Natalie Portman over loonkloof: “Ik was niet zo boos als ik had moeten zijn”
© Getty

Natalie Portman over loonkloof: “Ik was niet zo boos als ik had moeten zijn”

Leestijd: 1 min

In een interview met onze Britse collega's onthult Natalie Portman dat in Hollywood, vrouwen vaak slechts een derde (!) verdienen van wat hun mannelijke tegenspelers verdienen. "Ik wist het, en ik ging erin mee," vertelt de Oscar-winnares. 

Terug naar 2015: Sony werd het slachtoffer van een hacker en de salarissen van Hollywoodsterren gingen plots over ieders lippen. Niet alleen die van het publiek, ook de actrices waren geschokt. De loonkloof in de showbusiness bleek namelijk ontzettend groot.

Verschillende actrices hebben hun ongenoegen reeds geuit. In Lena Dunham’s nieuwsbrief Lenny vertelt Jennifer Lawrence niet boos te zijn op Sony om de ongelijke verloning ten opzichte van haar mannelijke tegenspelers in American Hustle. “Ik was boos op mezelf. Ik heb gefaald als onderhandelaar omdat ik te snel heb opgegeven.”

Voor de film Snow White and the Huntsman is Charlize Theron erin geslaagd haar loon gelijk te trekken met dat van tegenspeler Chris Hemsworth. De gesprekken verliepen zelfs helemaal vlot. “Eens ik het hen vroeg, zeiden ze ja,” vertelde Theron aan The Hollywood Reporter. “Ze verzetten zich niet. Misschien is dat ook de boodschap: dat we gewoon op onze strepen moeten staan.”

In het februarinummer van de Britse Marie Claire doet ook Natalie Portman een boekje open over de loonkloof. Haar tegenspeler Ashton Kutcher in de romantische komedie No Strings Attached kreeg namelijk drie keer meer betaald dan zij.

“Ik wist het, en ik ging erin mee. Dat is het ding met de quotes in Hollywood… Het zijne was drie keer zo hoog als het mijne dus zeiden ze dat hij ook drie keer meer hoorde te verdienen. Ik was niet zo boos als ik had moeten zijn. Ik bedoel, we krijgen veel betaald, dus het is moeilijk om te klagen, maar het verschil is waanzinnig.”

“In de meeste beroepen verdient een vrouw 80 cent voor iedere dollar die een man verdient. In Hollywood verdienen vrouwen slechts 30 cent. Ik geloof niet dat vrouwen of mannen meer of minder capabel zijn. Het probleem is duidelijk: vrouwen krijgen minder kansen.”

Bron: marieclaire.co.uk / Delphine Chui en The Hollywood Reporter

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: Charlize Theron, Feminisme, Gendergelijkheid, Jennifer Lawrence, Loonkloof, Natalie Portman.