe en laat het mengsel 1 minuut lang koken.
  • Voeg de rijst toe en roer tot de korrels bedekt zijn en transparant beginnen te worden. Dit zal ongeveer twee minuten duren.
  • Voeg vervolgens de wijn toe en roer tot het volledig geabsorbeerd is. Voeg 120 ml warme groentebouillon toe aan de rijst en roer tot de vloeistof helemaal geabsorbeerd is. Blijf de bouillon toevoegen, 120 ml per keer, en blijf het mengsel roeren.
  • Na 15 tot 18 minuten, wanneer de rijst bijna klaar is met koken, roer je de butternut puree door het geheel. Laat het mengsel koken tot de rijst romig en al dente is. Kruid het gerecht vervolgens met peper en zout.
  • Werk het gerecht af met boter en de helft van de geraspte kaas en roer tot het volledig verwerkt is. Verdeel de overgebleven parmesan, pijnboompitten en saliebladeren over de verschillende borden en werk af met een vleugje balsamico crème om je butternut risotto wat extra smaak te geven.

Bron: Love & olive oil

/

Groenteburgers

vegetarische recepten

Pers

Bereidingstijd: 20 à 25 minuten

Ingrediënten voor vier hamburgers:

200 g courgette

60 g prei

200 g wortels

1 ui

1 klein teentje knoflook

Olijfolie

50 g erwten

2 eieren

2 eetlepels chapelure

2 eetlepels bloem

Bereiding:

  • Snij de courgette, prei, wortel en ui in stukjes
  • Bak de ui en de kleine teen knoflook in 1 theelepel olijfolie
  • Voeg de groenten en de erwten toe en kook ze ongeveer 8 minuten lang op een middelhoog vuur.
  • Laat de groenten afkoelen. Voeg vervolgens de 2 eieren, chapelure en bloem toe aan het geheel.
  • Meng alles goed en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat het mengsel ongeveer tien minuten rusten.
  • Kneed met natte handen het mengsel tot vier hamburgers en laat ze ongeveer tien minuten bakken op een middelhoog vuur in olijfolie. Draai ze ook regelmatig om, zodat beide kanten goed gebakken zijn.
  • Leg ze in een broodje naar keuze en werk de hamburgers af met je favoriete sauzen.

Bron: Weight Watchers

/

Spaghetti van courgette, wortelpuree en huisgemaakte pesto

vegetarische recepten

fouettmagic.com

Ingrediënten voor twee personen:

Voor de spaghetti van courgette:

1 grote courgette

zout en peper

1 vleugje olijfolie

Voor de wortelpuree:

4 wortels

1 sjalot

3 eetlepels olijfolie

Ongeveer 1/4 teentje knoflook

peper en zout

Voor de pesto:

2 vuisten verse basilicum

20 g pijnboompitten

1 tot 2 eetlepels olijfolie

40 g geraspte Parmezaanse kaas

1 klein teentje knoflook

peper en zout

Bereiding:

Stap 1: Bereid de spaghetti

Begin met een grote courgette. Was en spoel ze af en maak slierten van de courgette met een pastamachine. Geen paniek als je geen pastamachine in huis hebt, ook met een gewone schiller kan je pastaslierten maken. Maak de spaghetti zachter met wat zout en besprenkel het met olijfolie. Bewaar de spaghetti vervolgens aan de kant.

Stap 2 : de wortelpuree

Heb je gekozen voor gewone wortels? Schil ze dan eerst. Bij bio wortels is dit niet nodig. Schil de sjalot en stoom de sjalot samen met de wortels gedurende 15 à 20 minuten. Controleer met een mes of ze gaar zijn. Eenmaal de groenten gekookt zijn, meng je alles tot je een puree krijgt. Voeg eventueel wat gekookt water, olijfolie en peper en zout toe.

Stap 3 : de pesto

Breng alle ingrediënten in een blenderkom, te beginnen met de knoflook en de pijnboompitten. Meng het geheel met grove slagen tot je een soort crème verkrijgt.

Voor de afwerking bedek je de bodem van een glazen pot of bord met de wortelpuree. Voeg de spaghetti toe en voeg vervolgens 1 of 2 eetlepels pesto toe naar smaak.

Bron: Fou et Magic

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Vegetarisch, Vegetarische recepten.