Terug van nooit weggeweest: de rode wraakmanicure à la Lady Diana
© MCB

Terug van nooit weggeweest: de rode wraakmanicure à la Lady Diana

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

In juni 1994 veroorzaakte Lady Di een schandaal: ze verscheen in de Revenge Dress, een little black dress waarmee ze alle codes van het koninklijk protocol brak. Ze maakte nog een ander statement, met een opvallende manicure: felrode nagels. Een tint die in fel contrast stond met het door koningin Elizabeth II opgelegde protocol van nudetinten.

/

In seizoen vijf van de serie The Crown –  sinds deze week te zien op Netflix – focussen de makers van de serie nog meer op prinses Diana, én op meer van haar iconische en legendarische stijlmomenten. Zo zien we Diana in de Revenge Dress, de legendarische jurk van ontwerpster Christina Stambolian. Ze draagt de sexy zwarte jurk om een liefdadigheidsevenement van het tijdschrift Vanity Fair bij te wonen. Ook de levendige rode manicure valt op.

Felrode nagellak: onafhankelijkheid en power

In het boek Diana: A Life in Dresses schrijft Stambolian over de jurk en de opmerkelijke nagellak. “Diana was duidelijk boos”, zegt Stambolian, die zich achter de schermen bezig hield met de voorbereidingen van het evenement. “Ze droeg felrode nagellak, wat we haar nooit eerder hadden zien doen. Ze zei: ‘Laten we gemeen zijn vanavond.'” De rode manicure is een blijvende klassieker, een gedurfd symbool van elegantie en macht. Het was een door de koningin afgekeurde nageltint, die naar verluidt het gebruik van lichte roze en neutrale tinten aanmoedigde. Het rood op Diana’s nagels verraadt haar breuk met het koninklijk protocol waarmee ze een duidelijke boodschap aan prins Charles stuurde. Het was dezelfde avond dat Charles op televisie verklaarde dat hij een buitenechtelijke affaire had gehad met Camilla Parker-Bowles.

/

Koninklijk protocol: enkel discrete manicures

Ook al stond koningin Elizabeth II gekend voor haar felle, soms excentrieke outfits, was de rebelse kleur van Diana’s nagels was uit den boze. Heldere, lichtroze of beige nagellak zijn de enige opties voor de koninklijke familie. Het gerucht gaat dat de koningin alleen Essie’s Ballet Slippers droeg, een zeer discreet lichtroze. Volgens het Britse weekblad OK! zijn gekleurde nagellakken verboden omdat ze door de koninklijke familie als te vulgair worden beschouwd. Diane maakte ook andere beauty statements: zo droeg ze steevast blauwe eyeliner en smeerde felle lipstick over haar lippen.

Lees ook: Sneeuwblush: dé nieuwe manier om blush aan te brengen

Shop onze favorieten

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Beauty, Lady Diana, Manicure.