Als je ’s avonds alleen over straat loopt, klem je stevig je sleutels tussen je vingers. Of misschien hou je wel een bus deo bij de hand in je handtas, want je weet maar nooit wie er ineens op je afkomt. Is dit herkenbaar voor jou? Je bent niet de enige. Zo bleek uit een peiling van Plan International België, die 700 jongeren bevroeg naar hun ervaringen met seksuele intimidatie, dat 91% van de meisjes en jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar, en 28% van de jongens en jonge mannen al slachtoffer was van seksuele intimidatie.
Echte verhalen
Ondanks deze hoge cijfers, dient maar 6% van de slachtoffers klacht in, dat vertelde Wouter Stes van Plan International aan Radio 2. Als gevolg is het aantal onbekende slachtoffers en feiten heel groot. Plan International vindt het belangrijk om deze risicoplaatsen in kaart te brengen. De internationale campagne ‘Safer Cities’, dat uitgevoerd wordt in 16 steden wereldwijd, moet zo het probleem onder de aandacht brengen.
In België richt Plan International zich op de steden Antwerpen, Brussel en Charleroi. Via het online platform Safercities kan je openbare plaatsen in die steden aanduiden en delen waar je je niet op je gemak of angstig voelt. Maar andersom werkt het ook. Zo kan je ook plekken waar je je wel goed en veilig voelt in de spotlight zetten. Bij deze locaties krijgen jongeren ook de kans om hun ervaring te delen, samen met oplossingen om die plek te verbeteren. De verschillende aanduidingen op de kaarten onthullen dus echte verhalen van jongeren en maken ze zichtbaar voor de buitenwereld.
Stem geven
Op deze manier wil Plan International jongeren een stem geven en een veilige, verantwoordelijke en inclusieve omgeving creëren. Naast het tonen van negatieve ervaringen, kan Safercities namelijk ook plaatsen identificeren waar verandering nodig is. Hiermee wordt bruikbare informatie verkregen voor stedelijke beleidsmakers over welke factoren nodig zijn voor een veiligere publieke ruimte.
Wil jij ook een ervaring delen? Dat kan hier.
Lees meer Marie Claire op: Zalando steunt onderdrukte holebi’s en transgenders in Polen, #BalanceTonWilly verzamelt Belgische getuigenissen van seksueel misbruik