We onderschatten de gevolgen van racisme op de gezondheid van zij die ermee te maken krijgen.
Een nieuwe studie, waarvan de eerste resultaten werden bekendgemaakt op de internationale conferentie van de Alzheimer Association in San Diego – van 31 juli tot 4 augustus 2022 – en waarover werd bericht door verschillende Engelstalige media, waaronder The Independent, suggereert dat “mensen met een raciale achtergrond meer kans hebben om aan hersengerelateerde ziekten te lijden”.
“Racisme en discriminatie hebben niet alleen een onmiddellijk effect op mensen, maar kunnen ook blijvende gevolgen hebben voor hun hersengezondheid, waardoor het risico op het ontwikkelen van geheugen- en denkproblemen toeneemt”, aldus Dr. Richard Oakley, associate director of research bij de Alzheimer’s Society.
Een eerdere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring in juli 2020, wees er al op dat zwarte mensen een groter risico op dementie lopen omdat zij minder vaak een vroege diagnose krijgen, waarbij racisme een “barrière voor de toegang tot zorg” vormt.
Racisme verzwakt het lange termijn geheugen
Om tot deze conclusies te komen, voerden de wetenschappers twee experimenten uit over een periode van een jaar.
De eerste studie, uitgevoerd door de Columbia-universiteit (New York), betrof een steekproef van 942 mensen. Daarvan was 50% Latijns-Amerikaans, 23% zwart en 19% wit.
Het resultaat was dat deelnemers die racisme hadden ervaren, minder goed presteerden op geheugentests. De onderzoekers ontdekten vervolgens dat “racisme op verschillende niveaus verband hield met cognitie”, aldus Fox9.
Volgens de auteurs van de studie “verzwakt de ervaring van racisme een type langetermijngeheugen dat herinneringen aan gebeurtenissen omvat”.
Discriminatie beschadigt semantisch geheugen
De tweede studie, uitgevoerd door de Universiteit van Californië, onderzocht de discriminatie-ervaringen van 445 Aziatische, zwarte, Latino en witte deelnemers ouder dan 90 jaar.
Uit de resultaten bleek dat degenen die discriminatie hadden ervaren, meer moeite hadden om zich uit te drukken.
“De groep niet-witte deelnemers vertoonde een ‘significant slechter’ semantisch geheugen (‘het gaat om kennis van de wereld en omvat de betekenis van woorden, encyclopedische kennis, regels en concepten die de constructie van een mentale representatie van de wereld zonder onmiddellijke waarneming mogelijk maken’, meldt PsychoMedia) dan de witte groep”, meldt Fox9.
Vechten tegen beperkte toegang tot zorg en overdreven neutraal gezondheidsbeleid
Wetenschappers waarschuwen dat “discriminatie op grond van huidskleur een onuitwisbaar stempel drukt op de cognitieve gezondheid”.
Voor Dr Shekinah Fashaw-Walters van de Universiteit van Minnesota, geciteerd door Fox9, hebben deze gevolgen te maken met “verminderde toegang tot zorg en een neutraal gezondheidsbeleid dat geen rekening houdt met de directe kosten van discriminatie op de gezondheid, geestelijk en lichamelijk, van de mensen die eronder lijden”.
Voor Dr. Fashaw-Walter, is het een dringende zaak. “Wat blijkt is dat racisme schadelijke effecten heeft op het lichaam. En deze effecten kunnen mensen al vroeg voelen en zich later in het leven voortzetten. Dit zijn cognitieve achteruitgangen die we goed in verband kunnen brengen met de ziekte van Alzheimer”, gaat ze verder.
Dr Rosa Sancho, hoofd van het onderzoek bij Alzheimer’s Research UK, vertelde The Independent dat grotere studies nodig zijn om concreet te bepalen hoe racisme het zenuwstelsel beïnvloedt. “De studie volgde mensen slechts één jaar, dus het is niet mogelijk om duidelijke conclusies te trekken over het risico om later dementie te ontwikkelen”, waarschuwde zij.
Lees ook: Dankzij het boek ‘Baby Antiracist’ wordt je kind zeker geen racist.