‘The Empress’ op Netflix: dit zijn de feiten en fictie over het leven van Sisi
© Netflix

‘The Empress’ op Netflix: dit zijn de feiten en fictie over het leven van Sisi

Door Quinci LeGardye
Leestijd: 3 min

De historische dramaserie 'The Empress' op Netflix brengt het leven van een van Europa's meest glamoureuze monarchen in beeld. We hebben het natuurlijk over keizerin Elisabeth van Oostenrijk, oftewel Sissi. Deze Duitstalige serie, die zonet terugkeerde met een tweede seizoen, is een must-watch voor fans van 'Bridgerton' en 'The Crown'. Maar ook voor geschiedenisliefhebbers op zoek naar een nieuwe koninklijke obsessie.

Het tweede seizoen van The Empress volgt de jonge, rebelse keizerin terwijl ze probeert te wennen aan het strikte hofleven. Na het kijken van deze met een Emmy bekroonde serie vragen fans zich af of het leven van Elisabeth werkelijk zo weelderig en tragisch was. Hieronder scheiden we de feiten van de fictie in het leven van Elisabeth van Oostenrijk, aka Sisi.

Elisabeth, aka keizerin Sisi, was een geliefde Oostenrijkse monarch

Elisabeth von Wittelsbach werd geboren op 24 december 1837 in het Beierse koningshuis Wittelsbach. Als derde kind van hertog Maximiliaan Jozef – die net zo excentriek was als in de serie – en prinses Ludovika van Beieren, groeide Sisi op in het Beierse platteland. Ze hield van paardrijden en spelen in de bossen.

Keizerin Sisi is een van de bekendste Habsburgse monarchen. Enerzijds vanwege haar rebelse gedrag: ze rookte, had een tatoeage, deed aan gymnastiek en vermeed officiële verplichtingen. Anderzijds omwille van de persoonlijke tragedies die haar leven markeerden. Daarnaast stond ze bekend om haar connectie met het gewone volk en haar liefde voor Hongarije. Haar leven inspireerde al talloze boeken en films, zoals de Sissi-filmtrilogie en de film Corsage (2022).

De ontmoeting met keizer Frans Jozef

Hoewel dit oorspronkelijk niet gepland was, trouwde Elisabeth met haar neef, keizer Frans Jozef I van Oostenrijk. Hun moeders hadden bedacht dat Frans met Elisabeths oudere zus Helene zou trouwen, net zoals in The Empress. Volgens Brigitte Hamanns biografie The Reluctant Empress werd Frans echter direct verliefd op Elisabeth toen hij haar voor het eerst zag in de salon van haar moeder. Er vond dus geen eerste ontmoeting plaats in het bos, zoals in de serie.

Frans vroeg officieel om Elisabeths hand via hun moeders. Hoewel Sisi naar verluidt opmerkte: “Ik hou van de keizer, als hij maar geen keizer was”, trouwden ze op 25 april 1854. Zij was toen 16 en hij 23.

Die-Kaiserin-Netflix

Netflix

Elisabeths moeilijke relatie met haar schoonmoeder

Net als in The Empress had Elisabeth het moeilijk met het leven aan het Habsburgse hof. Ze voelde zich overweldigd door de drukte in het openbaar en werd in haar privéleven voortdurend in de gaten gehouden. Volgens Hamanns biografie haatte ze veel hoftradities, zoals het laten aankleden door andere vrouwen en het weggeven van haar schoenen na één keer dragen. Ook botste ze regelmatig met Frans, die een heel andere persoonlijkheid had en constant aan het werk was.

Elisabeths schoonmoeder, aartshertogin Sophie, speelde een grote rol in haar leven. Sophie, die bekend stond als een krachtige figuur, organiseerde de troonsbestijging van Frans en adviseerde hem tijdens zijn hele regeerperiode. Ze koos al het personeel van Sisi, dat vervolgens alles wat ze deed aan Sophie rapporteerde, en bepaalde hoe haar relatie met Frans verliep. Zelfs de opvoeding van hun eerste kind werd volledig door Sophie overgenomen.

the-empress-sissi-sophie

Netflix

Toch ontwikkelde Elisabeth volgens Hamann na verloop van tijd meer begrip voor Sophie. Ze zou eens tegen een hofdame hebben gezegd dat Sophie het goed bedoelde, maar dat “de wegen zwaar waren en haar manier hard”.

Elisabeth en Frans kregen samen vier kinderen

Het koninklijke paar kreeg uiteindelijk vier kinderen, maar verscheidene tragedies troffen het jonge gezin. Hun oudste dochter, Sophie, die naar haar grootmoeder was vernoemd, overleed op tweejarige leeftijd tijdens een reis naar Hongarije met haar ouders en zus, Gisela. Historici vermoeden dat Sophie stierf aan tyfus, zoals in The Empress wordt weergegeven, al is haar exacte doodsoorzaak niet met zekerheid bekend.

In augustus 1858 beviel Elisabeth van haar enige zoon, Rudolf, gevolgd door haar jongste dochter, Marie Valerie, in 1868. Sophie bleef echter de leiding houden over de opvoeding van de kinderen.

Psychologische problemen

Elisabeth bracht na een zenuwinzinking in 1862 het grootste deel van haar tijd buiten Wenen door. Ze worstelde ook met psychische problemen en een eetstoornis. Na haar dertigste stond ze geen foto’s van zichzelf meer toe en na haar veertigste geen portretten meer.

Een nieuwe tragedie trof Elisabeth in 1889, toen haar dertigjarige zoon Rudolf dood werd aangetroffen in zijn jachthuis, samen met zijn zeventienjarige minnares, barones Marie von Vetsera. De twee stierven samen in een moord-zelfmoordpact. Deze tragedie trof Elisabeth diep en had ook grote politieke gevolgen. Omdat Rudolf geen erfgenaam naliet, ging de kroon over op zijn oom, aartshertog Karl Ludwig, en uiteindelijk op diens oudste zoon, aartshertog Frans Ferdinand. Dit speelde indirect een rol in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog.

De moord op Elisabeth

In september 1898 reisde Elisabeth – toen zestig – naar Genève, onder een schuilnaam. Toen bekend raakte dat ze in de stad was, benaderde de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni haar terwijl ze aan boord ging van een schip. Hij stak haar neer met een kleine driehoekige vijl waarop Elisabeth instortte. Ze overleed later aan inwendige bloedingen.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Marie Claire USA.

Lees ook: Netflix, Disney+, Streamz en meer: 17 films, series en documentaires die in december verschijnen, Genoten van ‘The Perfect Couple’ op Netflix? Dan ga je deze series ook leuk vinden, Een blik achter de schermen bij de Netflix-hit ‘Bridgerton’.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Netflix, Sisi.