Door je cyclus beter te kennen, krijg je meer inzicht in wie je bent en wat belangrijk voor jou is. “Als vrouw ervaren we grote hormonale schommelingen en die hebben een invloed op hoe we ons voelen en hoe we presteren”, zegt Leten. “Vrouwen hebben geen dagcyclus zoals mannen, maar een maandcyclus. Je hormonen regelen niet alleen je menstruatiecyclus, ze hebben ook invloed op je hele lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Ze beïnvloeden bijvoorbeeld je hongergevoel, je concentratievermogen en je energieniveau. Ze zorgen er ook voor dat je het ene moment lichamelijk meer kunt en het andere moment minder. Het is dus normaal dat jij je de hele maand door telkens anders voelt en misschien wel al eens een moodswing of twee drie meemaakt.”
Lees ook: MDMA, een veelbelovende behandeling voor vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld
“De belangrijkste tips tijdens je menstruatie: forceer jezelf niet te veel tijdens de eerste dagen van je menstruatie. Rust wanneer je moe bent. Slaap voldoende. Kies voor voedzame maaltijden als je honger hebt. Doe het rustig aan met sporten. Wandel, doe aan yoga of doe wat lichte stretchoefeningen. Geen zin in veel volk om je heen? Zeg gewoon nee, dat is niet erg. Misschien is een avondje op de bank met een goede film precies wat je nodig hebt.”
Klachten
“Veel vrouwen hebben last van PMS, premenstrueel syndroom, omdat de hormonen oestrogeen en progesteron de dagen voor de menstruatie plots dalen. Sommige vrouwen ervaren ook de dagen na hun menstruatie klachten. Dit wordt het postmenstrueel syndroom genoemd. Uit onderzoek blijkt dat negen op de tien vrouwen aan menstruatieklachten lijden. Denk aan stemmingswisselingen, vermoeidheid, weinig energie, prikkelbaarheid, krampen, hoofdpijn, migraine, een opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, een onrustige huid of pijnlijke en gespannen borsten. Je kan klachten verminderen door je dieet aan te passen en goed te slapen. Verzorg je lichaam met een deugddoende massage of geniet van een extra lang bad met een heerlijke kruidenthee. Blijf bewegen, maar doe het rustig aan. Ga wandelen in de natuur, doe aan stretching of een rustige vorm van yoga om je beter te voelen. Neem makkelijke taken aan die niet veel mentale energie vragen en wees niet te kritisch voor jezelf.”
“We hebben de neiging om vaak hetzelfde klaar te maken en dezelfde producten te kopen. Sinds ik heb ontdekt dat mijn cyclus uit verschillende fases bestaat en dat oestrogeen, progesteron en testosteron schommelen in de loop van de maand voel ik dat mijn lichaam in elke fase nood heeft aan andere voedingsstoffen. Sinds ik specifieke groenten, fruitsoorten, noten en zaden toevoeg afhankelijk van de fase waarin ik zit, voel ik dat mijn lichaam me beter kan ondersteunen. Bovendien creëer je meer variatie door wekelijks anders te eten. Ik gebruik dan ook mijn cyclus om betere en meer gevarieerde beslissingen te nemen in de supermarkt.”
Stress vermijden
“Wanneer je lichaam stress ervaart, kan dat je hormonale balans in de war brengen. Het kan leiden tot veranderingen in de frequentie en duur van je menstruatie en je menstruatieklachten elke maand erger maken. Stress wordt een probleem als je regelmatig een van de volgende zaken opmerkt: je menstruatie is te laat, te vroeg, zwaarder, pijnlijker of stopt helemaal, of je hebt bloedverlies tussen je menstruaties in. Je moet een manier vinden om te ontstressen. Maak van slapen een prioriteit, doe aan yoga, ademhalingsoefeningen of meditatie. Verminder cafeïne, eet veel fruit en groenten en voeding die rijk is aan essentiële vetten en verhoog je magnesiuminname. Het is bewezen dat magnesium het zenuwstelsel kalmeert en stress vermindert.”
“Door hormonale schommelingen verandert je huid tijdens je hele menstruatiecyclus. Afhankelijk van in welke fase je zit in je cyclus, verandert je huid van droog en gevoelig, naar rustig en stralend naar vettig en ontstoken. Door je menstruatiecyclus beter te begrijpen kan je betere beslissingen nemen over hoe je je huid kan verzorgen en kun je een onrustige en ontstoken huid vermijden.”
Morgane Leten, Het Cyclus Kompas, € 22,99, uitgeverij Lannoo, te koop op de website.