Terre de Femmes Awards zet geëngageerde vrouwen in de kijker
© Unsplash

Terre de Femmes Awards zet geëngageerde vrouwen in de kijker

Leestijd: 1 min

De Yves Rocher Fondation beloont jaarlijks vrouwen die zich wereldwijd inzetten voor zowel het welzijn van mens, natuur als dier. Voor het derde jaar op rij maken ook vrouwen uit de Benelux kans op de winst. Dankzij de Terre de Femmes Awards ontvangen geëngageerde vrouwen financiële steun en worden hun initiatieven in de kijker gezet. Dit jaar ging de strijd opnieuw tussen 3 geëngageerde vrouwen die zich met hun hartverwarmende projecten inzetten voor onze planeet en samenleving.

Wat houden de Terre de Femmes Awards in? Elk jaar maken er drie kandidates kans op het winnen van een mooi bedrag van 3.000 euro, 5.000 euro of 10.000 euro om hun project verder uit te bouwen. Maar dit moment draait niet enkel om het verkrijgen van financiële steun, maar geeft ook blijk van aanmoediging en respect.

Lees ook: Onze fashion director Elspeth Jenkins wordt 40, dit staat op haar wishlist

/

Op de eerste plaats: Ann-Laure Furnelle met Aer Aqua Terra

Op de eerste plaats staat Ann-Laure Furnelle met haar project Aer Aqua Terra. De vzw heeft als doel zoveel mogelijk kilometers rivier schoon te maken. Hoe? Op een bootje en door middel van een simpele haak maken ze de rivierbedding met de hand proper. Per maand halen ze maar liefst tussen de 3 ton en 4 ton afval weg. Sinds de oprichting heeft Aer Aqua Terra zo’n 140 ton afval kunnen verwijderen, wat neerkomt op 641m3 voor nauwelijks 60 km waterloop. De afgelegde afstand is dus bijzonder kort voor zo’n grote hoeveelheid afval.

/

Op de tweede plaats: Valérie Lessire met Mat’ & Eau vzw

Op de tweede plaats staat Valérie Lessire met Mat’ & Eau vzw die zich inzet voor mensen met een beperking. De instantie ontwikkelt een waardevolle band tussen mensen met/zonder beperking en ondergewaardeerde materialen in de maatschappij. Dit in het kader van transformatieateliers waarin creaties met gerecycleerde voorwerpen worden gemaakt. Ongebruikte, incomplete, verbleekte voorwerpen worden verzameld, getransformeerd tot iets unieks en krijgen op die manier een tweede leven. Het doel van Mat’ & Eau? Bewijzen dat mensen met een beperking een actieve rol in de samenleving spelen.

Lees ook: De oorlog in Oekraïne in beeld: de fotografen ter plaatse om te volgen

/

Op de derde plaats: Clotilde de Montpellier met Farm For Good

De ‘Coup de Cœur’ van deze editie werd Clotilde de Montpellier met haar project Farm For Good. Deze onafhankelijke non-profitorganisatie helpt boeren om op een collectieve manier te slagen in hun agro-ecologische transitie. Dit door hen stap voor stap te begeleiden in hun technisch parcours en door instanties te steunen die een eerlijke vergoeding bieden voor hun producten. Door als consument te kiezen voor het Farm For Good-label steun je de 3 pijlers van het landbouw-en voedselsysteem van morgen:

– biologische en regeneratieve landbouw– een territoriale samenwerking– een solidaire economie

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.