Laat je inspireren door Jean-Paul Lespagnards ‘Reflection’
©

Laat je inspireren door Jean-Paul Lespagnards ‘Reflection’

Door Camille Hanot en Melanie Stuckens
Leestijd: 1 min

Van een alledaags voorwerp als inspiratiebron tot een prachtig kledingstuk op een modedefilé. De tentoonstelling 'Reflections' dompelt elke bezoeker onder in het universum Jean-Paul Lespagnard. Laat je meevoeren door het creatieve brein van een van België's grootste modeontwerpers en ontdek hoe zijn creaties tot stand komen.

Intrigerend

Geïntrigeerd is hoe we ons voelden bij het binnenwandelen van de eerste kamer. Terwijl onze ogen stilaan wennen aan het schemerlicht, zien we verschillende voorwerpen opdoemen. Een basketbal, een tijgerhoofd, een band, hedendaagse kunstwerken van Wim Delvoye of Jan Fabre, Manneken Pis gekleed als Gilles de Binche (carnavalpersonage), enzovoorts. Al snel begrijpen we dat deze alledaagse voorwerpen de inspiratiebron zijn van Jean-Paul Lespagnard. De vraag blijft echter hoe hij deze objecten omtovert tot high-fashion kledingstukken.

Fascinerend

We zetten onze rondleiding verder en begeven ons naar de eerste verdieping. Met grote ogen ontdekken we er alle creaties van Jean-Paul Lespagnard. We moeten bekennen, zijn creaties zijn uitermate fascinerend. Stuk voor stuk zijn ze geïnspireerd op de objecten die we net nog ontdekten op de benedenverdieping. Zo zien we dat Manneken Pis in het Gilles de Binche kostuum dienst deed als muze voor onderstaande blouse, die ontworpen werd voor de ‘From B to A’ collectie uit 2013. Daarnaast ontdekken we Lespagnards obsessie voor de kreeft. Een dier dat inderdaad verbazingwekkend modieus blijkt te zijn.

Jean-Paul Lespagnard Jean-Paul Lespagnard Jean-Paul Lespagnard

Inspirerend

Naast intrigerend en fascinerend, was deze tentoonstelling ook uitermate inspirerend. Voor één keer begrijpen we echt waar een ontwerper zijn inspiratie haalt en hoe hij vanuit een simpel idee werkt naar een prachtig stukje garderobe. Kortom, Reflection is een echte aanrader voor elke modefan of creatief persoon die op zoek is naar een verkwikkende inspiratiebron.

Reflection wordt tentoongesteld in het museum voor mode en kant te Brussel en loopt nog tot en met 15 april 2018. Voor meer praktische informatie kan u terecht op de website.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Belgische mode, Belgische ontwerper, Brussel, Mode en kant museum, Reflectie, Tentoonstelling.