“Als je een keer wilt uitpakken met een recept als er gasten langskomen tijdens de ramadan, dan zijn deze auberginepizza’s een aanrader: voedzaam, feestelijk voor het oog en je hoeft geen uren in de keuken door te brengen”, zegt chef Mounir Toub in zijn nieuwe kookboek Het ramadan kookboek.
“Hoewel de aubergine als basis voor deze gerechten steeds hetzelfde is, zorgen de toppings voor heel uiteenlopende smaken. De aubergine is de pizza onder de groenten. Ze leent zich perfect als bodem voor andere ingrediënten. De toppings voor uiteenlopende smaken. Deze recepten met vier verschillende toppings probeer je zelf makkelijk uit.” Zo maak je het recept voor tijdens de ramadan klaar:
Ingrediënten voor 4 stuks:
2 aubergines, in de lengte gehalveerd,
100 ml olijfolie,
2 el ras el hanout.
Voorbereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Kerf het snijvlak van de aubergines kruislings in.
3. Meng de olijfolie met de ras el hanout.
Bereiding:
1. Bestrijk de ingekerfde auberginehelften met het mengsel van olie en ras el hanout, leg ze op een bakplaat en laat ze 30 minuten poffen in de oven. Aubergine poffen kan op vier manieren: in de oven, op de BBQ, boven een vuurtje, zoals een gasbrander of in de magnetron.
2. Pof de aubergines tot de smaak volledig is doorgedrongen en ze beetgaar zijn. De schil houdt alle smaken binnen.
3. Daarna kun je ze garneren met wat je maar lekker vindt. Prik de schil wel in met een vork als je de aubergines in hun geheel poft.
Topping 1:
50 g baba ganoush,
50 g ingelegde groenten,
1 el mangochutney,
blaadjes munt ter garnering.
Topping 2:
50 g labneh,
20 g granaatappelpitten,
koriander ter garnering.
Topping 3:
50 g muhammara,
little gem (sla), olive en feta ter garnering.
Topping 4:
50 g labneh,
1/2 avocado, gele kersttomaat en maandzaad ter garnering.
Lees ook: Makkelijke lunchrecepten als alternatief voor een boterham met kaas