Ik heb geld geërfd. Wat nu?
© Pers

Ik heb geld geërfd. Wat nu?

Door Sophie Rensco
Leestijd: 3 min

Een overlijden komt meestal aan als een mokerslag. Maar eens de grootste schok voorbij is, komt het moment dat je de erfenis goed moet beheren.

In de cinema kan je ongegeneerd meehuilen met de fictieve personages die met de nodige dramatiek afscheid nemen van hun geliefde. Meestal hoort bij zo’n geënsceneerd overlijden ook nog een onverwachte plotwending. Intriges, affaires of duistere familiegeheimen die in de nasleep van het overlijden komen bovendrijven, houden je aan het scherm gekluisterd.

In het echte leven ga je door dezelfde rollercoaster van emoties, maar dan zonder vooropgesteld filmscript of happy ending. “Voor heel wat mensen lijkt geld erven een goednieuwsshow – los van het verdriet om het verlies van een naaste – terwijl het beheer van zo’n onverwachte som geld heel wat kopzorgen en vraagtekens met zich meebrengt”, vertelt Marie-Sophie Verbist, Senior Private Banker bij Deutsche Bank.

Wie heeft nog nooit gedroomd van een geldbedrag dat zomaar ‘uit de hemel’ komt vallen? Wie heeft nog nooit gefantaseerd om iets te kunnen kopen zonder naar het prijskaartje te kijken of een vakantie te kunnen boeken zonder rekening te moeten houden met het budget? Iedereen hoopt wel eens op een mirakel, maar in de praktijk werkt het zo niet. Een erfenis, van welke grootorde ook, geef je niet zomaar uit aan een onbezonnen folie. En kan je het echt niet laten, probeer het dan op zijn minst in alle discretie te doen.

Nood aan een financiële krak

“De wetgeving verandert om de haverklap en dingen evolueren snel in de banksector”, gaat Marie-Sophie Verbist verder. “Het is daarom van het grootste belang dat je financiële raadgever regelmatig bijscholing volgt om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden. Heb je een flink bedrag geërfd, dan is het absoluut aan te raden om een afspraak te maken bij een private banker die je persoonlijk kan begeleiden.”

“Bij ons werkt de private banker als een dirigent die op zijn beurt bijgestaan wordt door verschillende specialisten ( fiscalisten, advocaten, notarissen, beursexperts …) om je op elk moment zo accuraat mogelijk te adviseren. Een private banker is iemand die je helpt om je doelstellingen te bepalen en samen met jou een plan op maat uitstippelt. Hij of zij legt je alle mogelijke opties voor en adviseert je om de juiste beslissingen te nemen.”

“Bij Deutsche Bank is je private banker je vertrouwenspersoon en je belangrijkste contactpersoon. Hij of zij kent je financiële situatie tot in de details en weet onmiddellijk wat te doen bij problemen of dringende vragen over je geld. Onze private bankers zijn zeer bereikbaar voor hun cliënten, ook ’s avonds en in het weekend, indien dat nodig is.”

Want het valt nog af te wachten of je – nu je over zo’n extra spaarpotje beschikt – plots een financiële krak wordt, die opeens in staat is om zelfstandig zoveel geld te beheren. “Het antwoord is in veel gevallen neen. Zeker als bankzaken en beurskoersen je totaal niet interesseren. Als je van plan bent om een deel van het geld te gebruiken voor pakweg de aankoop van een huis en het ander deel te beleggen om je oude dag veilig te stellen, kan je beter beroep doen op een professionele beheerder.”

“In dat geval beleggen we je geld volgens je risicoprofiel. Dat bepalen we samen, terwijl we uitgebreid de mogelijke gevolgen van elke beslissing bespreken. Ideaal voor wie zelf niet graag met bankzaken bezig is”, legt de private banker uit. Dit heet met een ingewikkelde term discretionair beheer en is vooral geschikt voor beleggers die geen tijd of zin hebben om zelf hun dagelijkse financiën op te volgen. Een professional beheert in dit geval je portefeuille, neemt zelfstandig beslissingen en brengt daarover regelmatig verslag uit.

“Ben je daarentegen al in het bezit van een (bescheiden) aandelenportefeuille, hou je van de schommelingen op de beurs en ben je redelijk op de hoogte van de financiële markten maar heb je geen professionele achtergrond in financiën? Dan is de optie adviesbeheer iets voor jou. In dat geval zit je beheerder als een soort van co-piloot naast je. Je bent vrij om voorstellen te doen en ideeën aan te brengen die ons misschien ook op nieuwe inzichten kunnen brengen. Jij hebt altijd het laatste woord, maar met het voordeel dat je er niet alleen voor staat.”

Verleden en toekomst

En als het om een aanzienlijke erfenis gaat? Alles hangt af van wat de verwachtingen zijn. Enkele duizenden euro’s extra kunnen wel degelijk het verschil maken. Een deel van het bedrag opnieuw beleggen op maandelijkse basis en tegen een interessant rendement, kan je financiële toekomst op lange termijn veiligstellen. Geld erven is en blijft een dubbel gevoel. De tegenslagen en onzekerheden die bij het leven horen, herinneren ons er tegelijk aan hoe kostbaar iedere dag is. Daarom is het misschien niet slecht om af en toe eens stil te staan bij degenen die er na ons zullen zijn.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Deutsche Bank.

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Deutsche bank, Erven, Financiën, Geld.