Passages: een ontmoeting met 4 Brusselse cultuurgemeenschappen
© Shutterstock

Passages: een ontmoeting met 4 Brusselse cultuurgemeenschappen

Leestijd: 1 min

In het weekend van 2 en 3 december organiseert het Brussels Dichterscollectief voor het tweede jaar op een rij Passages, een multicultureel project dat de poëtische diversiteit van onze hoofdstad in de kijker zet. De Sint-Jan-Baptist kerk in Molenbeek is twee dagen lang een echte ontmoetingsplek tussen vier verschillende cultuurgemeenschappen.

In deze tijd van angst en terrorisme is het dubbel zo belangrijk om diversiteit en multiculturaliteit te omarmen. Het Brusselse dichterscollectief, een multiculturele en meertalige groep van Brusselse dichters, organiseert op 2 en 3 december een boeiend en gevarieerd weekend waar je vier van de vele cultuurgemeenschappen die Brussel telt, kan ontmoeten. Je kan er kennismaken met de Brusselse Soefigemeenschap en de Turkse, Berberse en Griekse gemeenschap.

Het weekend gaat door in de Sint-Jan-Baptist kerk in Molenbeek. De dichters van het Collectief presenteren samen met vrienden, muzikanten en andere kunstenaars een doorlopend programma met onder andere voordrachten, concerten, koorzang en fotografie. Je vindt in elk van de ruimtes een verschillende gemeenschap en kan ook vrij van de ene naar de andere groep lopen.

Passages

Pers

Goedgevuld programma

Bij de Soefi Passages dompelden Elke de Rijcke, Taha Adnan en Ramón Neto zich onder in de Brusselse Soefigemeenschap. Ze schreven gedichten in dialoog met elkaars interpretaties, er is een audiovisuele creatie van Gen Ueda en Martin Campillo, en dit wordt aangevuld met het bedwelmde Soefikoor van Zawiya Alawiya. Na de performance is er ook een traditionele theeceremonie.

In de Turkse Passages vertellen Maarten Goethals, de Turkse dichteres Kader Sevinç en de Galicische dichter Xavier Queipo over hun ontmoeting met Belgische Turken aan de hand van polaroidpuzzels, podcasts en uitgebreide fotoreportages.

In het Berberse gedeelte brengen zes dichters een spannende voorstelling in dialoog met de Berberse gemeenschap. Er is ook muziek met Fatoum en het gezang van Berbero-Belgische Brusselse vrouwen.

Tot slot word je in de Griekse passage uitgenodigd in Café Kourelou door Adolfo Barberá, Anne Penders en Bart Vonck. Ze dragen een driestemmige gedichtencyclus voor, er is een interventie door de beeldende kunstenares Hara Kamanira en een muzikale causerie door de fotograaf Christian Carez. Kortom, het belooft een weekend vol multiculturele kunst te worden.

Passages vindt plaats op 2 en 3 december in de Sint-Jan-Baptistkerk in Molenbeek, doorlopend van 16 tot 21 uur. De entree is gratis.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Brussel, Het Brussels Dichterscollectief, Passages.