Mango curry met rijst
Gezond, en vegan, eten hoeft niet perse moeilijk te zijn. Neem bijvoorbeeld deze mango curry. Het enige verschil met een normale curry is dat er inplaats van kip, mango is toegevoegd. Wist je trouwens dat je met één dag geen vlees eten, evenveel water bespaart, als een maand lang (!) niet douchen?
Benodigdheden
- 1 theelepel kokosolie
- 1/2 ui
- 1,5 kopje sperziebonen
- 1 middelgrote courgette
- 1 rode paprika
- 3 tenen knoflook (fijngehakt)
- 2 el rode currypasta
- 1,5 kopje kokosmelk uit blik
- 1 el sojasaus
- 1 kopje groentebouillon
- 1 rijpe mango
- 2 el limoensap
- 320g bruine rijst
- Eventueel: 1 blok tofu, droog gebakken
Bereiding
Snij eerst alle groentes is blokjes. Pak dan een middelgrote soeppan en verhit daarin de kokosolie op een middelhoog vuur. Doe de ui erin en bak deze ongeveer drie minuten al roerend, tot hij licht goudgeel is. Voeg vervolgens de boontjes, courgette en paprika toe en bak deze ongeveer 2 à 3 minuten. Voeg de knoflook, gember en currypasta toe en bak nog een half minuutje. Hierna voeg je de sojasaus, koksmelk en de groentebouillon erbij en breng je alles zachtjes aan de kook. Is alles aan het sudderen? Dan doe je de mango (en eventueel de tofu) erbij.
Zet een tweede pan met water op het vuur en bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Zet het vuur van de curry laag en laat alles nog 5 a 8 minuten pruttelen, tot de mango zo gaar is dat hij uit elkaar valt. Zodra de mango gaar is, zet je het vuur uit. Ten slotte roer je er nog een klein beetje limoensap doorheen. Smakelijk!
Ciabatta vega(n) burgers met gekarameliseerde ui
Ben je pas vegan geworden en mis je die lekkere hamburgers van in de snackbar om de hoek? Wij hebben de oplossing: maak ze gewoon thuis. Kies twee heerlijke vegan burgers, voeg wat sla, tomaatjes en hummus en gekarameliseerde uien toe en je hebt een lekkere burger.
Benodigdheden
- 1 ciabatta brood (om af te bakken)
- 2 vegan burgers
- 2 handjes rucola
- 2 el hummus
- 1 tomaat (in plakjes)
- 1/4e komkommer (in plakjes)
- 1 grote witte ui (in ringen)
- 1 tl agave siroop
Bereiding
Om te beginnen verwarm je de oven op 180 graden. Dan snij je alle groenten. Bereid de ciabatta zoals aangegeven op de verpakking. Pak dan een koekenpan en doe hier wat olijfolie, de gesneden ui en een snufje zout in. Begin met het zachtjes fruiten van de uiten. De hitte van de pan en het zout zorgen ervoor dat het vocht uit de uien verdwijnt. Let wel op dat de ui nog niet bruin wordt. Schep de uien regelmatig om totdat ze doorzichtig beginnen te worden. Voeg vervolgens een tl agavesiroop toe aan de uien. Ga verder met bakken en roeren tot de uiten mooi gekarameliseerd zijn.
Zet de uiten aan de kant. maak de koekenpan schoon of pak een andere en bak de vegan burgers. Zodra het brood en de burgers klaar zijn (time ze ongeveer gelijk) kun je de burgers bouwen. Snijd de ciabatta in stukken groot genoeg voor je burger. Snijd het broodje dan door middel, smeer hier hummus op en voeg wat komkommer toe. Leg de burger bovenop de komkommer. Top de vegan burger met tomaat, gekarameliseerde ui en rucola. Hmm.
Chocolade mouse met avocado en banaan
Naast hoofdgerechten hebben we natuurlijk ook gezorgd voor het recept voor een dessertje. Dit dessert is de perfecte afsluiter van een gezellige avond met vriendinnen. En als je jouw vriendinnen niet verklapt dat de chocolade mouse vegan is, dan zullen ze het nooit weten!
