Recept: gevulde wijnbladeren in olie (warak enab bi zeit)
© Bram Debaenst

Recept: gevulde wijnbladeren in olie (warak enab bi zeit)

Leestijd: 1 min

Als er één gerecht is dat de essentie van de Libanese keuken perfect weet te vangen, dan zijn het wel gevulde wijnbladeren. Dit gerecht combineert delicate druivenbladeren met een vulling van aromatische kruiden, sappige tomaten, en kortkorrelige rijst, allemaal doordrenkt met een royale scheut olijfolie en de frisheid van citroen.

Chef Ghina Bazzi geeft haar eigen draai aan dit traditionele gerecht met verse peterselie, munt, en een vleugje citroen, perfect in balans met de zijdezachte textuur van de wijnbladeren. Dit lichte maar smaakvolle gerecht is een feestje voor je smaakpapillen en een heerlijk vegetarisch gerecht om op tafel te zetten.

Zo bereid je gevulde wijnbladeren in olie (Warak enab bi zeit)

gevulde-wijnbladeren-olie

Bram Debaenst

Benodigdheden

Voor 4 à 6 personen

  • 200 gr druivenbladeren
  • 2 bussels platte peterselie
  • een handvol fijngehakte muntblaadjes
  • 3 grote tomaten
  • 200 gram gewassen kortkorrelige of dessertrijst
  • 250 ml olijfolie
  • 1 ½ tl zout
  • 2 fijngehakte uien
  • 1 aardappel (geschild, gewassen en in schijfjes gesneden)
  • snuf peper en zout en sap van 3 citroenen.

Bereiding

  1. Meng wat peper en zout onder de uien en voeg de tomatenblokjes, de peterselie en de munt toe. Voeg de rijst toe en breng op smaak met zout.
  2. Meng de olijfolie en het citroensap door het rijstmengsel. Zet apart.
  3. Snijd de steel van de wijnbladeren, blancheer ze, haal ze uit het water en dompel ze kort onder in ijswater. Als je geen ijswater hebt, is gewoon koud water ook goed.
  4. Laat de wijnbladeren uitlekken. Leg ze hiervoor op een handdoek.
  5. Leg de aardappelschijfjes ondertussen op de bodem van een middelgrote pan.
  6. Doe het rijstmengsel in een zeef, maar vang het vocht op en zet het apart.
  7. Leg de wijnbladeren met de glanzende kant naar beneden en voeg een theelepel van het mengsel toe, een beetje hoger, waar de steel normaal zou zitten.
  8. Vouw de linker – en rechterkant van het blad om. Start bij de stengel en vouw het blad naar boven om een strakke, kleine wrap te maken.
  9. Leg de gerolde wijnbladeren in cirkelvorm in de pan bovenop de aardappelen. Leg een bord op de gerolde wijnbladeren. Het is belangrijk dat het bord of het deksel rechtstreeks drukt op de wijnbladeren.
  10. Voeg al het bewaarde vocht van de vulling toe aan de pot, voeg 100 ml water en 100 ml olie toe en laat het geheel een uur sudderen op een laag vuurtje.
  11. Wacht nog 30 minuten of langer voor je het geheel het omdraait op een grotere schotel. Serveer koud, alleen of als onderdeel van een mezza.

Probeer ook eens: Zo maak je je eigen desemstarter, 4 verrassende recepten met matcha, Caponata, de lekkerste groentesmaken van Sicilië bij elkaar.

Lisa Aelvoet De artikels van >

Koestert een gezonde obsessie voor de TikTok-video's van Nara Smith, verse bloemen en Belgische chocolade. Parijs is haar tweede thuis en alles Frans - van mode tot wijn - laat haar hart sneller slaan. Op zaterdagochtend vind je haar in een veel te lange rij bij de laatste nieuwe bakker, snakkend naar een kop koffie. Als ze niet lijkt te luisteren, plant ze waarschijnlijk in haar hoofd alweer haar volgende reis – want het Belgische weer is nu eenmaal altijd een goed excuus om te vertrekken.

Tags: Koken, Libanese keuken, Recept.