Sheikh Jarrah: wat is er aan de hand tussen Palestina en Israël en hoe kun jij helpen?
© Belga

Sheikh Jarrah: wat is er aan de hand tussen Palestina en Israël en hoe kun jij helpen?

Leestijd: 3 min

De spanningen tussen Israël en Palestijnen laaien weer hoog op nu enkele Palestijnse families uit Oost-Jeruzalem dreigen onteigend te worden. De Israëlische rechtbank heeft de cruciale hoorzitting over de situatie gisteren uitgesteld om de situatie te de-escaleren. Wij leggen je kort en helder uit wat er aan de hand is. 

/

De voorbije weken is de situatie in Jeruzalem erg gespannen. Honderden Palestijnen raakten dit weekend nog gewond bij gewelddadige confrontaties met de Israëlische politie. Enkele mensen – waaronder een kind – kwamen zelfs om het leven. Toen ook Hamas raketten afschoot vanuit Gaza, werd de situatie nog een stuk onvoorspelbaarder.

De onrust heeft onder meer te maken met de mogelijke gedwongen onteigening van Palestijnse gezinnen ten voordele van joodse kolonisten in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Israël controleert en bestuurt dit deel van de stad Jeruzalem pas sinds 1967. Volgens de internationale gemeenschap is het Palestijns gebied en bezet Israël het. Al erkenden de VS onder Trump de Israëlische claim op Oost-Jeruzalem. Er wonen voornamelijk Palestijnen, maar een aantal rechts-nationalistische groepen uit Israël willen er woningen claimen omdat ze vinden dat de huidige Palestijnse eigenaars daar volgens hen geen eigendomsrechten op hebben. De buurt is al tientallen jaren het strijdtoneel voor allerlei eigendomsgeschillen tussen Israëlische kolonisten en Palestijnen.

Israël claimt Jeruzalem als zijn ‘eeuwige en ondeelbare hoofdstad’

De status van Jeruzalem is een van de centrale geschillen in het conflict in het Midden-Oosten. Israël claimt Jeruzalem als zijn “eeuwige en ondeelbare hoofdstad”. De Palestijnen van hun kant houden vast aan hun aanspraak op Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad.

Lees ook: Miokoo, de Belgische menstruatieslip die maandverband overbodig maakt

Begin dit jaar oordeelde de rechtbank nog in het voordeel van de joodse families, die erop wezen dat de grond in de wijk was aangekocht door hun familie voor 1948, dus voor de oprichting van Israël. Maar deze uitspraak leidde tot protest bij de Palestijnen, die volgens de wet geen aanspraak kunnen maken op gronden uit die periode. De islamistische organisatie Hamas dreigde met aanslagen tegen Israël indien de Palestijnen hun huis zouden moeten verlaten, en zo geschiedde afgelopen weekend.

Mostafa Alkharouf/Anadolu Agency via Getty Images

/

Oorlogsmisdaden in Sheikh Jarrah

De Europese Unie roept de autoriteiten nu op om dringend actie te ondernemen om te zorgen voor een de-escalatie van de situatie in Jeruzalem. De Europese dienst voor extern optreden (EEAS), de diplomatieke arm van de EU en van hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid, noemt de situatie in de wijk Sheikh Jarrah “verontrustend”. “Dat is illegaal onder internationaal recht en wakkert de spanningen alleen maar verder aan.”

Lees ook: 3 vrouwelijke ondernemers die hun eigen koffiebar uitbaten

Intussen heeft Iran de Verenigde Naties en andere internationale organisaties opgeroepen de acties van Israël in Jeruzalem te veroordelen. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran gaat het om “oorlogsmisdaden”. Moskou reageert “ongerust” op de spanningen in Jeruzalem. Dat laat het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag weten in een communiqué. “We roepen alle partijen op geen stappen te ondernemen die de escalatie van het geweld zouden kunnen uitlokken.”

#SaveSheikhJarrah

Hoewel een Israëlische rechtbank de cruciale hoorzitting over het lot van Palestijnse families heeft uitgesteld, beloven er ook de komende weken en dagen nog protesten plaats te vinden voor #SaveSheikhJarrah. De brute onderdrukking door Israëlische apartheidsveiligheidstroepen maakt wereldwijd indruk en de foto’s van gewonde en/of vermoorde Palestijnen doen huiveren. Wil je graag actie ondernemen? We helpen je op weg met enkele actie-punten.

  • Eerst en vooral kun je de kracht van sociale media gebruiken om aan je netwerk te tonen wat er aan de hand is. Gebruik de hashtag #SaveSheikhJarrah en deel afbeeldingen die met de situatie te maken hebben. Versterk te stemmen van de inwoners van Oost-Jeruzalem.
  • Praat erover met vrienden en familie.
  • In een recent rapport stelde Human Rights Watch dat Israël een apartheidsstaat is en dat het onderdrukkingsregime van Israël past binnen de VN-definitie van apartheid. Steun de campagne en gebruik #UNInvestigateApartheid op sociale media om je stem toe te voegen aan de wereldwijde oproep om die officieel te erkennen.
  • Hewlett Packard Enterprise en Hewlett Packard (HPE en HP) spelen een belangrijke rol in het Israëlische regime van militaire bezetting, kolonisten-kolonialisme en apartheid tegen de inheemse Palestijnen. Ze leveren computersystemen aan het Israëlische leger en onderhouden datacentra via hun servers voor de Israëlische politie die gewelddadig vreedzame demonstranten onderdrukt die hun huizen in Sheikh Jarrah verdedigen. Onderteken de internationale belofte en gebruik #BoycottHP op sociale media.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Actualiteit, Sheikh Jarrah.