Must see: de expo van fotografe Olympe Tits
© Olympe Tits

Must see: de expo van fotografe Olympe Tits

Leestijd: 1 min

Ons Belgenlandje barst van het creatieve talent en bij Marie Claire zetten we dat maar al te graag in de kijker. De jonge fotografe Olympe Tits is zo iemand die je zeker in het oog moet houden. Wij stelden haar enkele vragen naar aanleiding van haar tentoonstelling in Antwerpen.

Olympe Tits (26) is een autodidactische fotografe die fotografie combineert met haar werk als dansleerkracht en choreografe. Nog tot 28 januari is een selectie van haar fotografisch werk te bewonderen in Antwerpen. Wij spraken haar over wat haar inspireert en over haar toekomstplannen.

Hoe ben je in de wereld van de fotografie terechtgekomen?

Olympe Tits

Olympe Tits

“Als kind had ik al een zwak voor het visuele. Ik hield van getekende boekcovers, van films en van foto’s nemen. Maar de wereld van de fotografie heb ik pas echt ontdekt op mijn 19de. Tijdens mijn opleiding hedendaagse dans aan het Conservatorium van Antwerpen kon ik door een blessure een tijdje niet meedansen. Ik kon niet stilzitten dus begon ik foto’s te nemen. Het werd een nieuwe manier om mezelf uit te drukken. Mijn beelden werden via Facebook al snel opgepikt door iemand van kunstcentrum deSingel en zo kwam het dat ik het campagnebeeld voor hun dansfestival Bouge B mocht nemen. Toen is de bal aan het rollen gegaan. Ik nam deel aan wedstrijden en mijn werk raakte bekend in binnen- en buitenland.”

/

Waar vind je inspiratie?

“In dans en choreografie, maar ook in films. Ik hou van alles wat conceptueel, clean, kleurrijk en absurd is. Soms vind ik ook inspiratie in beeldende gedichten. Dans blijft wel mijn meest vertrouwde en meest gebruikte inspiratiebron. Als danser is mijn oog enorm getraind, maar ook mijn lichaamsbewustzijn. Die combinatie zorgt ervoor dat ik makkelijker een beeld kan vormen van hoe een personage zich verhoudt tot de ruimte.”

/

Is er een rode draad in de werken die je tentoonstelt?

Olympe Tits

Olympe Tits

“Mijn foto’s zijn choreografieën. Bewegende personages werden letterlijk bevroren. Ze werden naar een plek gekatapulteerd waar ze een manier proberen te vinden om niet op te vallen. De beelden, soms melancholisch of absurd, voelen voor mij aan als zelfportretten. Het zijn fases in mijn leven, emoties die ik ervaar. En zoals je ziet neem ik mezelf niet al te serieus (lacht)”

/

Hoe zie je je toekomst als fotograaf?

“Ik blijf nieuw werk maken. Ik hou van een organische aanpak waarbij ikzelf verrast word door wat er ontstaat. Verder wil ik graag blijven exposeren in binnen- en buitenland. Binnenkort komt ook mijn eerste boek, Unvisited Gestures, uit. Daar kijk ik enorm naar uit. Wie weet komt er dan nog een tweede boek. Maar we zien wel. Ik probeer nooit te ver vooruit te kijken.”

Het werk van Olympe is nog te zien tot 28 januari 2019 in de Gallery Olympe Tits op de Ijzerenwaag 13 in Antwerpen. Meer info via Facebook en www.olympephotography.com

 

 

 

 

Tine Stoop De artikels van >

Houdt van dansen, verliest zich graag in een goed boek en zegt geen nee tegen avontuur. Is sinds kort de trotse eigenaar van een vintage Chanel.

Tags: Expo, Fotografie, Olympe tits, Tentoonstelling.