Uitgetest: een laserbehandeling tegen couperose
© Getty Images

Uitgetest: een laserbehandeling tegen couperose

Leestijd: 2 min

In tegenstelling tot wat Hollywood ons wil doen geloven, bestaat een perfect gladde en egale teint niet. Dat wéét ik, en bij andere mensen storen oneffenheden me ook helemaal niet. Maar de gesprongen rode adertjes rond mijn eigen neus vind ik minder charmant. Een uitgebreide skincareroutine ten spijt, blijven ze al enkele jaren onbewogen aanwezig en dus besloot ik het zwaardere geschut in te schakelen. Enter een couperose-behandeling met laser bij schoonheidsinstituut Lazeo.

/

Couperose manifesteert zich door een overdreven gevoeligheid van kleine bloedvaatjes op het gelaat en in de hals, waardoor je permanent met blozende appelwangetjes of een rode neus rondloopt. Met de leeftijd kunnen deze bloedvaatjes meer ontstekingen vertonen, wat resulteert in een versterking van de rode vlekjes en in sommige gevallen kleine adertjes die duidelijker zichtbaar worden. Couperose wordt vaak geassocieerd met een gevoelige huid en kan diverse oorzaken hebben, van genetische aanleg tot blootstelling aan zonlicht en temperatuurschommelingen.

Lees ook: Zo geraak je verlost van donkere vlekken in je gezicht.

Een lokale behandeling met Metronidazol kan worden voorgeschreven als eerstelijnsbehandeling om de voortgang van couperose in stadium één te vertragen en te stabiliseren. Naarmate de aandoening verergert, kunnen ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals orale cyclines worden voorgeschreven. Dit zijn behandelingen die de ontwikkeling van de symptomen stabiliseren, maar de zichtbare rode adertjes zullen niet verdwijnen. Om deze kleine bloedvaten te verwijderen, is een vasculaire laser noodzakelijk.

Over de behandeling met laser tegen couperose

De vasculaire laserbehandeling, een geavanceerde methode voor het aanpakken van couperose, werkt door het uitsturen van een specifieke lichtstraal die enkel de ongewenste bloedvaatjes absorberen, waardoor deze adertjes na één tot drie behandelingen worden opgeruimd. In tegenstelling tot eerdere benaderingen zoals elektrocoagulatie, respecteert deze methode de omliggende weefsels en minimaliseert bijwerkingen zoals fibrose en verkleuringen van de behandelde zone. Onderzoek suggereert een opmerkelijke verbetering van de huidconditie, met mogelijke verbeteringen van 50 tot 80%.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel deze behandeling de symptomen van couperose aanpakt, het niet de onderliggende oorzaak aanpakt. Na verloop van tijd kunnen er bovendien opnieuw rode adertjes opduiken. Er wordt daarom aangeraden om elk jaar een ‘onderhoudsbeurt’ met de laser in te plannen.

laser couperose

Shutterstock

Ervaring bij Lazeo, Brussel

De behandeling klinkt veelbelovend. Maar onder het motto ‘eerst zien, dan geloven’, boek ik zelf een afspraak in bij Lazeo in Brussel. Dr. Bernadette Ibrahim geeft mij eerst een duidelijke uitleg over hoe ze te werk zal gaan. Daarna analyseert ze mijn huid aan de hand van een dermascoop en geeft ze aan welke zones ze kan behandelen.

De pijn tijdens de behandeling kan je vergelijken met elastiekjes die tegen je huid klappen. Harde en dikke elastieken weliswaar. Aangenaam voelt het allesbehalve aan, zeker in het gezicht. Dr. Ibrahim behandelt ook een gesprongen ader aan mijn pols en daar merk ik bijna niets van. Na een kwartiertje is ze klaar, krijg ik wat crème opgesmeerd en drukt ze me op het hart om de zon de komende twee maanden te vermijden. “Na een laserbehandeling is de huid tijdelijk gevoeliger voor UV-straling. Wanneer je in de weken na de behandeling te veel in de zon komt, bestaat er een kans op pigmentverschuiving”, legt ze uit. Wil ik niet, dus gaan een petje en factor 50 op.

Lees ook: HydraFacial Deluxe: wij probeerden de favoriete gezichtsbehandeling van Beyoncé uit

Direct na de behandeling merkte ik een lichte reactie op mijn huid op, vergelijkbaar met het warme en jeukende gevoel na een muggenbeet. In de dagen nadien kleuren de adertjes dieppaars, wat de dokter duidelijk aangaf als mogelijke bijwerking. Na een dikke maand merk ik dat kleur stilaan begint weg te trekken, en zo’n anderhalve maand later zie ik in de spiegel plots een egale neus zonder zichtbare adertjes. Ondertussen zijn we een aantal maanden verder en ben ik nog steeds heel blij met het resultaat. Mijn ‘onderhoudsbeurt’ voor volgende winter staat al ingepland!

Meer info op de website.

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.