5 dingen die je nog niet wist over ‘The Square’
© Getty Images

5 dingen die je nog niet wist over ‘The Square’

Door Lore Jans en Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 1 min

De Zweedse film The Square van Ruben Östlund heeft afgelopen zondag op het filmfestival van Cannes de Gouden Palm gewonnen. Östlund is een relatief onbekende regisseur en ook over de film is nog niet veel geweten. Daarom zetten wij voor jou even vijf leuke weetjes op een rij.

1. The Square is zowel psychologisch drama als satire

The Square vertelt het verhaal van een hopeloze museumdirecteur die een nieuwe tentoonstelling op poten zet om meer mensen te lokken. Hij creëert een ruimte waarin geen regels zijn en waar je dus mag doen wat je wil. Wanneer zijn gsm echter gestolen wordt, verliest hij volledig de controle over zijn eigen leven. The Square is dan ook een satire op de kunstwereld en de middenklasse, en een psychologisch drama waarin moraal sterk in vraag wordt gesteld; geen evidente combinatie, maar in dit geval resulteert het wel in boeiend beeldmateriaal.

square

Magnolia Pictures

2. Eerste Gouden Palm voor Zweden

Hoewel dit voor Zweden en regisseur Ruben Östlund de eerste Gouden Palm is, is het niet de eerste keer dat het land de hoofdprijs wegkaapt in Cannes. In 1951 won de film Fröken Julie van de Zweedse regisseur Alf Sjöberg al eens de Grand Prix du Festival, de Gouden Palm voor films die eerder voor kenners dan voor het grote publiek bestemd zijn, zeg maar. Het was de tweede Grand Prix voor Sjöberg, die voor Iris och löjtnantshjärta in 1946 ook al een beeldje op zijn schouw mocht zetten.

3. De film was geen topfavoriet

Er heerste wat controverse na de overwinning van Östlund. Iedereen verwachtte immers dat Loveless van de Russische regisseur Andrej Zvjagintsev de Gouden Palm zou winnen, maar die kwam niet verder dan de Prijs van de Jury. De ontgoocheling op het gezicht van Zvjagintsev sprak dan ook boekdelen. Ook Fransman Robin Campillo, regisseur van de tweede topfavoriet 120 battements par minute, moest met lege handen naar huis.

4. Twee bekende gezichten in de bijrollen

De Deense acteur Claes Bang, die de rol van de museumdirecteur vertolkt, is voor de meesten onder ons een nobele onbekende. In eigen land heeft hij echter al heel wat acteerrollen op zijn actief staan, zij het dan wel voornamelijk in tv-series. Ons oog herkende in The Square vooral de acteurs in de bijrollen. Zo neemt Dominic West, bekend van onder meer de serie The Wire, de rol van de bekende kunstenaar Julian voor zijn rekening. Mad Men-actrice Elisabeth Moss speelt op haar beurt de rol van een journaliste die verslag uitbrengt over de tentoonstelling.

square

Magnolia Pictures

5. Eigenlijk kennen we Ruben Östlund al langer

Hoewel de naam Ruben Östlund voor velen vermoedelijk niet erg bekend in de oren klinkt, heeft de regisseur eerder al een succesvolle film uitgebracht. In 2014 regisseerde hij de film Force Majeure over een Zweedse familie die op vakantie is in de Franse Alpen, wanneer er plots een lawine naar beneden komt.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Cannes, Filmfestival, Gouden Palm, Ruben Östlund, The Square.