Dit stuk verscheen in het novembernummer 2019 van Marie Claire België. Eigen beelden.
Peace & love
Zonder ons horloge te hoeven verzetten, stappen we in februari met een brede glimlach uit het vliegtuig. Het is een aangename 23 graden. In Joburg of Jozi, zoals de inwoners van Johannesburg hun stad liefkozend noemen, staat een hop-on, hop-off-bus klaar voor wie op een drafje de belangrijkste gebouwen en parken wil afwerken. Wie van geschiedenis houdt, kan het Apartheidsmuseum bezoeken en een rondleiding krijgen in township Soweto die zo maar eventjes 9 uren duurt, gecombineerd met een Nelson Mandela-tour. Gewoon lekker eten en shoppen kan natuurlijk ook. De meeste buurten zijn veilig, maar je volgt best – zoals in elke andere grootstad – de veiligheidstips.
Market on Main
Wij gaan naar het hippe voetgangersgebied Market on Main. In deze upscale lokale markt met regionale gerechten en eigen designcreaties handelen hippe en zelfzekere jongeren, de eerste generatie die opgroeide zonder apartheid. Dit peace & love-sfeertje werkt aanstekelijk. Op naar Kaapstad.
Mensen lijken er permanent in vakantiestemming. Het zon- en strandgevoel is haast tastbaar, de toeristen op de Tafelberg nemen vrolijk foto’s van Robbeneiland. De eigenzinnige Bo-Kaap met zijn gekleurde (slaven)huizen is één van de interessante overblijfselen van de aanwezigheid van de Nederlanders in de zeventiende en achttiende eeuw.
Wie de sportieve tour op wil, kan ook de Lion’s head beklimmen. Als er geen wolken hangen, heb je vanaf daar het meest spectaculaire zicht op de tweede grootste stad van Zuid-Afrika.
Lees ook: 6 spectaculaire treinreizen voor op je bucketlist.
Luie leeuwen en waggelende wildebeesten
Om half vijf ‘s ochtends gaat de wekker. Het is nog stikdonker en de ‘wilde dieren’-geluiden prikkelen de verbeelding. Hoe dichtbij zou die leeuw zijn? We gaan op safari in het privépark (Private Game Reserve) Timbavati. De luxeverblijven (van glam tent tot lemen huis) van Simbavati River Lodges, waar we verblijven, zijn onvoorstelbaar idyllisch. Je hoort exotische vogels, het getrompetter van een olifant, de plons van een neushoorn. Je ruikt de gezonde kracht van een ongerepte natuur. Dat wil de organisatie zo houden: we krijgen een drankfles mee – tegen het plastic.
Bij het eerste ochtendgloren vertrekt de jeep. Het is best fris, maar de warme gloed van de grote ronde zon die gestaag boven de kruinen van de bomen klimt, verwarmt ons hart. De stoere Afrikaanse ranger vol tattoos weet alles over de sterrenhemel, de planten, de gevaarlijke Big Five, de overpopulatie van de olifanten en… vlinders. Samen met zijn tracker spot hij voor ons buffel- en olifantenkuddes, luie leeuwen en giraffen. Een luipaard of neushoorn zagen we niet, maar de zebra’s, een waggelende oude gnoe of wildebeest, de badende nijlpaarden, de wrattenzwijntjes en de ontelbare impala’s – die daar allemaal vrij rondlopen in hun eigen habitat – ontroeren evenzeer.
Met oma op safari
Onze ervaringen in het Krugerpark, dat veel minder duur is dan dit privépark, en waar je met een eigen auto op aangelegde wegen moet rijden, waren in ons geval ook uniek. Maar met je eigen ranger dringt het ‘out in Africa’-gevoel wel veel dieper door. Als je oma geen bezwaar heeft tegen vroeg opstaan, dan kan zij ook mee want, tenzij je een hike safari onderneemt, hoef je bijna niet te lopen. Je mag zelfs niet uit de jeep. Een safari is echt voor alle leeftijden.
Quadden en canyoning
Zuid-Afrika heeft nog zoveel meer in petto: met een fiets of Segway laveren tussen de wijnstokken van Stellenrust, Paarl of de Hemel-en-Aarde-vallei, klinkt op zich al goddelijk. Ben je meer voor avontuur en actie, dan ligt de waaier van spectaculair tot spectaculairst open, m.a.w. van quadden en canyoning tot duiken met haaien. Wat je ook onderneemt, op de veelzijdige natuur met al haar klimaatzones en grillige bergen, woestijnen, uitgestrekte vlaktes, ruige kusten en verlaten stranden raak je niet uitgekeken. De Panoramaroute, met stops als God’s Window, laat je in een notendop genieten van al die natuurpracht en kan je op een dag afwerken. Een absolute aanrader en dicht bij het Krugerpark.
Praktisch
De vlucht naar Johannesburg (€ 869,-) duurde een hele avond en een nacht. Gelukkig is er geen tijdsverschil en ben je relatief fit bij aankomst. Over het hele land is er makkelijk mooie accommodatie te vinden, zowel om te slapen als om te eten, van koloniale stijl tot the American way. De veiligheid wordt steeds beter en de wegen zijn goed. Je kan dus ook zelf je reis uitstippelen en een auto huren.
De Simbavati River Loges zijn al sinds 1904 operationeel en voldoen aan de hoogste hedendaagse kwaliteitsnormen. www.simbavati.com
Bereid je voor met de infobrochure of de website van Mijn Zuid-Afrika te bestuderen: www.mijnzuidafrika.nl/community/tips-tricks (NL) of via www.southafrica.net (ENG)