De laatste jaren zijn er heel wat apps op de markt gekomen die algoritmes gebruiken om menstruatie, ovulatie en vruchtbaarheid te berekenen. Ze vergelijken simpele data – wanneer werd je voor het laatst ongesteld, hoe lang duurde dat en hoeveel dagen duurt je cyclus normaal gezien – met data van andere gebruikers en geven je op basis daarvan een voorspelling. Wie een aantal extra gegevens zoals gewicht, slaappatroon en of je seks hebt gehad invoert, krijgt nog juistere voorspellingen.
Net die data blijkt nu echter een groot probleem. Zo bleek in een recent rapport van de onafhankelijke waakhond International Digital Accountability Council (Idac) dat de app Premom Ovulation Tracker tot dit najaar intieme info van Android-gebruikers deelde met 3 Chinese advertentiebedrijven. Premom deelde niet alleen intieme details van hun vrouwelijke gebruikers, maar ook locatiegegevens en unieke MAC-adressen. Ondertussen zou het de datastromen naar China “ingeperkt” hebben, de Idac kon dat voorlopig nog niet onafhankelijk verifiëren.
Europese menstruatie-apps ook schuldig
Dit is echter geen uitsluitend Chinees probleem. De Britse waakhond Privacy International kwam er in 2019 al achter dat tal van menstruatie-apps data doorverkopen aan online adverteerders en ook aan Facebook. Begin dit jaar stelde de Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports dat vijf populaire menstruatie-apps data verkochten aan adverteerders. Het ging om Ovia, My Calendar, Babycenter, Clue en Flo. Die laatste drie apps zijn ook in België en de rest van Europa razend populair. Ze beloofden allemaal aanpassingen te doen, maar concrete stappen werden nog niet gezet.
Consumer Reports merkte ook op dat menstruatie-apps zoals Glow “angstaanjagend snel” te hacken zijn door mensen zonder elementaire hacking skills. “Veel jonge gebruiksters hebben een vals gevoel van veiligheid”, waarschuwde endocrinologe Jerilynn Prior van de Universiteit British Columbia. Glow gaat een schikking van om en bij de 210.000 euro betalen, maar oppassen blijft tocht de boodschap.
Wetenschappers niet lovend over de apps
Los van het data-probleem, zijn wetenschappers allesbehalve lovend over de menstruatie-apps. Uit een onderzoek van de Universiteit van Columbia bleek dat er maar twintig van de ruim duizend menstruatie-apps nauwkeurig waren. Een studie van Cornell University, wees op een al even slecht resultaat. Van de ruim twintig websites en dertig apps, was er maar één website en drie apps die de menstruatie-cyclus juist hadden ingeschat.
Lees meer Marie Claire op: Puistjes zijn populair op Instagram: de opkomst van acne positivity. Leg jezelf in de watten met deze heerlijke verwenproducten.