Volgens 7 op de 10 Vlamingen wordt er thuis voornamelijk voeding verspild omdat er vaak te veel gekocht wordt dan er in eerste instantie nodig is. Dat blijkt uit onderzoek van de maaltijdboxleverancier Hello Fresh. Gemiddeld verspilt een Vlaming 34 kg aan eetbaar voedsel per jaar, wat betekent dat alle Vlaamse huishoudens samen maar liefst meer dan 224.000 ton per jaar verspillen. Volgens bijna 7 op de 10 Vlamingen (69%) komt dat vooral omdat men te veel voeding aankoopt dan dat men thuis consumeren kan. Maar ook omdat men moeite heeft met het inschatten van porties (39%) en men onvoldoende tijd investeert aan maaltijdplanning (33%).
Lees ook: Happy birthday: Nikki Beach blaast 25 kaarsjes uit
Gemiddeld gooit een Vlaams gezin jaarlijks €369 aan voeding onnodig weg, en dat baart de meerderheid (78%) van Vlaanderen zorgen. Toch zetten de nieuwe regionale cijfers ook een positieve trend in beweging: de grote meerderheid (67%) is gemotiveerd om tot actie over te gaan en voedselverspilling op individueel niveau terug te dringen. Samen met personal trainer Gudrun Hespel roept het merk Vlamingen op om via een zelfgecreëerde online workout te sporten met de draaglast van onze gemiddelde verspilling. De pittige tien-minuten-workout van Gudrun en HelloFresh kan vanaf maandag 3 juli hier uitgeprobeerd worden.
5 Tips om verspilling tegen te gaan
1. Onnodig eten weggooien dat “over datum is”
Het is niet omdat de houdbaarheidsdatum van een product verstreken is, dat je het niet meer kunt eten. De ‘Te Gebruiken Tot’-datum geeft de voedselveiligheid aan en is belangrijk om aan te houden. Maar de ‘Ten minste Houdbaar Tot’-datum dient meer als richtlijn dan een veiligheidsregel. Na deze datum kan de kwaliteit of smaak van de producten achteruit gaan, maar niet de voedselveiligheid. Kijk, ruik en proef om te beoordelen of het voedsel nog te gebruiken is.
2. Discrimineren op groenten en fruit
Wist je dat een derde van al het fruit en groente de supermarkt niet haalt vanwege hun kleur, grootte of vorm? De hoge standaarden van supermarkten zorgen ervoor dat er vaak wordt gedacht dat anders uitziende groente of fruit niet veilig zijn om te eten. Maar gekneusd fruit heeft nog steeds voedingswaarde en kan nog prima gegeten worden. Kies eens wat vaker voor onvolmaakte groente of fruit. Van een aardappel met een vreemde vorm merk je niks in een soep of puree.
3. Niet weten wat je kunt eten
Veel mensen zijn voorzichtig met wat ze wel en niet eten en gooien vaak (delen van) groenten en fruit weg uit angst dat ze niet eetbaar zijn. Om voedsel optimaal te gebruiken is het belangrijk om per ingrediënt te kijken wat je wel of niet kunt gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat je het blad van tomaten gewoon kunt eten? Heerlijk als tapenade of pesto. Ook de stam van een broccoli is bruikbaar: geschild kun je die in kleine stukjes gewoon mee roerbakken.
4. Overrijpe groenten en fruit hoef je niet (altijd) weg te gooien
Fruit en groenten die overrijp zijn, kun je vaak nog gebruiken. Met wat basilicumblaadjes, knoflook, olijfolie, pijnboompitten en parmezaan maak je in geen tijd een heerlijke pesto of dip van tal van groenten bijvoorbeeld. Soep en stoofpotjes zijn ook makkelijk te maken met overrijpe groenten. Fruit kun je dan weer gebruiken voor smoothies of andere shakes.
5. Doe aan correct “koelkastbeheer”
Deel je koelkast goed in, en je eten blijft veel langer vers. Voorzie twee aparte lades voor groenten en fruit. Groenten die gevoelig zijn voor vochtverlies en het lekkerst knapperig zijn (zoals broccoli en wortel) leg je in dezelfde lade. Ingrediënten die veel ethyleengas afgeven (zoals o.a. bananen, appels, kiwi) en zo groenten en fruit eromheen sneller doen rijpen, leg je best apart. Zet ook datgene wat eerst moet worden geconsumeerd vooraan. Je zult spontaan sneller daar deze producten grijpen.
Lees ook: Haute Couture herfst-winter 2023-2024: Christian Diors godinnen