Benodigdheden
- 1 rijpe banaan
- 1 avocado
- 4 eetlepels rauw cacao poeder
- 1 el plantaardige melk (bijv. amandelmelk)
- 1 tl kaneel
- 2 grote medjoul dadels
- Eventueel: 1tl agavesiroop
- Garnering naar keuze: roodfruit, noten, kokosrasp etc.
Bereiding
Neem je keukenmachine, blender of staafmixer erbij. Doe de banaan, avocado, cacaopoeder, dadels, plantaardige melk en kaneel in je keukenmachine en meng tot het een egale mouse wordt. Heb je geen keukenmachine? Doe dan alles in een blender of alles in een kom en maak fijn met een staafmixer. Roer vervolgens nog even goed door met een lepel of gebruik een mixer. Vervolgens proef je of hij zoet genoeg is. Zo niet… Voeg dan nog wat dadels of eventueel agavesiroop toe. Schep alles vervolgens in bakjes en zet het minimaal een half uur (het liefst een volledig uur) in de koelkast om op te stijven. Ten slotte serveer je de chocolade mouse met een lekkere garnering, bijvoorbeeld rood fruit, noten of kokosrasp.
Avocado bootjes en Mexicaanse stijl
Heb je eens zin in iets totaal anders? Maar mocht je creativiteit je een beetje in de steek laten? Probeer dan eens deze verrukkelijke avocado bootjes in Mexicaanse stijl.
Benodigdheden
- 2 rijpe avocado’s
- 425g bruine of zwarte bonen, kort afgespoeld.
- ½el komijn
- ½el knoflookpoeder
- ½el chilipoeder
- Citroensap
- 1el Verse gehakte koriander
- ¼ rode ui, in blokjes gesneden
- 3-4el Salsa
Bereiding
Eerst doe je de bruine/zwarte bonen in een steelpan en kruid met de komijn, knoflook- en chilipoeder. Voeg eventueel een snufje zeezout toe. Verwarm vervolgens de bonen op medium vuur voor ongeveer 10 minuten of totdat ze warm zijn en beginnen te bubbelen. Terwijl de bonen opwarmen snijd je de koriander en ui. Wanneer de bonen klaar zijn, mix je deze met de koriander en de uit in een kom. Halveer dan de avocado’s en verwijder de pit. Ten slotte top de avocado’s met een klein beetje citroensap, de bonen en de salsa.
Carrot cake overnight oats
Havermout onbijtjes hoeven helemaal niet saai te zijn, in tegendeel juist. Maar met deze zomerse temperaturen heb je misschien geen zin in een warm kommetje havermout. Gelukkig bestaat er zoiets als overnight oats, een lekker fris vegan ontbijt.
Benodigdheden
- 45 gram havermout (glutenvrij)
- 2 wortels
- ½ eetlepel chiazaad
- 175 ml amandelmelk
- 1 eetlepel agave siroop
- ½ theelepel kaneel
- 2 eetlepels rozijnen
- 40 gram gehakte walnoten
- ½ banaan in plakjes (topping)
Bereiding
Maak een paar wortels schoon en rasp ze vervolgens met een grove of medium rasp. Meng dan de wortelrasp samen met de havermout, noten, het gedroogd fruit en alle andere ingrediënten in een kom of weckpot. Schenk 100 ml van de amandelmelk bij de havermout en roer dit alles even goed door elkaar. Schenk vervolgens de rest van de melk erbij. Zet dan de kom goed afgedekt in de koelkast en laat deze een nacht trekken. Haal de volgende ochtend de oats uit de koelkast en snijd de halve banaan in plakjes. Top ten slotte met de bananenplakjes de overnight oats. Smakelijk!
Vond je dit interessant? Lees dan ook: “10 ingrediënten waar je gelukkig van wordt“