Nachtschrijver van Jan Fabre: toneelstuk met een randje
©

Nachtschrijver van Jan Fabre: toneelstuk met een randje

Door Charlotte Van Beirendonck
Leestijd: 1 min

Op een kille zaterdagavond nestelden wij ons in een halfvolle zaal in het cultureel centrum van onze mondaine kuststad Knokke voor een voorstelling van het toneelstuk Nachtschrijver van Jan Fabre. De cast met Clara Cleymans, Tiny Bertels en Gène Bervoets schiep hoge verwachtingen. Het zou een uniek stuk worden, met een randje.

De eerste tien minuten doorkomen was alles behalve evident. Meermaals dacht ik: “als er in dit stuk een pauze is, dan zien we de helft van de zaal niet meer terug”. Maar de vertellingen over het leven van de kunstenaar en de a capella gezangen wisten dit langzaam te keren. Dagboekfragmenten werden doorleefd voorgelezen en leidden ons langs het oeuvre van Fabre. Het verhaal van een kunstenaar die als ‘fout’ werd en wordt aanzien wegens een gebrek aan binding met de maatschappij, maar ook en vooral omdat hij fout WIL zijn. Het stuk bood het publiek bovendien wat meer achtergrond bij zijn werken en de vaak vreemde keuzes voor objecten als kevers, wormen, vogels, maar ook zijn bic-tekeningen en bloed-canvassen. “I did it my way”, zingt Bervoets en dat vat de collectie van de vreemde vogel aan het kunstfirmament wel samen.

Theater moet volgens hem meer leren van de performance cultuur en dat blijkt duidelijk uit zijn creatie van Nachtschrijver. De perfect uitgedokterde verlichting, decor, kledij, keurig georchestreerde bewegingen en sigarettenrook waren hiervan een mooi bewijs.

Al bij al was Nachtschrijver een rauwe en alles behalve ontspannende opvoering, zoals het zuchten en de “jongens toch” van mijn achterbuur al deed vermoeden. Gelukkig maakte de topcast veel goed. Geen voer voor iedereen, maar als jij kunstliefhebber bent en het oeuvre van Fabre tot je verbeelding spreekt, dan is het toneelstuk zeker en vast een aanrader.

Meer info. en tickets via www.janfabre.be

Tine Stoop De artikels van >

Houdt van dansen, verliest zich graag in een goed boek en zegt geen nee tegen avontuur. Is sinds kort de trotse eigenaar van een vintage Chanel.